Fungerende ministre har vidt forskellige tilgange til vigtige EU-spørgsmål. Politikere kræver klarere retningslinjer

Europaudvalget synes, det er uklart og uensartet, hvordan fungerende ministre deltager i møder i EU-regi. Nu har medlemmerne bedt regeringen om svar.  

Pernille Rosenkrantz-Theil, fungerende undervisningsminister (S), var sammen med to andre ministre kaldt til møde i Europaudvalget i sidste uge. De skulle fortælle om dagsordenerne for kommende møder i EU-regi, men udvalgsmedlemmerne sad forvirrede tilbage. 
Pernille Rosenkrantz-Theil, fungerende undervisningsminister (S), var sammen med to andre ministre kaldt til møde i Europaudvalget i sidste uge. De skulle fortælle om dagsordenerne for kommende møder i EU-regi, men udvalgsmedlemmerne sad forvirrede tilbage. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Ninna Gøbel Rønberg

Europaudvalgets folketingsmedlemmer sad forvirrede tilbage efter seneste møde i udvalget. 

De synes, det er uklart, hvad de fungerende ministre må og ikke må, når de deltager i møder i EU-regi. Og de mener, at de fungerende ministre tolker rammerne for handling forskelligt.  

Til Politiken forklarer formand for Europaudvalget Kim Valentin (V), at ministrene lagde en meget forskellig linje for, hvad de ville mene til møderne, da Europaudvalget mødtes sidste fredag.  

"Vi blev mere og mere forvirrede, som mødet skred frem, over hvordan ministrene ville forhandle. Nogle af dem sagde, at de næsten ikke ville sige noget og bare sidde der. Andre sagde, at de bare ville gå til sagen," siger Kim Valentin til Politiken. 

Det får nu medlemmerne af Europaudvalget til råbe op.  

De har bedt regeringen om at lave klarere og mere ensartede retningslinjer for, hvad ministrene må mene i europæiske spørgsmål.  

De danske ministres arbejde i EU bliver nemlig ikke sat på pause, mens der i Danmark forhandles om dannelsen af en ny regering.  

Og det har Statsministeriet da også taget højde for. I et notat fra november 2022 nævner ministeriet Ministerrådet og EU som eksempler på områder, hvor opgaver fortsat skal varetages, selvom regeringen fungerer som forretningsregering.  

Dog understreger Statsministeriet også, at de fungerende ministre "af rent politiske grunde" bør udvise "ekstra forsigtighed", når de fortsætter arbejdet.  

Ministre tolker forskelligt  

Men ud fra udvalgsformand Kim Valentin og andre medlemmers oplevelse af mødet, var det meget forskelligt, hvordan de fungerende ministre tolker Statsministeriets udmelding.   

"Det var helt tydeligt, at Ane Halsboe (S) (fung. kulturminister) var den, der ville mindst. Mellemtingen var Rosenkrantz-Theil (S) (fung. undervisningsminister). Den, der ville mest, var Flemming Møller (S) (fung. udviklingsminister). Han startede med at sige, at han glædede sig til at komme ned og forhandle på fuld kraft," uddyber Valentin til Politiken.  

Moderaternes Karin Liltorp fortæller også, at hun synes, det var uklart, om ministrene havde lov til at have en holdning. 

På udvalgsmødet 25. november fremlagde de tre ministre dagsordener forud for EU-møder. Rosenkrantz-Theil fortalte om et forslag om en fælles linje for børnepasning på tværs af Unionen, Halsboe om en omdiskuteret medieforordning, og Møller Mortensen blev inviteret ind før et møde med EU's udviklingsministre om blandt andet Ukraine og Afghanistan. 

Den socialdemokratiske regering har siden 2. november, hvor statsminister Mette Frederiksen drog til Dronningen og afgav regeringens afskedsbegæring, fungeret som forretningsregering.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kim Valentin

MF (V), landsformand, Liberalt Oplysningsforbund, adm. direktør, Finanshuset i Fredensborg
cand.polit. (Københavns Uni. 1990)

Ane Halsboe-Jørgensen

Beskæftigelsesminister, MF (S)
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2009)

Pernille Rosenkrantz-Theil

Social- og boligminister, MF (S)
ba.scient.pol. (Københavns Uni. 2003)









0:000:00