”Forrykt” og ”utilstedeligt” med russiske ansatte i Europarådet i en krigssituation

Både en tidligere ambassadør og Venstres Michael Aastrup kritiserer stærkt, at der sidder russiske embedsmænd i Europarådet, selv om landet for længst er ekskluderet fra organisationen. Men det er en totalitær tankegang, advarer forsker.

To dage inden Rusland officielt blev ekskluderet fra Europarådet, demonstrerede medlemmer af organisationens parlamentariske forsamling til støtte for Ukraine. På det tidspunkt hang det russiske flag stadig foran organisationens hovedkvarter i Strasbourg.
To dage inden Rusland officielt blev ekskluderet fra Europarådet, demonstrerede medlemmer af organisationens parlamentariske forsamling til støtte for Ukraine. På det tidspunkt hang det russiske flag stadig foran organisationens hovedkvarter i Strasbourg.Foto: Arnd Wiegmann/Reuters/Ritzau Scanpix
Rikke Albrechtsen

Det er forkert, at russiske embedsmænd- og kvinder stadig arbejder i Europarådet, selv om det efterhånden er mange måneder siden, at Rusland blev ekskluderet fra kontinentets største internationale organisation. Sådan lyder kritikken fra både en tidligere diplomat og Venstres udenrigsordfører.

Europarådets nu 46 lande tog den historiske beslutning om at ekskludere Rusland fra organisationen i Strasbourg, der arbejder for at fremme demokrati og menneskerettigheder, bare tre uger efter, at præsident Vladimir Putin 24. februar annoncerede sin såkaldte specielle militære operation, der i realiteten var et angreb på hele Ukraine.

I et indlæg i Altinget kritiserer Danmarks tidligere ambassadør ved Europarådet, Claus von Barnekow, organisationens beslutning om ikke også at sætte de russiske tjenestemænd i Europarådets sekretariat og ved Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol på porten. Han kalder det ”forrykt” og ”et sikkerhedsmæssigt problem”.

”Hvorfor skal Europarådet have russere ansat, når Rusland ikke længere er medlem? Der må svaret være, at det skal de ikke,” uddyber han og begrunder sin kritik med, at det er i strid med ”teksten og ånden i Europarådets ansættelsesbestemmelser”.

Venstres udenrigsordfører Michael Aastrup Jensen, der på Folketingets vegne har været med i Europarådets Parlamentariske Forsamling (PACE) siden 2008, er meget enig.

”Jeg synes, det er utilstedeligt,” siger han.

Jeg kan jo ikke sige, at de har været agenter for Rusland, for hvis jeg havde beviser for det, så havde jeg selvfølgelig kørt det frem på det tidspunkt. Men der var ingen diskussion om deres loyalitet. Den var centreret omkring, hvad Putin-regeringen mente.

Michael Aastrup Jensen, Medlem af Europarådets Parlamentariske Forsamling (V)

Søren Søndergaard fra Enhedslisten mener også, at den russiske tilstedeværelse i organisationen til fremme for europæiske værdier rejser nogle svære spørgsmål.

”Jeg vil meget gerne have det undersøgt,” siger partiets EU-ordfører, der også er med i den danske delegation i forsamlingen i Strasbourg.

Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00