Gade: Jeg er ikke politiker længere

INTERVIEW: Den forhenværende forsvarsminister Søren Gade har lagt Venstre-kasketten på hylden, efter han er blevet udnævnt til ny direktør for Landbrug & Fødevarer.
Per Bang Thomsen

Mit forfængelige håb er, at man på et tidspunkt vil begynde at bedømme mig på det, jeg gør nu, og ikke det, jeg engang gjorde som politiker. Men jeg vil aldrig løbe fra, at jeg var venstrepolitiker og forsvarsminister, for jeg er stolt af det.

Søren Gade
Ny administrerende direktør for Landbrug & Fødevarer
Fakta

Søren Gades baggrund:

Søren Gade er født 27. januar 1963 og er uddannet økonom fra Aarhus Universitet i 1990. Han indledte sin karriere i forsvaret fra 1983 til 1990, hvor han var reserveofficer.

Søren Gade sad i Folketinget for Venstre fra 2001 til 2010. Han blev udnævnt til forsvarsminister fra 24. april 2004 og sad der, indtil han trak sig 23. februar 2010. Hans sidste tid som forsvarsminister var bl.a. præget af både Jægerbogs-sagen og den såkaldte lækagesag.  

Udover sin politiske karriere har Søren Gade arbejdet for Færch Plast, Dansk Supermarked og Cheminova Agro A/S, ligesom han har undervist merkonomer i detailhandelsledelse. Inden han kom i Folketinget arbejdede han derudover som centerchef på RAR Regnskabscenter i Holstebro, hvor han bl.a. havde med landbrugsregnskaber at gøre.

Søren Gade bor i dag i Holstebro. Han flytter dog til København i forbindelse med sit nye job.  


Kilde: Altinget | Fødevarer
Det kom som lidt af en overraskelse for mange politikere, landbrugsaktører og journalister, da Landbrug & Fødevarer mandag formiddag annoncerede, at der var blevet udpeget en ny administrerende direktør for organisationen.

Og overraskelsen blev kun større, da det kom frem, at det var den tidligere Venstre-politiker og forsvarsminister Søren Gade, som skulle overtage styringen efter forgængeren Carl Aage Dahl.

LÆS: Søren Gade i spidsen for landbruget

Umiddelbart er der nemlig langt fra Camp Bastion i Afghanistan til landbrugs- og fødevarelobbyens højborg, Axelborg, i midten af København. Men båndene mellem partiet Venstre og landbrugssektoren har altid været tætte og slidstærke, og derfor giver det ifølge flere kilder god mening, at den magtfulde interesseorganisation har valgt en både fremtrædende og karismatisk venstremand som ny frontfigur.

Men Søren Gade afviser blankt, at udnævnelsen skal ses som en styrkelse af båndet mellem Danmarks største parti og den hårdt trængte landbrugssektor. Spørgsmålet er nemlig, hvor tæt det bånd egentlig er, når det kommer til stykket.

“Jeg opfatter det på ingen måde som en styrkelse af det bånd. Hvis det danske landbrug og fødevareerhverv er uenig i noget, så er partifarven ligegyldig. Og ser man tilbage på tiden under VK-regeringen, så var der jo en masse områder, hvor både landbruget og fødevareerhvervet var uenige med regeringen,” siger han til Altinget | Fødevarer og pointerer, at han er helt bevidst om sin nye rolle.

Vil ikke løbe fra fortid

“Jeg er ikke politiker længere. Jeg er derimod blevet ansat som administrerende direktør, og det politiske bliver fastlagt af formandskabet. Det betyder, at der bliver uddelt nogle politiske direktiver, som jeg skal implementere. Derudover skal jeg være i stand til på saglig vis at fremføre nogle argumenter og synspunkter over for de politikere, der er på Christiansborg, så de har et oplyst grundlag at træffe beslutningerne på,” understreger han.

Men en stor del af Søren Gades nye job kommer til at bestå af, at han skal kommunikere landbrugets og fødevareerhvervets agendaer ud til de millioner af danskere, som ikke har daglig kontakt til sektorerne.

Landbrug & Fødevarer har længe levet en lettere hengemt tilværelse i den brede offentlighed, og det vil organisationen nu prøve at ændre med den nye formand. Men selvom Søren Gade har lagt politiker-rollen på hylden, er han dog helt bevist om, at hans fortid kan komme til at præge ham fremadrettet.

“Mit forfængelige håb er, at man på et tidspunkt vil begynde at bedømme mig på det, jeg gør nu, og ikke det, jeg engang gjorde som politiker. Men jeg vil aldrig løbe fra, at jeg var venstrepolitiker og forsvarsminister, for jeg er stolt af det.”

Så du ser det ikke som et problem, at du som ny direktør for Landbrug & Fødevarer har en fortid som Venstre-politiker?


“Ville du have spurgt om det samme, hvis jeg havde været Socialdemokrat? Jeg er ikke blevet valgt, fordi jeg er Venstre-mand. Jeg har været igennem en top-professionel udvælgelsesproces, og hvis det havde betydet noget, havde det måske ikke engang været et plus. Jeg kan bare sige, at jeg er blevet valgt, fordi jeg var den kandidat, som skulle have jobbet.”

Gjerskov er kompetent minister

Søren Gade understreger flere gange under interviewet, at han ser frem til sin nye stilling, som han betegner som et “drømmejob”.

Udover at være frontperson udadtil skal han også sikre, at landbrugs- og fødevareerhvervene forbliver to af de vigtigste eksporterhverv for det danske samfund. Det kræver et intenst loybbyarbejde blandt de forhenværende kollegaer på Slotsholmen, og Søren Gade ser derfor frem til at sidde over for fødevareminister Mette Gjerskov (S), som han kender fra sin tid som Venstres miljøordfører og som forsvarsminister.

“Sidst jeg mødte Mette Gjerskov, var, da jeg var på ferie i USA med mine to døtre. Af alle steder i hele verden møder jeg Mette Gjerskov på et gadehjørne, hvor hun står med en cigaret i hånden. Det var faktisk en sjov oplevelse, og nu glæder jeg mig til at møde hende i hendes rolle som fødevareminister. Jeg tror nok, vi skal få det til at køre. Og Mette Gjerskov er dygtig, og hun er inde i sit stofområde. Så det er en kompetent minister, jeg kommer til at sidde overfor.”

Men er du så helt færdig i politik?


“Dengang jeg stoppede som minister, sagde jeg, at jeg gerne ville ud i det virkelig liv. Det var der ingen, der troede på. Folk mente derimod, at jeg skulle være borgmester eller noget andet. Nu har jeg så fået drømmejobbet, og som jeg har sagt hele tiden, har jeg ikke haft nogen plan om at vende tilbage til politik. Og hvis der er nogen, der ikke troede på det dengang, så er sandsynligheden vel mindre i dag. Jeg tager jo ikke et job som det her, fordi jeg gør mig tanker om at vende tilbage til politik. Jeg har været glad for min tid på Christiansborg, men nu er det tid til at prøve noget andet. Og jeg begynder på onsdag.”
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Søren Gade

MF (V), formand for Folketinget, formand for Esbjerg Havn
IAA-diplomuddannelse (Den danske Reklameskole 1999), cand.oecon. (Aarhus Uni. 1990), VUT-I for reserveofficerer (1989)

Mette Gjerskov

MF (S), ordfører for miljø og verdensmål
cand.agro. (Den Kongelige Veterinær- og Landbohøjskole 1993)

Carl Aage Dahl

Adm. direktør, Ingeniørforeningen
cand.agro. (Den Kongelige Veterinær- og Landbohøjskole 1985), HD (1983)

0:000:00