Frederiksen til Pape: Lad os bruge næste uge på at sætte kommunerne fri

Regeringen vil give mere frihed til alle landets kommuner og gerne snart. Men Søren Pape er bange for, at politikerne i kommunerne rent faktisk vil bruge det til at give borgerne i ældreplejen mindre frihed. Han og Mette Frederiksen mødtes til duel i Allinge.

Foto: Andreas Wind
Andreas Wind

På folkemødet pressede statsminister Mette Frederiksen (S) på for at få lukket en aftale inden sommerferien om de såkaldte velfærdsaftaler. Det vil give alle landets kommuner mulighed for at blive sat fri på ét velfærdsområde hver.

Vi har lagt vores egne kæpheste væk, og så lagt op til, at I gør det samme

”Jeg synes jo, at vi skal gå sammen om det her projekt, Søren. Skal vi ikke bruge den næste uge til at finde en løsning, så kommunerne kan blive sat fri,” lød det i en TV-duel mellem Mette Frederiksen og Søren Pape Poulsen (K).

Men så ligetil er det ikke for Pape at gå med i en aftale. Han er nemlig nervøs for, at de kommende velfærdsaftaler om frihed til kommunerne på ældreområdet vil betyde, at ældre mister rettigheder til et frit valg i ældreplejen.

Det, mener han nemlig, er sket i de velfærdsaftaler, man allerede har lavet med enkelte kommuner:

"Det er en lov, hvor man siger til kommunerne: "I er nu frie på ældreområdet, men I er også frie til at tage det frie valg fra borgerne.". Hvornår opstår tanken, at sådan en lov skal indeholde muligheden for at tage det frie valg fra de gamle," undrede Pape sig fra TV 2's studie i Allinge.

Til det svarede Mette Frederiksen, at de borgerlige partier bør være mere imødekommende, så der kan laves en bred aftale:

"Hvis vi skal gøre det til et rigtig forsøg, så har vi sagt, at vi fjerner nærmest al lovgivning - træder et skridt tilbage på Christiansborg og giver ansvaret lokalt. Vi har lagt vores egne kæpheste væk, og så lagt op til, at I gør det samme," sagde Mette Frederiksen.