Generationskløften: Mao og mobiltelefonerne

ALDER: Danskerne bliver ældre og ældre, alt imens politikerne ved de seneste valg har været de yngste nogensinde. Altinget har spurgt en række danske politikere, om de oplever, deres alder spiller ind på deres politiske virke.

Claus Hjort Frederiksen
Forsvarsminister (V) - 69 år
Ældste minister i VLAK-regeringen

Hvornår er din alder en udfordring?
”Alder er en udfordring, når man er ude for, at folk argumenterer med ens alder. Jeg har været ude for, at jeg kunne læse analyser, der beskrev, at nu var jeg blevet gammel og træt og havde nået en så høj alder, at jeg burde trække mig tilbage.
Det er en argumentation, der er stærkt ubehagelig. For er der noget, man ikke kan gøre ved her i livet, så er det ens alder.”

Er der noget ved andre generationer, du simpelthen ikke forstår?
”Meget kommunikation igennem Facebook, Twitter, og hvad det hedder alt sammen, dominerer lidt for meget. Det er nok et udslag af, at man bliver gammel. Jeg synes, de sociale medier giver en ureflekteret debat.
Min egen Facebook-kommunikation har jeg trappet meget ned, for hver gang man skriver et eller andet politisk, vælter det ind med perfide kommentarer og svinerier.”

Hvordan har du det med din egen generation?
”Jeg har haft svært ved at forstå min egen generation. Jeg er jo en rigtig 68’er, og det gik aldrig op for mig, hvorfor der var den her voldsomme fascination af diktaturstater. Jeg voksede op med, at Maos Kina og kommunisterne i Vietnam var voldsomt tiltrækkende. De yngre generationer er noget mere fornuftige. Det var jo helt på månen, det, nogle støttede i min generation.”

 

 Sophie Løhde
Minister for offentlig innovation (V) - 33 år
Næst-yngste minister i VLAK-regeringen (Skatteminister Karsten Lauritzen er yngst)

Hvornår føler du særligt, at din alder giver dig en styrke?
”Ifølge min dåbsattest så må styrken ligge i, at jeg fortsat har tiden foran mig. Men helt ærligt, så mener jeg ikke, at alder i sig selv giver en særlig styrke.”

Hvornår har din alder været en udfordring?
”Jeg ser ikke selv min alder som en udfordring. Det er nok mest politiske kommentatorer, der har en udviklet evne til at kunne se modsætninger, problemer og udfordringer i alt omkring os politikere, herunder naturligvis også alder.”

Hvad gør du for at være på bølgelængde med de generationer, som du ikke tilhører?
”Det kommer helt af sig selv. Jeg er i virkeligheden meget gammeldags, så det er vist ikke helt uden grund, at mine venner drillende nogle gange omtaler mig som mormor.”
 
Har du et eksempel på en ting, som nærmest er definerende for andre generationer, som du simpelthen ikke forstår?
”Jeg forstår ikke helt unge menneskers behov for hele tiden at dele ud af deres privatliv på de sociale medier. Det er ikke, fordi jeg har noget imod Facebook og Twitter, men jeg synes også, der er en grænse. Jeg gider ikke have, at hele verden skal følge med i, hver gang jeg besøger mine forældre, er til middag i byen eller går en tur med hunden.”

 

 Uffe Elbæk
Leder af Alternativet - 62 år
Ældste partileder i Folketinget

Hvordan giver din alder dig en fordel i dit politiske arbejde?
”Jeg er ikke bare den ældste partileder, men også den, der har flest erfaringer fra arbejdsmarkedet, inden jeg trådte ind ad døren på Christiansborg. Jeg har jo haft over tredive års arbejdsliv, inden jeg trådte ind her. Jeg er ret glad for, at jeg først i en sen alder blev en del af dansk politik.”

Hvad gør du for at være i kontakt med den generation, som du ikke selv er en del af?
”Jeg har heldigvis mange venner i forskellige aldersgrupper, og jeg har børn og børnebørn. Derudover assisterer min nysgerrighed mig. Jeg har sgu en meget god fornemmelse af, hvad der rører sig, og har fingeren på pulsen.”

