Frikommuner vil skrotte beskæftigelsesbøvl

OVERBLIK: Hver fjerde forsøg fra landets ni frikommuner handler om at slippe for bøvl på beskæftigelsesområdet, viser en optælling fra Altinget | Kommunal. Klik her og få et overblik over, hvad frikommunerne vil have lov til, og hvad de foreløbigt har fået lov til.
Hver fjerde af de 215 frikommuneforsøg handler om at slippe for bøvl og snærende regler på beskæftigelsesområdet og i jobcentrene.
Hver fjerde af de 215 frikommuneforsøg handler om at slippe for bøvl og snærende regler på beskæftigelsesområdet og i jobcentrene.Foto: Colourbox

Fri os fra bøvlede regler på beskæftigelses-, miljø- og skoleområdet.

Sådan lyder budskabet fra landets ni frikommuner til regeringen ifølge en optælling, som Altinget | Kommunal har foretaget på baggrund af frikommunernes ansøgninger til Økonomi- og Indenrigsministeriet (se hele optællingen i bunden af denne artikel).

Allerede nu kan kommunerne gå i gang med 75 af forsøgene, meddelte økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) kort efter nytår.

"Hvor er det flot, den måde kommunerne har taget udfordringen op, især på beskæftigelses- og skoleområdet. Det er godt at se, for efterhånden har vi hørt mange kommuner sige, at der er blevet for mange snærende statslige regler på de områder," udtalte Margrethe Vestager i en pressemeddelelse.

Fakta

Frikommuneforsøget

De ni frikommuner er:

- Fredensborg
- Fredericia (der ansøger i forbindelse med næste ansøgningsrunde den 1. november 2011)
- Gentofte/Gladsaxe Kommune (der er gået sammen i frikommuneforsøget)
- Odense Kommune
- Odsherred Kommune
- Vejle Kommune
- Vesthimmerlands Kommune
- Viborg Kommune

Et forsøg i flere faser
I denne første fase af frikommuneforsøget har borgmestrene fået ministeriets nik til eksperimenter, som blot kræver en administrativ godkendelse eller en ny bekendtgørelse.

Det betyder bl.a.:

  • at alle frikommuner slipper for krav om, hvor ofte ledige skal møde op til samtaler på jobcentrene
  • at beskæftigelsesindsatsen i seks af kommunerne ikke behøver at foregå i et jobcenter
  • at seks frikommuner får lov til at lave storhold på tværs af alderstrin
  • at Fredensborg ikke længere har et maksimalt elevtal for en klasse
  • at Odense - efter nærmere dialog med Transportministeriet - kan lave myldrelyskryds, hvor cyklister og evt. fodgængere kan passere i alle retninger på én gang

Jeg hørte godt ministeren sige, at der var tale om en korrekturfejl. Men det kan ikke nytte noget. Vi skal have lov til at lave forsøg for at afprøve nogle ting i den offentlige sektor

Thomas Lykke Pedersen (S)
Borgmester i Fredensborg - sagt om tilkøbsydelser

I den kommende tid vil regeringen vurdere forsøg, som kræver lovændringer for at kunne blive gennemført. Disse vil blive samlet i frikommuneloven, som skal vedtages inden sommerferien.

Frikommunerne vil i løbet af 2012 fortsat kunne indsende nye forsøg. Sidste deadline er den 1. november.

"Forhåbentlig vil frikommuneforsøget give os en masse erfaringer om, hvordan kommunerne kan udrette mere med færre eller de samme ressourcer, eller hvordan kommunerne kan give borgerne en bedre service for eksempel ved at vise større tillid til den enkelte sagsbehandler eller skolelærer," siger Margrethe Vestager.

Grænser for friheden?
Spørgsmålet er, om der er grænser for frikommunernes frihed? Det mente Allerød-borgmester Erik Lund (K) sidste år helt sikkert, at der ville være, og han afholdt sig derfor fra at ansøge om at blive frikommune.

Økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager vil på forhånd ikke udpege hellige køer. Heller ikke tilkøbsydelser, som fire frikommuner har søgt om at få lov til at tilbyde, men som regeringen er lodret i mod, og som blev fjernet fra regeringsgrundlaget med forklaringen: "Der er sket en korrekturfejl".

Som det hedder i et svar fra Margrethe Vestager til Folketinget, har regeringen ikke taget stilling til, "hvorvidt der i frikommuneforsøget kan laves forsøg med tilkøb inden for nærmere fastsatte rammer."

Det flugter med meldingen fra tidligere indenrigsminister Bertel Haarder (V) - ministeren bag frikommunerne - som fra Folketingets talerstol fastslog, at frikommunerne vil få "så vide rammer, som dette land aldrig har set før":

"Det vil sige, at det kun er Grundloven, menneskerettighederne og velfærdsrettigheder, som at børn skal undervises, og ældre passes, der skal leves op til," tilføjede han over for Berlingske.

Forventer grønt lys
Fredensborg er en af de frikommuner, der gerne vil tilbyde tilkøbsydelser, så de ældre kan få mulighed for at købe sig til ekstra hjælp - f.eks. rengøring hver uge, bad oftere end en gang om ugen eller en ledsager, der hjælper med få købt ind.

Borgmester Thomas Lykke Pedersen (S) forventer, at ministeren giver grønt lys til tilkøbsydelserne.

"Jeg hørte godt ministeren sige, at der var tale om en korrekturfejl. Men det kan ikke nytte noget. Vi skal have lov til at lave forsøg for at afprøve nogle ting i den offentlige sektor," siger han til Altinget | Kommunal og opridser, hvad han ser som perspektivet for den politisk omstridte ordning:

"Min holdning er faktisk, at man skal prøve af, at de rige pensionister fremadrettet får mulighed for at betale for tilkøbsydelser. De penge kan vi så bruge til at styrke vores indsats over for de svageste af vores pensionister."

Det har ikke været muligt at få Margrethe Vestager til at uddybe, om der går en grænse for frikommunernes forsøg, da de konkrete ansøgninger er ved at blive sagsbehandlet.

---

Dokumentation

Overblik
- antallet af ansøgninger om forsøg inden for hvert område

Beskæftigelse: 52
Miljø (især planområdet): 34
Uddannelse: 34
Sundhed: 16
Ældre: 15
Diverse : 15
Økonomi- og regnskab: 9
Børn og unge: 8
Digitalisering: 6
Social: 7
Udbud og konkurrence: 5
Klima og energi: 4
Tilkøb: 4
Frivillighed og medborgerskab: 2
Trafik og transport: 2
Skat: 2

Ovenstående kategorisering af frikommunernes ansøgninger er foretaget af Økonomi- og Indenrigsministeriet. Optællingen er foretaget af Altinget | Kommunal, som også har korrigeret enkelte kategoriseringer.

Nogle ansøgninger dækker flere områder (f.eks. ældre og handicappede, social og sundhed eller beskæftigelse og uddannelse). I disse tilfælde er ansøgningen blevet optalt jf. hvilket område, der står først for på ministeriets liste.

Det vil frikommunerne have lov til - klik her og se listen over alle 215 forsøg

Det har frikommunerne fået lov til - klik her og se de 75 foreløbigt godkendte forsøg


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Margrethe Vestager

Ledende næstformand, EU-Kommissionen, kommissær for konkurrence, formand for Kommissærgruppen om et 'Europa Klar til den Digitale Tidsalder', fhv. minister, politisk leder & MF (R)
cand.polit. (Københavns Uni. 1993)

Thomas Lykke Pedersen

Borgmester (S), Fredensborg Kommune
samfundsvidenskabelig basisuddannelse, Roskilde Universitet, student (Rungsted Gymnasium 1981)

0:000:00