Frit valg skal sikre V borgmesterkæder

LANDSMØDE: Kommunalvalget er en vigtig politisk styrkeprøve, siger Venstres næstformand, Kristian Jensen. Fem hovedtemaer skal være bærende.
Venstres næstformand Kristian Jensen vil lempe planloven, indføre flere fritvalgsordninger og øge kommunernes økonomiske råderum gennem effektiviseringer.
Venstres næstformand Kristian Jensen vil lempe planloven, indføre flere fritvalgsordninger og øge kommunernes økonomiske råderum gennem effektiviseringer.Foto: Rasmus Flindt Pedersen/Altinget.dk
Kim Rosenkilde
Kommunalvalg er lokalvalg, lød det fra Venstres næstformand Kristians Jensen, da han søndag gav sin kommunalvalgs-peptalk ved Venstres landsmøde i Odense.

Han ville dog alligevel godt vove et øje og præsentere fem områder, som partitoppen og han gerne vil skrive ind i den accelerende valgkamp. Blandt andet skal bedre rammer for det lokale erhvervsliv være med til at skabe vækst og arbejdspladser, mens frit-valgs-ordninger skal give borgerne større indflydelse på velfærden.

"Erfaringer fra Herning har vist os, at konkurrence fremmer kvaliteten, og ikke mindst at borgerens myndighed til selv at vælge også fremmer livskvaliteten," siger Kristian Jensen.

Nulvækst skal sælges
Han er også parat til at gøre den megen debat om Venstres udgiftsstop til en del af de lokale kampagner. Med budskabet om, at kommunerne skal "køre længere på literen," lægger Kristian Jensen op til effektiviseringer som vejen til bedre velfærd i en situation, hvor det offentlige ikke tilføres flere penge.

"Vi vil ikke komme og fortælle, hvordan man skal gøre rundt omkring. Men vi vil pege på de sucesser, der allerede har været, og som vi kan lære fra," siger Kristian Jensen til Altinget.dk.

Fakta
På sidste dagen for Venstres landsmøde søndag havde partiet opstillet 1997 kandidater til kommunalvalget.

Kilde: Venstre

Som et eksempel peger han på Odense Kommunes tilgang med at visitere ældre til rehabilitering frem for hjemmepleje.

"Det betyder, at de ældre har mulighed for at gøre tingene, som de selv vil, og kommunens økonomi bliver ikke nær så presset," siger Kristian Jensen.

Midtvejsvalg
Danske kommunalvalg betragtes i stadig større grad som en form for midtvejsvalg for den siddende regering. Og Kristian Jensen lægger da heller ikke skjul på, at han i høj grad ser valget som en styrkeprøve.

"Det er helt klart, at det her kommunalvalg vil blive tænkt ind i Christiansborgpolitiken, og det vil blive tænkt ind i, hvad det er for nogle partier, der har succes og tilbagegang," siger Kristian Jensen.

Hans analyse er, at Socialdemokraterne får en mindre tilbagegang, end de selv siger. Dansk Folkeparti får fremgang, men mindre end de selv håber på, og Venstre vil få fremgang, men mindre end pressen spår.

Venstre har ikke en eneste gang siden Anden Verdenskrig lykkedes med at vinde et kommunalvalg, forstået som at få flest stemmer og borgmesterposter. Heller ikke i 2001, hvor Venstre vandt regeringsmagten, mens Socialdemokraterne fik et godt kommunalvalg.

Intet er givet
Derfor vil Kristian Jensen heller ikke komme med mere konkrete succeskriterier for valget end, at man gerne skal have flere stemmer end de 24,6 procent, partiet fik i 2009, og flere borgmesterkæder.

Han giver grundlæggende ikke meget for de forskellige "skrivebordsberegninger", der viser, hvordan valget falder ud, og han forstår slet ikke dem, der tør gå ud og sige noget om, hvor mange borgmestre, de forventer.

"Er der en ting vi kunne lære ved sidste valg, så er det, at det først er på den dag, hvor kommunerne konstituerer sig, at man kan være sikker på, hvem der bliver borgmester," siger Kristian Jensen.

Dokumentation

Venstres fem hovedtemaer til kommunalvalget

  • Bedre rammevilkår for erhvervslivet skal sikre vækst og beskæftigelse. Planloven skal liberaliseres og regeringens ændringer rulles tilbage.
  • Folkeskolereformen skal bruges til at skabe lokalt tilpassede forskelligehed i folkeskolen.
  • Mere fokus på rehabilitering af ældre, så de i højere grad bliver selvhjulpne.
  • Kommuner skal køre længere på literen. Udgiftstoppet skal kædes sammen med effektiviseringer.
  • Borgerne skal have flere mulighed for frit at kunne vælge mellem offentlige og private serviceudbydere.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kristian Jensen

Direktør, Green Power Denmark, fhv. udenrigsminister, MF og næstformand for Venstre
bankassistent (Unibank Lemvig 1993)

0:000:00