Fugleinfluenza spredt til landbruget

FUGLEINFLUENZA: Der er nu konstateret det første tilfælde af den alvorlige fugleinfluenza H5N8 i en dansk fjerkræbesætning. Dansk fjerkræeksport kan blive hårdt ramt.

Der er nu konstateret det første tilfælde af den alvorlige fugleinfluenza H5N8 i en dansk fjerkræbesætning.

Det ligger fast efter, at Fødevarestyrelsen mandag morgen modtog de endelige prøvesvar fra DTU Veterinærinstituttet, skriver Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse.

Prøverne stammer fra en hobbyfjerkræbesætning med ænder i landsbyen Skibstrup ved Ålsgårde i Nordsjælland. Her døde henover weekenden omkring en tredjedel af de cirka 30 andefugle i besætningen. Prøverne viser, at det er den samme type fugleinfluenza, der de seneste ti dage er fundet i danske vildfugle flere steder i landet, fortrinsvis langs Østersøkysten.

”At der nu er konstateret fugleinfluenza i en dansk hobbybesætning, kan få store konsekvenser for den danske eksport af fjerkrækød”, siger souschef i Fødevarestyrelsen dyrlæge, Stig Mellergaard, i pressemeddelelsen.

Han henviser til, at mange lande uden for EU nu rutinemæssigt lukker for deres import af dansk fjerkrækød. Da Danmark, tilbage i 2006, havde et tilsvarende udbrud, kostede det ifølge Fødevarestyrelsen omkring 200 millioner kroner i tabte eksportindtægter.

Mistanken om udbruddet i den danske hobbybesætning ved Ålsgårde opstod lørdag. Besætningen har også høns, kalkuner og gæs, der går adskilt fra ænderne. Her er der ikke konstateret fugleinfluenza.

Fødevarestyrelsen og Beredskabsstyrelsen går mandag formiddag i gang med at aflive samtlige fjerkræ i besætningen og rengøre og desinficere området.

Forrige artikel Friluftsrådet i hård kritik af Esben Lunde: Du tager friluftslivet som gidsel Friluftsrådet i hård kritik af Esben Lunde: Du tager friluftslivet som gidsel Næste artikel Samuelsen dropper sit topskattekrav Samuelsen dropper sit topskattekrav
Podcast: Det ved vi om millionsvindelsagen fra København

Podcast: Det ved vi om millionsvindelsagen fra København

AJOUR: Teknik- og Miljøforvaltningen har opdaget, at der formentlig er svindlet for cirka 50 millioner kroner. Hvordan er det sket? Og hvad mangler vi at få svar på? Det forklarer Altingets hovedstadsredaktør mere om i dagens udsendelse.