Fra nul til 24 uger: Se abortgrænserne i alle EU-lande

EU-landene har vidt forskellige abortlovgivninger. I et enkelt land er abort helt ulovligt, og i lande med fri ret til abort varierer grænsen fra ti til 24 uger. Få et overblik her.

Polen har en af EU's strammeste abortlovgivninger.
Polen har en af EU's strammeste abortlovgivninger. Foto: Yves Herman/Reuters/Ritzau Scanpix
Marie Schønning Jensen

I de fleste EU-lande har kvinder ret til abort, men der er stor forskel på, hvor langt henne i graviditeten retten gælder.

I Nederlandene gælder retten til abort helt til 24. graviditetsuge, selvom læger i praksis arbejder med 22 uger. I Sverige er der fri ret til abort frem til 18. graviditetsuge, mens grænsen i Portugal er ti uger. 

Herhjemme ligger grænsen som bekendt på 12 uger, og det har den gjort, siden vi i 1973 lovliggjorde abort som et af de første vestlige lande. Men nu har Venstre og Enhedslisten igangsat en diskussion af, om vi skal indføre en højere grænse.

Artiklen fortsætter under figuren.

De forskellige abortgrænser på tværs af EU hænger blandt andet sammen med landenes kulturer og forhold til religion. Det forklarer Maria Lindhardt, politisk seniorrådgiver hos Sex & Samfund. Derudover spejler landene sig i hinandens lovgivninger på området, og det er sandsynligt, at flere lande har sat grænsen til 12 uger for at følge Danmarks eksempel, siger hun.

Italienske læger kan nægte abort

Én ting er grænsen for fri abort. En anden er de praktiske omstændigheder rundt om tidsgrænsen, der siger mindst lige så meget om muligheden for at få en abort i de forskellige lande.

Italien er et godt eksempel. På figuren ovenfor ser borgere i Danmark og Italien ud til at have lige muligheder for abort, men i praksis er det langt sværere i Italien. I Danmark er det relativt nemt at få en senabort, det vil sige en abort efter 12-ugersgrænsen. I Italien er det ulovligt.

Derudover kan italienske læger nægte at udføre en abort, hvis det går imod deres samvittighed. Jurist og professor i sundhedsret ved Københavns Universitet Janne Rothmar Hermann uddyber:

"Den danske grænse for abort er formuleret som et retskrav, hvilket betyder, at regionerne i prioriteringen af økonomi og ansættelse af personale skal tage højde for at kunne opfylde retskrav på abort inden 12. uge. I Italien er der også en 12-ugersgrænse, men man kan risikere at skulle rejse meget langt for at finde en sundhedsperson, der vil udføre aborten, og så er det jo ikke en særligt virksom eller effektiv ret, man har," siger Janne Rothmar Hermann.

Et andet eksempel er Finland. Her skal kvinder begrunde, hvorfor de ønsker en abort, og Finland har derfor ikke fri abort op til 12. uge på papiret. Til gengæld godkendes langt størstedelen af anmodningerne om abort, og i praksis oplever finnerne, at de har gode muligheder for abort, siger Maria Lindhardt fra Sex & Samfund.

Hun er ikke bekymret for, at Danmark tilbageruller retten til fri abort, men hun ser nervøst på andre dele af Europa.

"I lande med meget højrenationalistiske, konservative og religiøse strømninger ser vi, at abortrettighederne er under stigende pres. Aktuelt holder vi meget øje med Italien, der er på vej til valg, og hvor favoritten Giorgia Meloni støtter et abortforbud, og derudover har vi også øjnene stift rettet mod Polen og Ungarn."

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Janne Rothmar Herrmann

Professor, sundhedsret og teknologi, Københavns Universitet, medlem, Dataetisk Råd
Ph.D. (Københavns Uni. 2008), cand.jur. (Københavns Uni. 2002)