Forskningsbesparelser i vente

FINANSLOV: Der er nye boller på suppen, når regeringen præsenterer sit finanslovsforslag. For første gang i otte år er der udsigt til besparelser på forskning, og samtidig er globaliseringsaftalen opsagt.
Foto: colourbox.com
Jørgen Skadhede
For første gang siden 2004 er der udsigt til et fald i det offentlige forskningsbudget. Det vil ifølge Altinget.dk's oplysninger være facit, når regeringen efter planen præsenterer sit forslag til en finanslov for 2012 på onsdag.

I den mellemliggende periode har VK-regeringen boostet investeringerne i forskning, så det offentlige forskningsbudget er steget fra ca. 13 mia. kr. til 19 mia. kr. i faste priser.

Men der er med al sandsynlighed nye boller på suppen, når regeringen fremlægger sit finanslovsforslag for næste år. Her ventes der et fald på cirka 700 mio. kr. i forskningsbevillingerne i faste priser i forhold til i år.

Usikkert hvem der må spare
De dårlige tider for dansk økonomi betyder, at regeringen sagtens kan svinge sparekniven og samtidig leve op til sin målsætning om, at mindst 1 procent af BNP skal bruges på offentlig forskning. Den samme målsætning har S og SF, men de to partier har lovet at aflyse den nuværende regerings forskningsbesparelser, hvis de vinder valget.

Men selv efter regeringens finanslovsforslag er det endnu uvist, præcist hvilken forskning der vil få sparekniven at mærke, hvis blå blok vinder valget.

For regeringen vil traditionen tro ikke udmønte hele forskningsbudgettet i sit finanslovsforslag. Der vil fortsat være en reserve fra globaliseringspuljen på cirka 700 mio. kr., som først bliver endeligt fordelt i de afsluttende finanslovsforhandlinger, når det forestående valg er vel overstået.

Ingen globaliseringsforhandlinger
Her er det også nyt, at det ikke bliver partierne bag globaliseringspuljen, der skal fordele reserven. De traditionelle globaliseringsforhandlinger mellem V, K, DF, R og S, der de seneste år har kørt sideløbende med finanslovsforhandlingerne, er fortid.

Med en ny efterlønsaftale med R og DF opsagde regeringen velfærdsforliget før sommerferien. Dermed er en ny regering uanset farve ikke bundet af noget som helst. Den kan efter valget frit forhandle et flertal på plads om forskningsreserven med lige hvem, den har lyst til.

"Forliget er opsagt. Det betyder, at vi fremsætter vores finanslovsforslag, og så forhandler vi finanslov med de andre partier. Men der bliver ikke nogen globaliseringsforhandlinger, sådan som vi kender det," siger videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen (K).

Den endelige finanslov for 2012 vil først blive forhandlet endeligt på plads og vedtaget efter valget. Dermed er der udsigt til nogle nervøse måneder for universiteterne og forskningsrådene, ligesom det kan blive svært for den nuværende regering at fastholde den såkaldte "energimilliard", der betyder, at der de seneste år er blevet bevilget en mia. kr. om året til forskning i klima- og energiløsninger.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Charlotte Sahl-Madsen

Administrerende direktør, CoC Playful Minds, bestyrelsesformand, onecollection/House of Finn Juhl
Strategy Executive Education (Harvard Business School 2004), MIT Sloan Management (Boston 2006) m.fl.

0:000:00