Forskere følte sig presset af embedsmænd i kvælstof-sag

LANDBRUG: Uafhængige forskere følte sig presset af embedsmænd til at levere bestemte beregninger, der kunne berettige, at politikerne ville tillade mere gødning i landbruget. 

Flere miljøforskere mener, at de blev udsat for et massivt pres af embedsværket for at levere beregninger, der kunne legitimere regeringens plan om at tillade mere gødning i landbruget. 

Det skriver Berlingske, der har gennemgået en stribe mails, som blev udvekslet mellem forskerne og embedsmænd.

”Jeg har aldrig før oplevet at blive udsat for sådan et pres fra embedsværket i forbindelse med udførelsen af en opgave for en offentlig myndighed,” siger Karen Timmermann, seniorforsker ved Aarhus Universitet til Berlingske.

Hun har regnet på, hvor meget mere kvælstof havmiljøet kan tåle.

Samme oplevelse har Poul Nordemann Jensen, chefkonsulent ved Aarhus Universitet:

”Jeg kan ikke umiddelbart mindes tidligere at have oplevet embedsfolk så vedholdende give udtryk for ønsker til vores arbejde,” siger han til Berlingske.

I flere mails afviste forskerne at levere de ønskede beregninger, fordi de mente, at metoderne var tvivlsomme, og beregningerne ikke havde tilstrækkeligt fagligt grundlag. Embedsmændene ønskede blandt andet beregninger af, præcist hvor meget mere kvælstof der kan udledes, uden at Danmark ville komme på kant med EU-reglerne.

Sagen om miljøregnskabet i landbrugspakken endte med at koste Eva Kjer Hansen (V) posten som miljø- og fødevareminister. Hverken Eva Kjer eller den nye miljøminister, Esben Lunde Larsen (V), ønsker at kommentere sagen.  

Forrige artikel Konservative puster liv i Grønt Danmarkskort Konservative puster liv i Grønt Danmarkskort Næste artikel Tørnæs henter særlig rådgiver i Bruxelles Tørnæs henter særlig rådgiver i Bruxelles