Frivillige: Vi skal ikke skifte ble

KONFERENCE: Både frivillige og FOA er enige om, at plejeopgaver ikke må blive blive en opgave for de frivillige organisationer.
Foto: Colourbox
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Antallet af ældre stiger, og det samme gør manglen på ansatte i plejesektoren. Hvordan kan de frivillige organisationer spille en større rolle på området?

Det var et af omdrejningspunkterne på den konference, som FOA og Frivilligt Forum holdt i går torsdag 16. oktober på Axelborg i København.

Johs. Bertelsen, som er formand for Frivilligt Forum, talte for, at en større frivillig indsats kræver flere penge til området. Samt at pengene også skal bevilliges over en længere årrække i stedet for fra år til år.

Han pegede han også på, at en oprustning på området kræver, at der for de frivillige opbygges en bedre infrastruktur i form af lokaler rundt i landet, mere vidensdeling og forskning i nye tiltag.

Samtidig slog Johs. Bertelsen fast, at de frivillige ikke skal ind og erstatte den pleje, som især FOA's ansatte leverer.

"Grænsen for det frivillige arbejde er meget svær at sætte. Der vil være en gråzone. Man kan opdele det med det, jeg kalder "kan-opgaver" og "skal-opgaver". Og skal-opgaver, det vil sige opgaver, som via loven er sikret borgeren. Og hvis du har en omsorgsrettighed, så er det givet, at den skal udføres af professionelle. Lige så snart der kommer noget faglighed indover, som kræver uddannelse, som for eksempel løft og bleskift, så skal det være en fagperson," sagde Johs. Bertelsen efter sin tale til Altinget.

Men der skal rammer til, understregede han. Og de rammer skal laves i fællesskab mellem de frivillige organisationer, FOA, staten, og KL.

"Det skal være nogle meget overordnede rammer, som ligesom angiver nogle anbefalinger for, hvordan man kan arbejde sammen. Men det skal ikke være nogle lovgivningsmæssige rammer, som styrer det hele. Det skal være sådan, at der stadig er frihed i de enkelte kommuner, så de kan organisere sig på deres egen måde," sagde Johs. Bertelsen.

Hvis regeringens målsætning om mere frivilligt socialt arbejde lykkes, vil det især være FOA's medlemmer, der vil skulle arbejde sammen med en del af de frivillige på plejehjem og i hjemmeplejen.

FOA-formand Denis Kristensen ønsker også retningslinjer, men ligesom Johs. Bertelsen understreger han, at de ikke må være for skarpe.

"Det, vi har brug for i forbindelse med frivillig-området, det er, at det ikke skal være så pokkers skarpt, det hele. Og at det ikke skal være så pokkers afgrænset. Vi har brug for en fælles platform af regler, som gør, at man som ansat i velfærdsområderne kender sine områder, såvel som hvis man kommer som frivillig. Begge grupper skal føle sig trygge ved hinanden," sagde Dennis Kristensen.

Han er meget enig med Johs. Bertelsen, hvor grænsen cirka går for de frivillige hænder.

"Vi må ikke lande i den situation, hvor kommunen har vurderet, at du skal have personlig pleje i form af hjælp til at komme ud af sengen, få støttestrømpe og lignende. Og så kommunen siger: 'Vi er ikke rigtig leveringsdygtige, kunne vi ikke tilkalde nogle frivillige?'" forklarer Dennis Kristensen.

Han opsummerer, at adgang-forbudt-området for de frivillige er de ydelser, som kommunen har visiteret en borger til at modtage, eller som de har retskrav på at modtage.

I dagens interview (se linkboks) understreger socialminister Benedikte Kiær (K), at rammerne for samarbejdet mellem de frivillige og de offentlige varme hænder på velfærdsområdet primært skal aftales lokalt.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Dennis Kristensen

Fhv. forbundsformand, FOA
portør (Amtssygehuset i Herlev 1976)

0:000:00