Gælden til det offentlige er tæt på 100 milliarder

REKORD: Borgernes og virksomhedernes gæld til det offentlige slår rekord på snart 100 milliarder. Skatteministeren vil hæve renten på misligholdt gæld.

Borgeres og virksomheders gæld til det offentlige når nye svimlende højder.

Næsten 100 milliarder kroner har det offentlige til gode at inddrive, skriver Politiken.

”Vi har fået en orientering om, at gælden til det offentlige vil runde 100 milliarder inden årsskiftet,” siger Jesper Petersen, der er Socialdemokratiets skatteordfører, til Politiken.

Gælden består af manglende betaling af parkeringsbøder, skattegæld, børnepenge, SU-lån og moms, og det svarer ifølge beregninger fra Dansk Erhverv og Arbejderbevægelsens Erhvervsråd til fem Storebæltsbroer eller 20 supersygehuse.

Den manglende betaling skyldes blandt andet, at skat ikke har været effektive nok til at indkræve pengene.

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) har tidligere i et interview med Politiken ikke lagt skjul på, at gælden ville vokse.

”Jeg har ikke lagt skjul på, at restancerne vil vokse, indtil vi har et effektivt inddrivelsessystem, og der er vi ikke endnu,” sagde Karsten Lauritzen til Politiken.

Højere renter på manglende betaling
Karsten Lauritzen forslår i Politiken at stramme grebet om de borgere og virksomheder, der skylder penge til staten, regionerne eller kommunerne.

Står det til skatteministeren, skal alle skyldnere i fremtiden betale otte procent i rente uanset, hvilken betaling de har misligholdt. Tidligere har nogle kunne nøjes med ned til én procent rente alt efter typen og omfanget af gælden.

”Pointen er, at rentesatserne på gæld i dag svinger utrolig meget. Derfor er der nogle skyldnere, der med fordel kan spekulere i at lade være med at betale deres gæld, simpelthen fordi der er en meget lav rente,” siger Karsten Lauritzen til Politiken.

Forrige artikel Krasnik er ny chefredaktør for Weekendavisen Krasnik er ny chefredaktør for Weekendavisen Næste artikel Ministerium får ny departementschef Ministerium får ny departementschef