Forsvarets nye droner skal gøre Nato glad

INDKØB: Forsvarets to nye arktiske droner udrustes på en sådan måde, at de kan tilfredsstille Nato's krav til Danmark og bruges uden for Arktis. Venstre er klar med flere penge, hvis det er nødvendigt for at få de rigtige droner.

MQ-9B SeaGuardian fra amerikanske General Atomics kunne være en af de droner, som Danmark ender med at vælge. 
MQ-9B SeaGuardian fra amerikanske General Atomics kunne være en af de droner, som Danmark ender med at vælge. Foto: General Atomics
Andreas Krog

Danmark kommer nu den sønderlemmende kritik af det danske forsvars kapaciteter, som Nato-alliancen kom med i efteråret 2020, i møde.

De to nye store langtrækkende droner, som det danske forsvar i de kommende år skal anskaffe som led i en oprustning af Forsvarets arktiske kapaciteter, udstyres nemlig med særligt såkaldt signalindhentningsudstyr.

Dermed kommer Danmark til at kunne leve op til den ene af de tre såkaldte styrkemål, som Nato netop kritiserede Danmark for ikke at levere på. Et af styrkemålene er nemlig evnen til at kunne levere en dronekapacitet til signalindhentning.

Forligskreds involveres
At kunne slå to fluer med ét smæk og både få bedre overvågning i Arktis og gøre Nato lidt gladere, har været et kardinalpunkt for Venstre i forhandlingerne om den såkaldte arktiske kapacitetspakke, som partierne bag forsvarsforliget præsenterede torsdag.

”Det har været et krav fra vores side, at dronerne også leverer på Nato's styrkemål,” siger Venstres forsvarsordfører Lars Christian Lilleholt og fortsætter:

”Derfor har det været afgørende for os, at inden der vælges en drone, så gennemføres der et forprojekt, hvor man kigger på, hvad der er af muligheder. Herefter skal forligskredsen involveres inden man beslutter sig.”

Det står dog allerede nu klart, at Forsvaret er på udkig efter en ”Medium Altitude, Long Endurance”-drone, der kan operere op til 10 kilometer over jorden og være i luften i op mod to døgn. Dronerne er typisk omkring 10-15 meter lange med vingefang på op mod 25 meter. 

Internationale missioner
Dronerne forventes at koste omkring 750 millioner kroner i anskaffelse og lægger dermed beslag på halvdelen af de 1,5 milliarder kroner i den arktiske kapacitetspakke.

Hvis den ønskede drone koster mere end hvad der er afsat af penge, så er Venstre parat til at finde flere penge.

Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00