Forskere ser muligheder i ny DMU-struktur

FORSKNING: DMU bliver nedlagt som led i en ny struktur på Aarhus Universitet. Den tidligere direktør er gået i protest, men både forskere og Miljøministeriet mener, at den nye struktur kan give bedre forskning og rådgivning.
Der er langtfra enighed om, hvorvidt den nye struktur på Aarhus Universitet vil gavne naturforskning og -overvågning.
Der er langtfra enighed om, hvorvidt den nye struktur på Aarhus Universitet vil gavne naturforskning og -overvågning.Foto: colourbox
Anders JerkingAnne Burlund
Opsplitningen af DMU som led i en strukturændring på Aarhus Universitet har skabt debat og bekymring - ikke mindst efter DMU-direktør Henrik Sandbech valgte at gå i protest.
Men hverken i Miljøministeriet eller hos en række forskere er der bekymring - tværtimod peger de på, at den nye struktur både kan give bedre forskning og rådgivning.

Strukturændringen, som påvirker hele Aarhus Universitet, blev præsenteret i onsdags. Den nye organisation betyder, at DMU nedlægges som selvstændig enhed, og i stedet flyttes DMU-forskerne til to nye institutter: dels Institut for Miljøvidenskab, som vil bestå af forskere fra tre DMU-afdelinger, dels Institut for Bioscience, som er en sammenlægning af fem DMU-afdelinger, og Biologisk Institut på Aarhus Universitet. Endelig oprettes der et Nationalt Center for Miljø og Energi (DMU), som skal koordinere rådgivningen til ministerier og erhvervsliv på baggrund af forskning fra de to institutter. Virkningerne skal gælde fra 1. juli.

Farvel efter 22 år 
Ændringerne fik DMU's direktør, Henrik Sandbech, til at smække med døren og forlade DMU i protest. Han frygter, at natur og miljø bliver de store tabere ved ændringen. Men med til billedet af Sandbechs exit hører, at han ifølge Altingets oplysninger ikke var tiltænkt en plads i den nye organisation. Henrik Sandbech har været direktør i hele DMU's 22-årige historie, og da DMU i forbindelse med universitetsreformen i 2007 blev lagt ind under Aarhus Universitet, lovede Sandbech, at DMU ville fortsætte som en selvstændig enhed. Det har han siden kæmpet for, men med den nye struktur tabte han magtkampen.

Sandbechs protest har givet efterdønninger, og flere organisationer og politikere har udtrykt bekymring for den fremtidige overvågning af naturen. Bo Normander, formand for Det Økologiske Råd og tidligere ansat på DMU i en årrække, siger:

"Det værdifulde ved DMU var, at det hvilede på tre ben - forskning, rådgivning og overvågning - nu bliver det splittet op. Når man ikke længere har den samlede viden, så betyder det, at den rådgivning, borgere og politikere får, ikke bliver af samme kvalitet."

Fakta

DMU's historie:

DMU blev oprettet i 1989 for at skabe større sammenhæng i miljøforskningen. DMU blev etableret ved en sammenlægning af fem laboratorier under Miljøstyrelsen. Senere blev andre opgaver også flyttet til DMU.

I 2007 blev DMU udskilt fra Miljøministeriet og blev i stedet en selvstændig enhed under Aarhus Universitet.

Fra juli 2011 bliver DMU en integreret del af Aarhus Universitet. Det samme gør Dansk Jordbrugsforskning.


Kilde: DMU

Forskere ikke enige med Sandbech 
Det er imidlertid ikke alle på DMU, som deler Sandbechs syn. Altinget har talt med en række forskere, som alle peger på, at ændringen ikke i sig selv er negativ, og at det endnu er for tidligt at sige, om den får negative eller positive konsekvenser. De peger på, at ingen bliver fyret, og at de samme opgaver fortsat skal løses.

