Fransk valg: Macron og Le Pen går videre til anden runde

RESULTAT: Stemmerne er talt op, og det bliver Emmanuel Macron og Marine Le Pen, der skal kæmpe om at blive Frankrigs nye præsident.

Der var glæde i En Marche!-lejren, da det stod klart, at Emmanuel Macron gik videre til anden runde af det franske præsidentvalg.
Der var glæde i En Marche!-lejren, da det stod klart, at Emmanuel Macron gik videre til anden runde af det franske præsidentvalg.Foto: ERIC FEFERBERG/Scanpix
Amalie Bjerre Christensen

Det blev centrumpolitikeren Emmanuel Macron fra bevægelsen En Marche! og den højrenationale leder Marine Le Pen fra Front National, som franskmændene sendte videre til anden runde af det franske præsidentvalg.

Det stod klart, da stemmerne var talt op, efter franskmændene søndag gik til stemmeurnerne i valgets første runde.

Marine Le Pen holdt en sejrstale for sine støtter, hvori hun sagde: ”Dette er en mulighed for et virkeligt systemskifte. Ikke som de skiftende regeringer, der alligevel bare ligner hinanden. Det, jeg står for, er det store, grundlæggende fløjskifte. En anden politik med nye ansigter og den fornyelse, I ønsker."

Emmanuel Macron gav en melding i samme dur i sin sejrstale:

”Udfordringen er ikke at stemme imod en person, men at bryde med et system, der har været ude af stand til at løse vores lands problemer de sidste 30 år,” sagde han.

To forskellige kandidater
Ifølge det franske indenrigsministerium fik Emmanuel Macron flest stemmer med 23,75 procent af stemmerne, mens Marine Le Pen fik 21,53 procent.

Den forholdsvis nye spiller på banen, Emmanuel Macron, har aldrig tidligere været valgt til et offentligt embede. Han har dog været finansminister under den nuværende socialistiske regering.

Emmanuel Macron har promoveret sig på, at han vil arbejde for at skabe et stærkere bånd til EU, mens han også vil kæmpe for klimaet og for at skabe et stærkere internationalt militært arbejde.

I modsætning til Macron har Marine Le Pen siden 2004 været medlem af Europa-Parlamentet. Hun blev derudover nummer tre ved det franske præsidentvalg i 2012.

Marine Le Pen vil arbejde for, at Frankrig skal forlade EU og euroen. Desuden vil hun begrænse indvandringen til Frankrig.

Blandt de andre spidskandidater, der ikke gik videre, var konservative François Fillon, som fik 19,91 procent af stemmerne, mens venstrefløjskandidaten Jean-Luc Mélenchon fik 19,64 procent.

Anden runde af det franske præsidentvalg finder sted 7. maj.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Emmanuel Macron

Præsident, Frankrig (La République en marche)
offentlig administration (Sciences Po), filosofi (University of Paris-Ouest Nanterre La Défense 2001)

0:000:00