Frie Grønne har samlet nok vælgererklæringer til at kunne stille op til folketingsvalg

Partiet Frie Grønne har opnået det antal vælgererklæringer, der skal til, for at kunne søge om opstilling ved næste folketingsvalg. 

Forperson for Frie Grønne Sikandar Siddique har i dag opnået nok vælgererklæringer til, at kunne søge opstillingsberettigelse. 
Forperson for Frie Grønne Sikandar Siddique har i dag opnået nok vælgererklæringer til, at kunne søge opstillingsberettigelse. Foto: Emil Helms
Siri Marie Munch Schrøder

Mandag har partiet Frie Grønne med Sikandar Siddique i spidsen opnået de 20.182 vælgererklæringer, der er krav om for at kunne indtage en plads på stemmesedlen ved det næste folketingsvalg.

Det fremgår på vælgererklæring.dk under Indenrigs- og Boligministeriet, hvor partiet nu kun mangler at få den formelle godkendelse til at kunne stille op.  

Dermed vil der formentlig være hele 14 partier, vælgerne kan sætte kryds ved, når Lars Løkke Rasmussen og hans hold bag Moderaterne også formelt opretter deres parti.

Frie Grønne blev stiftet 20. april 2020 af tre afhoppere fra Alternativet - Uffe Elbæk, Sikandar Siddique og Niko Grünfeld - med henblik på at skabe et parti med fokus på antiracisme og ansvar for klimaet.

Klima, ligestilling og mangfoldighed

Særligt klimaet og de udfordringer, Danmark står overfor i den grønne omstilling, er øverst på agendaen.

Tidligere har forperson Sikandar Siddique udtalt til Altinget, at partiet ikke vil gå på kompromis i klimakampen.

"Vores klimapolitik vil altid flugte med klimavidenskaben og på den måde være kompromisløs. For os er det ikke vigtigt at være med i forlig, for os er det vigtigt at levere på klimaet," sagde han sidste år. 

I forbindelse med den brede landbrugsaftale, der faldt på plads inden folketingets åbning, trak medlemmerne fra Frie Grønne sig. På Twitter kunne man læse indgående kritik af aftalen, som Siddique blandt andet omtalte som, "en tam omgang", da partiet blandt andet ønskede et mål om reduktion af den animalske produktion på minimum 50 procent inden 2030, som et led af aftalen. 

På partiets hjemmeside er de fem politiske mærkesager opremset gennem følgende statements: 

”Naturen er hellig, mangfoldighed er samfundets ilt, kunsten og kulturen er samfundets sjæl, civilsamfundet er demokratiets immunsystem og fremtidens økonomi er grøn, feministisk og demokratisk.”

Der er altså tale om et grønt profileret parti på venstrefløjen, der ønsker at sætte kulturpolitik, mangfoldighed og den grønne omstilling på dagsordenen.

Alternativet all stars

Selv om Frie Grønne er et nyt parti, har det i praksis allerede tre medlemmer af Folketinget og et enkelt i Københavns Borgerrepræsentation, fordi de fire frontpersoner tidligere er valgt ind som medlemmer af Alternativet.

Folketingsmedlemmerne Sikandar Siddique og tidligere Alternativet-medlem Susanne Zimmer, der aktuelt er opført som løsgængere, samt tidligere kultur- og fritidsborgmester i København og nuværende medlem af borgerrepræsentationen Niko Grünfeld, vil stille op til næste folketingsvalg for Frie Grønne.

Til gengæld har Uffe Elbæk, som oprindelig stiftede Alternativet og fik partiet i Folketinget med ni mandater, meldt ud, at han ikke vil stille op som folketingskandidat for sit nye parti.

Arbejdet forude

Nu hvor de nødvendige vælgererklæringer ser ud til at være indsamlet, er næste skridt for Frie Grønne at ansøge indenrigs- og boligministeren om at blive opstillingsberettiget, så partiet formelt kan blive godkendt til opstilling.

 Selvom partiet altså er nået i mål med erklæringerne, oplyste Niko Grünfeld, der er bestyrelsesforperson for Frie Grønne, at han og partiet ikke stiller op til kommunalvalget 2021. 

Dengang lød begrundelsen blandt andet, at det lille parti var nødt til at samle kræfterne et valg for ikke at sprede sig for tyndt. 

Du kan læse Altingets interview med Niko Grünfeld her. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Niko Grünfeld

Direktør, Blossom
HD i organisation og ledelse (Handelshøjskolen i Aarhus 2004)

Sikandar Siddique

Politisk leder, Frie Grønne
cand.comm.

Uffe Elbæk

Forfatter, fhv. MF (ALT), fhv. kulturminister (R)
socialpædagog (Peter Sabroe Seminariet 1982), journalistisk tillægsuddannelse (DJH 1987)

0:000:00