Frederiksen til Pape: Lad os bruge næste uge på at sætte kommunerne fri

Regeringen vil give mere frihed til alle landets kommuner og gerne snart. Men Søren Pape er bange for, at politikerne i kommunerne rent faktisk vil bruge det til at give borgerne i ældreplejen mindre frihed. Han og Mette Frederiksen mødtes til duel i Allinge.

Foto: Andreas Wind
Andreas Wind

På folkemødet pressede statsminister Mette Frederiksen (S) på for at få lukket en aftale inden sommerferien om de såkaldte velfærdsaftaler. Det vil give alle landets kommuner mulighed for at blive sat fri på ét velfærdsområde hver.

Vi har lagt vores egne kæpheste væk, og så lagt op til, at I gør det samme

Mette Frederiksen
Statsminister

”Jeg synes jo, at vi skal gå sammen om det her projekt, Søren. Skal vi ikke bruge den næste uge til at finde en løsning, så kommunerne kan blive sat fri,” lød det i en TV-duel mellem Mette Frederiksen og Søren Pape Poulsen (K).

Men så ligetil er det ikke for Pape at gå med i en aftale. Han er nemlig nervøs for, at de kommende velfærdsaftaler om frihed til kommunerne på ældreområdet vil betyde, at ældre mister rettigheder til et frit valg i ældreplejen.

{{toplink}}
Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Læs også

Det, mener han nemlig, er sket i de velfærdsaftaler, man allerede har lavet med enkelte kommuner:

"Det er en lov, hvor man siger til kommunerne: "I er nu frie på ældreområdet, men I er også frie til at tage det frie valg fra borgerne.". Hvornår opstår tanken, at sådan en lov skal indeholde muligheden for at tage det frie valg fra de gamle," undrede Pape sig fra TV 2's studie i Allinge.

Til det svarede Mette Frederiksen, at de borgerlige partier bør være mere imødekommende, så der kan laves en bred aftale:

"Hvis vi skal gøre det til et rigtig forsøg, så har vi sagt, at vi fjerner nærmest al lovgivning - træder et skridt tilbage på Christiansborg og giver ansvaret lokalt. Vi har lagt vores egne kæpheste væk, og så lagt op til, at I gør det samme," sagde Mette Frederiksen.

Og statsministerens ambitioner med velfærdsaftaler er store: 

Statsministeren vil lige om lidt sige, at hun er vild med det frie valg. Jeg synes bare ikke, det er det vi ser på gymnasierne, eller på daginstitutionerne, hvor man har gjort alt for at gøre det svært at drive en privat børnehave

Søren Pape Poulsen
Formand, Det Konservative Folkeparti

"Vi bliver nødt til at vende vores velfærdssamfund helt rundt og tro på, at man lokalt kan træffe de rigtige beslutninger. Det kan være elever sammen med forældre og lærere eller pårørende sammen med de ældre og sosuserne. Det går rigtig godt. Nu vil vi gøre det i hele landet."

0:000:00