Forskere klar med anbefalinger: Sådan kan politikerne afværge naturkrisen

ANBEFALINGER: Få måneder før regeringen skal forhandle en stort anlagt naturpakke, kommer en række af landets førende forskere med anbefalinger til, hvordan naturkrisen i Danmark bliver stoppet. ”Der er brug for en særlig indsats i Danmark,” lyder det fra forsker bag rapporten.

Når miljøminister Lea Wermelin (S) vender tilbage fra den nært forestående sommerferie, ligger en helt central opgave og venter på hende. Det vigtige valgløfte om en natur- og biodiversitetspakke skal nemlig forhandles på plads til efteråret.

Og nu kommer en stribe forskere med et fagligt input til, hvordan den fortsatte tilbagegang af naturen kan vendes. Lektor ved Aarhus Universitet Anders Barfod er en af i alt 16 forskere, der står bag anbefalingerne.

”Med den her rapport siger vi, hvad der fagligt skal til for at vende naturkrisen i Danmark. Det er anbefalinger til, hvordan man gør det på den bedste måde,” siger Anders Barfod.

Anbefalingerne kommer i en såkaldt konsensusudtalelse, som bliver udgivet af Ipbes i Danmark torsdag, og som forskere fra Aarhus Universitet, Københavns Universitet og Syddansk Universitet står bag. Ipbes er en international organisation under FN, der bedst kan sammenlignes med FN’s klimapanel. Organisationen er således sat i verden for at levere videnskabelige rapporter om naturens tilstand og for at rådgive politikere på hele kloden om, hvad man kan gøre ved problemerne.

Danmark er nummer sjok
Det nye konsensuspapir handler dog kun om udfordringer og muligheder i Danmark.

”Vi har gerne villet oversætte vores internationale anbefalinger fra 2019, så de bliver relevante i en dansk kontekst. Ikke mindst fordi Danmark er nummer sjok i EU i forhold til naturbeskyttelse. Der er brug for en særlig indsats i Danmark,” siger Anders Barfod.

I rapporten konstateres det da indledningsvist også, at naturen har det rigtigt skidt i Danmark, hvor hele 95 procent af de naturtyper, der er beskytte under EU’s habitatdirektiv, er i ugunstig tilstand. Forskerne kommer derfor med fem anbefalinger, som kort fortalt handler om at etablere flere større naturområder, genopretning af naturlig hydrologi, etablering af mere urørt skov, udsætning af vilde planteædere samt genopretning af små naturområder og spredningskorridorer (læs mere om de fem konkrete anbefalinger i faktaboks til højre).

Mangel på plads
Men noget er vigtigere end andet, understreger Anders Barfod.

”Alle biologer er enige om, at det vigtigste er at skabe plads til naturen. Mangel på plads er den største udfordring. Derfor er det vigtigste at få udlagt større sammenhængende naturområdet til naturformål. Og kun naturformål,” siger Anders Barfod.

Der findes næppe politikere i Danmark, som ikke vil bakke op om forskernes fem anbefalinger. Men som alt andet koster bedre natur penge. Så spørgsmålet er naturligvis også, hvilke anbefalinger der egentlig giver mest natur for pengene. Det har man ikke regnet på i rapporten.

”Der er ikke nogen cost-benefit-analyser af de her tiltag. Men der findes økonomer, der arbejder med det, og det bliver et emne for et kommende møde i Ipbes-regi,” siger Anders Barfod.

Men det er vel en svaghed, at der ikke er en økonomisk vurdering af de her tiltag?

”Ja. Men der skal også være data, før vi kan lave sådan nogle anbefalinger. Og der bliver arbejdet på at få mere viden om de økonomiske konsekvenser,” siger Anders Barfod.

Læs hele rapporten her.

Forrige artikel Afgjort: Kommuners brug af konsulenter til at spare på handicappede og psykisk syge er ulovlig Afgjort: Kommuners brug af konsulenter til at spare på handicappede og psykisk syge er ulovlig Næste artikel Dansk ambassadør lander topjob i FN Dansk ambassadør lander topjob i FN
Holstein: Støjbergs tale lignede en afskedstale   

Holstein: Støjbergs tale lignede en afskedstale  

LANDSMØDE: Jakob Ellemann forsøgte med sin landsmødetale at favne både Tommy Ahlers-segmentet og det jyske segment. Efter Støjbergs tale peger pilen i retning af, at hun forlader partiet, vurderer Altingets politiske kommentator Erik Holstein.