Mens universiteter typisk fokuserer på forskning og undervisning, har DMU hidtil løst tre opgaver inden for både forskning, overvågning og rådgivning af myndigheder. De kilder, som Altinget har talt med, peger på, at den nye struktur kan forbedre forskningen, fordi DMU-forskerne nu kommer til at indgår i et tættere og større samarbejde med forskerne fra Aarhus Universitet.

Mere følsomt er spørgsmålet om rådgivning af myndighederne. Her har har DMU, som indtil 2007 hørte under Miljøministeriet, i flere sager haft et anstrengt forhold til ministeriet, fordi DMU har leveret faglig forskning, der har været politisk ubekvem. Nu bliver DMU en integreret del af universitet og træder dermed endnu et skridt længere væk fra ministeriet. Forskere siger til Altinget, at rådgivningens kvalitet kan stige, fordi man bliver flere forskere, og fordi man bliver endnu mere uafhængig.

Den faglige uafhængighed følges dog stadig hånd i hånd med en økonomisk afhængighed, hvor Miljøministeriet årligt bestiller DMU-opgaver for omkring 140 millioner kroner. Forskerne peger på, at strukturen giver mulighed for at levere bedre faglig rådgivning, men at det dels kræver, at universitet magter den nye opgaver med myndighedsbetjening og dels kræver, at ministeriet fortsat vil købe rådgivningen hos Aarhus Universitet.

DMU's nykonstituerede direktør, Kurt Nielsen, mener ikke, at myndighedsbetjeningen vil give problemer.
"Aarhus Universitet vil gerne række ud i samfundet, hvor vi bidrager med rådgivning til myndighederne og samarbejder med erhvervslivet. Jeg ser det ikke som et kultursammenstød, men som en udvikling af universitetet," siger han.

Ministeriet ser muligheder 
I Miljøministeriet er departementschef Marianne Thyrring heller ikke bekymret for struktur-ændringerne. Ministeriet har holdt møder med universitet og er blevet lovet, at man fortsat får rådgivning af mindst samme kvalitet, som DMU har leveret.

"Vi forholder os neutralt til, hvordan Aarhus Universitet organiserer sig, men til gengæld er vi særdeles nidkære i forhold til det faglige indhold af produkterne, vi får leveret," siger hun og fortsætter:

"Derfor vil vi i den resultatkontrakt, vi skal lave om fremtidens myndighedsbetjning på vores område, være skarpe på, hvad de skal levere."

Marianne Thyrring erkender, at ændringerne både rummer muligheder og risici. Hun fokuserer på mulighederne.
"Som kunder får vi adgang til et endnu større område af naturvidenskaben, og det giver en forhåbning om, at kvaliteten bliver endog endnu bedre," siger hun.

VK vil have redegørelse
På Christiansborg har Enhedslistens miljøordfører, Per Clausen, allerede kaldt miljøministeren i samråd. Også SF's miljøordfører, Steen Gade, er bekymret.

"Jeg hæfter mig ved, at Sandbech er trådt tilbage i protest, fordi det er en dårlig løsning for DMU. Der er risko for, at viden går tabt, når man opsplitter det faglige miljø," siger han.

Steen Gade frygter, at strukturen kan forstærke en udvikling, hvor regeringen i mindre grad benytter DMU's viden og rådgivning.

Hverken Konservatives miljøordfører, Tage Leegaard, eller Venstres Eyvind Vesselbo ønsker at kommentere sagen, før de på et møde med miljøministeren onsdag er blevet orienteret om situationen.

"Vi må have svar på, hvad der er af fordele og ulemper ved opsplitningen," siger Vesselbo.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bo Normander

Direktør, NaturTanken, Forskningsfaglig Rådgiver, Biodiversitetsrådets Sekretariat
cand.polyt. i kemi (DTU 1996), ph.d. i mikrobiel økologi (Danmarks Miljøundersøgelser 2000)

Marianne Thyrring

Direktør, DMI
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1984)

Henrik Sandbech

Fhv. direktør, Danmarks Miljøundersøgelser, fhv. kontorchef i Miljøstyrelsen, fhv. formand, PEER
civilingeniør (DTU 1973)

0:000:00