Forslag: Dagpenge til iværksættere skal skabe vækst

DAGPENGE: Nye iværksættere skal have mulighed for at få supplerende dagpenge i virksomhedens første leveår, foreslår fagforbundet Akademikerne.
Foto: www.colourbox.com
Jørgen Skadhede
Det skal være muligt at forfølge drømmen om egen virksomhed med dagpenge i ryggen. Sådan lyder et forslag i et nyt dagpengeudspil fra fagforbundet Akademikerne.

Nye iværksættere skal kunne få en slags supplerende dagpenge som etableringsstøtte i virksomhedens første leveår. De timer, virksomheden fakturerer kunderne for, skal modregnes i dagpengene.

Ifølge Akademikerne er det tvingende nødvendigt at gøre det mere attraktivt at blive iværksætter, hvis der skal skabes job til de mange tusinde ekstra studerende, som er blevet optaget på universiteterne i de senere år.

"Vi skal have skabt et bedre klima for de små iværksættere. Vi håber jo, at mange af dem vil vokse sig store. Det er også en måde at skabe job og vækst på, når man gør det nemmere at blive iværksætter," siger Ingrid Stage, formand for Akademikerne.

Forsøgsordning er i gang
Fagforbundet foreslår, at iværksætterne kan blive fritaget for at stå til rådighed for arbejdsmarkedet, samtidig med at de får supplerende dagpenge. Iværksætternes forretningsidé skal dog godkendes først, og de skal deltage i obligatoriske iværksætterforløb med råd og vejledning fra andre succesfulde iværksættere.

Det vil kræve flere midler til at begynde med. Men på længere sigt skulle det gerne føre til færre udgifter til dagpenge, fordi flere har mulighed for at være iværksættere på deltid eller med supplerende dagpenge frem for at være fuldtidsledige.

Ingrid Stage
Formand for Akademikerne

I sommer fik Region Nordjylland faktisk dispensation til at indføre en lignende forsøgsordning, hvor iværksætterne ikke behøver at stå til rådighed for arbejdsmarkedet, selvom de modtager dagpenge. Selve iværksætterforløbet foregår i regi af Væksthus Nordjylland, der er en erhvervsdrivende fond ejet af de 11 nordjyske kommuner.

Den ordning så Akademikerne meget gerne udbredt til hele landet.

"Det største spild får vi, hvis vi ikke får bragt alle de folk i spil, som har nye ideer til vores arbejdsmarked og samfund," siger Ingrid Stage.

I 1990'erne eksisterede der også en etableringsordning for iværksættere. Dengang kunne de få halv dagpengesats i op til 2 ½ år, mens de startede en ny virksomhed op. I slutningen af halvfemserne blev ordningen dog nedlagt igen. Blandt andet med et argument om, at den kunne være konkurrenceforvridende for andre små virksomheder. Men den køber Akademikernes formand ikke.

"Man skal se meget nidkært på det her, hvis man skal mene, at det kan være konkurrenceforvridende. Alle fakturaer skal jo modregnes i dagpengene. Hvis man ikke er med i denne ordning, er det jo fordi, at man ikke har behov for det," siger Ingrid Stage.

Stærk skepsis hos DA
Hos Dansk Arbejdsgiverforening (DA) får forslaget en kølig modtagelse.

"Når man modtager offentlig forsørgelse som ledig, så er det med henblik på et underhold, mens man bestræber sig på at finde et job så hurtigt som overhovedet muligt. Her blander man andre hensyn ind i dagpengesystemet, og det skal man være meget påpasselig med. Derfor vil vi normalt ikke se positivt på forslag af denne karakter," siger Jørgen Bang-Petersen, chefkonsulent i DA.

Akademikernes formand understreger, at den foreslåede etableringsordning for iværksættere ikke behøver at koste staten en formue.

"Det vil kræve flere midler til at begynde med. Men på længere sigt skulle det gerne føre til færre udgifter til dagpenge, fordi flere har mulighed for at være iværksættere på deltid eller med supplerende dagpenge frem for at være fuldtidsledige," siger Ingrid Stage.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra arbejdsmarkedsordførerne fra regeringspartierne Radikale og Socialdemokratiet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ingrid Stage

Fhv. formand, Dansk Magisterforening, fhv. studielektor, Institut for Sprog og Kommunikation, SDU
cand.mag. i engelsk og dansk (Odense og Københavns Uni. 1979)

0:000:00