Er der noget ved de yngre generationer, du ikke forstår?
”Om det er Pokémon, andre typer spil eller den generelle optagethed af den virtuelle verden. Det er jo ikke, fordi jeg synes, det er forkert. Men jeg synes måske godt, at de kunne tage at komme ud i den virkelige, pulserende, kropslige virkelighed i stedet for at være i en virtuel boble.”

 

Pernille Skipper
Enhedslisten - 32 år
Yngste politiske leder i Folketinget 

Hvordan ser du aldersforskellen som en fordel for dit politiske arbejde?
”Det er en fordel i et kollektiv, at man har nogle, der er yngre, og som har børnefamilie- eller studerendeperspektivet frem for bedsteforældreperspektivet. Det er jo en fordel for os som et kollektiv i folketingsgruppen, at vi er blandede.”

Hvornår er din unge alder en udfordring?
”Min alder kan en gang imellem vække fordomme eller blive brugt som et forsøg på at underminere de argumenter, jeg kommer med, eller de holdninger, jeg har.”

Hvornår kigger du på den ældre generation og tænker: Det forstår jeg simpelthen ikke?
”Jeg har set nogle politikere herinde stadig sidde med en fastnettelefon. Jeg begriber ikke, at man stadigvæk bruger sådan nogle.”

 

Tilde Bork
Dansk Folkeparti - 23 år
Yngste medlem af Folketinget

Hvordan er din alder en fordel?
”At jeg er vokset op med sociale medier, computere og telefoner gør, at jeg ikke er så udfordret, som nogle af de andre kan være en gang imellem. Selv når det kommer til bare at lave et opslag på Facebook. De lidt ældre kommer tit over til mig, hvis de ikke kan få teknologien til at fungere.”

Hvad gør du for at være mere i kontakt med aldersgrupper, du ikke selv tilhører?
”I sommerhalvåret står jeg på torve og prøver at komme i kontakt med nogle af dem, som man ikke lige taler eller er Facebookvenner med. Der er nogle mennesker, man nemmere møder i den virkelige verden.”

Hvordan føler du, at du vokser med opgaven?
”Jeg var 21 år, da jeg kom i Folketinget. Jeg kom direkte fra skolebænken og var lige blevet færdig med min uddannelse to dage før. Så der var mange ting, man lige skulle sættes ind i. Fra jeg blev valgt ind for halvandet år siden til i dag, føler jeg, at jeg er blevet gammel. Førhen var der mange ting, jeg ville have godkendelse på, før jeg tog en beslutning – nu kører jeg det ret meget selv.”

 

 Ulla Sandbæk
Alternativet - 73 år
Ældste medlem af Folketinget

Hvornår føler du dig udfordret af din alder?
”Når jeg sidder og læser en tekst, og den er meget lang. Så er det svært for mig at holde sammen på den. Så må jeg læse den en gang til eller i bidder. Tidligere kunne jeg godt rumme lange tekster og stadig huske dem. Så der er klart noget med hukommelsen, der ikke er så knivskarp, som den har været. Men dog stadig skarp nok til, at jeg kan passe mit arbejde. Det bliver værre med tiden, og derfor har jeg også besluttet, at når den her periode er udløbet, så skal jeg ikke stille op igen.”

Kan du følge med?
”Jeg prøver at være nogenlunde med på noderne. Det har jeg altid været både sprogligt og i det hele taget, tror jeg. Jeg er rimelig ung af sind.”

Nu siger du, at du er ung af sind. Hvordan kommer det helt konkret til udtryk?
”Den sidste T-shirt, jeg har købt, står der ”Unfuck the System” på. Jeg har endnu ikke haft den på, men skal lige finde det rette tidspunkt.” 

Forrige artikel Handelsaftale med Canada godkendt af Europa-Parlamentet Handelsaftale med Canada godkendt af Europa-Parlamentet Næste artikel Kapitel 4: Mission impossible? Kapitel 4: Mission impossible?