Formand for Novo Nordisk Fonden: Hvorfor hører vi aldrig fra kommunerne?

DIALOG: Fondenes dialog med det offentlige er uhyre sparsom, mener formanden for Novo Nordisk Fonden, Sten Scheibye. Han efterlyser et forum, hvor kommuner og fonde jævnligt diskuterer samfundsproblemer. KL kalder forslaget perspektivrigt.

"Det er påfaldende, at vi har så lille en dialog med
den offentlige sektor om de problemstillinger, der er i samfundet," siger Sten Scheibye, formand for Novo Nordisk Fonden.
"Det er påfaldende, at vi har så lille en dialog med den offentlige sektor om de problemstillinger, der er i samfundet," siger Sten Scheibye, formand for Novo Nordisk Fonden.Foto: Mads Nissen/Ritzau Scanpix
Carsten Terp Beck-Nilsson

Mens fondenes bidrag til samfundet er stærkt stigende, står dialogen med det offentlige – og ikke mindst kommunerne – stort set i stampe.

Det mener formanden for Novo Nordisk Fonden. Sten Scheibye pointerede ved en debat fredag på Folkemødet om impact investering, at fondenes årlige bidrag nærmer sig 20 milliarder kroner. Alligevel er kontakten med det offentlige uhyre beskeden og sker oftest på fondenes initiativ – typisk når fondene skal præsentere konkrete initiativer. Dialogen om bredere problemstillinger er nærmest helt fraværende, påpegede Sten Scheibye ved debatten.  

”Det er påfaldende, at vi har så lille en dialog med den offentlige sektor om de problemstillinger, der er i samfundet. Det ville være oplagt at have en tættere dialog, så vi kunne få inspiration og skabe samarbejder. Men dialogen er alt for svær at tage i dag,” sagde Sten Scheibye.

Og han blev bakket op af direktøren for Bikubenfonden, Søren Kaare-Andersen.

”Et stærkere samarbejde kræver, at nogen i kommuner og regioner bider til bolle. Og det skorter det noget på,” sagde han.

Halvårligt møde mellem kommuner og fonde
Altinget bad efter debatten Sten Scheibye uddybe sin pointe.

”Jeg undrer mig over, at Kommunernes Landsforening og Danske Regioner ikke tager kontakt til os. Når de ved, at vi er aktive på for eksempel sundhed, uddannelse og innovation, ville det jo være meget naturligt, at de inviterede sig selv på en kop kaffe for at drøfte de største problemer på deres områder,” siger Sten Scheibye.

Han mener, at der ville være værdi for samfundet i, at fonde og kommuner havde jævnlige drøftelser, som kunne hjælpe fondene til at præcisere deres indsatser – for eksempel på det sociale område, som Novo Nordisk Fonden for nylig har annonceret, at den vil gå stærkere ind på.

De jævnlige drøftelser kunne for eksempel være i form af et halvårligt møde, som KL faciliterede.

”Det kunne jo være, det kunne føre til konkrete idekataloger eller til katalytisk filantropi, hvor flere parter gik sammen om at bidrage til at løse problemer,” siger Sten Scheibye og fortsætter:

”Under alle omstændigheder er det altid sundt at tale om de problemer, der findes, for det kunne jo tænkes, at vi kunne blive klogere og måske også få noget retning på nogle initiativer, som dermed kunne give et bedre resultat,” siger Sten Scheibye.

KL: Interessant perspektiv
I KL tager sekretariatschef Solvejg Schultz Jakobsen positivt imod ideen om mere regelmæssig kontakt mellem fonde og kommuner.

”Det er bestemt et interessant perspektiv, som vi gerne vil tage en snak om,” siger hun.

Solvejg Schultz Jakobsen pointerer, at det kan være givtigt at få snakket med fondene, inden de begynder at definere projekter, de vil uddele penge til.

”For ellers kan det føre til en puljelignende situation, hvor kommunerne drejer sig efter, hvor pengene er,” siger hun og tilføjer:

”Så det vil være godt med en åben dialog med et bredt perspektiv på det rette tidspunkt.”

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Sten Scheibye

Formand, Knud Højgaards Fond, bestyrelsesmedlem, Perfusion Tech, landmand, fhv. direktør, Coloplast
cand.scient. i fysik og kemi (Aarhus Uni. 1978), ph.d. i organisk kemi (Aarhus Uni. 1981), HD (Handelshøjskolen i København 1983)

Søren Kaare-Andersen

Adm. direktør, Bikubenfonden
cand.polit. (Københavns Uni. 1983)

0:000:00