Tilsyn vil lukke bosted, der fik hård kritik i tv-dokumentar: Professor erindrer ikke at have set så "slemt et tilfælde før"

Ansatte og ledelse på Lynghuset i Københavns Nordvestkvarter fik i TV 2-dokumentar kritik for at udsætte borgere med handicap og funktionsnedsættelser for omsorgssvigt og kritisabel pleje. Nu kan bostedet snart være fortid.

Lynghuset er ejet af Københavns Kommune. Derfor skal politikerne på Københavns Rådhus træffe beslutning om, hvor botilbuddets beboere skal genhuses, hvis tilbuddet ender med at måtte lukke. 
Lynghuset er ejet af Københavns Kommune. Derfor skal politikerne på Københavns Rådhus træffe beslutning om, hvor botilbuddets beboere skal genhuses, hvis tilbuddet ender med at måtte lukke. Foto: Philip Davali / Scanpix
Søren Dahl

Socialtilsynet påtænker at lukke botilbuddet Lynghuset på Provstevej i Nordvest efter kritik af omfattende omsorgssvigt af udsatte københavnere.

Selvom ledelsen på bostedet står til at blive udskiftet, tror Socialtilsynet ikke på, at det kan skabe de fornødne ændringer i Lynghuset, der huser 29 borgere med alvorlige handicap og funktionsnedsættelser. 

Det viser dokumenter fra Socialtilsynet, som Altinget har fået aktindsigt i.

{{toplink}}
Altinget logoHovedstaden
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget hovedstaden kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Læs også

Af materialet fremgår det, at tilsynet efter to tilsynsbesøg på Lynghuset i januar har rettet ny kritik af personalenormering, økonomi, sygefravær blandt personalet, og kvaliteten af det socialpædagogiske arbejde, som de ansatte på Lynghuset laver.

"Kvalitetsmanglerne (på Lynghuset, red.) er for mange og for omfattende til, at en ny ledelse, der først starter i marts 2024, vil kunne genoprette kvaliteten indenfor en rimelig tidshorisont - henset til borgernes behov," skriver tilsynet i en rapport fra 8. februar.

Vi er ret rystede. Det undrer mig, at tilsynet reagerer så voldsomt nu, hvor der faktisk er mulighed for at, at der kan blive rettet op på problemerne.

Steen Stavngaard
Formand, LEV København

Tilsynet skriver videre:  

"Socialtilsynet har derfor ikke tiltro til, at der er vilje og evne til at få rettet op forholdene indenfor en, for borgerne, rimelig tidshorisont". 

0:000:00