Giver erfaring magt?

MAGT: Kun to ministre havde erfaring med at lede landet, da regeringen trådte til sidste år. En erfaring, der kan give magt på flere fronter, fortæller en ledelsesforsker, en tidligere minister og regeringens mest erfarne minister i Altinget.dks magtanalyse.
Det har en betydning, at man har prøvet at være minister før, siger transportminister Henrik Dam Kristensen (S).
Det har en betydning, at man har prøvet at være minister før, siger transportminister Henrik Dam Kristensen (S).Foto: Agnete Finnemann Scheel/Altinget.dk
Hjalte T. H. Kragesteen
Selvom det politiske hierarki og den formelle magt internt i en regering betyder meget, så spiller erfaring en rolle som uformel kanal til magt.

Udlægningen kommer blandt andet fra transportminister Henrik Dam Kristensen (S), der som leder af fire ministerier i 90'erne er regeringens mest erfarne minister. Udover Dam havde kun Vestager (R) ministererfaring, da regeringen tiltrådte.

Da Dam trådte ind i kontoret i Transportministeriet sidste år, var det således med en helt anden erfaring end i 1994, hvor han for første gang tog plads i stolen som landbrugs- og fiskeriminister.

"Det har en betydning at have prøvet det før. Jeg har lært, at man skal vælge sine kampe med omhu for at få tingene igennem. Det er vigtigt, at finansministeren tager et problem alvorligt, og så skal man ikke banke på døren i tide og utide," siger Henrik Dam Kristensen.

Erfaring og magt hænger ikke kun sammen i forhold til at få politik igennem i regeringen. Det tager også tid, før man for alvor forstår at udfordre embedsmændene.

"Selv om departementschefen er en fantastisk vigtig person, så ved du, at han ikke er gud, når du træder ind med tidligere erfaring. At ham kan du godt udfordre," siger han og understreger, at nye ministre hurtigt kan komme efter det.

Parlamentarisk erfaring betyder mest
I 90'ernes Nyrup-regeringer var Pia Gjellerup (S) minister tre gange - første gang som justitsminister i 1993. Hun mener, at parlamentarisk erfaring er det vigtigste for at udøve magt som minister.

"Det er helt afgørende, at man har politisk erfaring fra landspolitik. Det er i forhandlingerne, at man som minister er en afgørende spiller. Hvis ikke man har lært de mange, mange uskrevne arbejdsformer, hvad de små tegn betyder, og hvor folks ligtorne er, så bliver det svært," siger hun og fortsætter:

"Har man ikke det i bagagen, bliver det meget svært, for så skal man lære det, samtidig med at man skal lære at lede en stor virksomhed."

Erfarne har kæmpe fordel
Ledelsesforsker Anders Drejer ved Aalborg Universitet mener, at erfaring spiller en stor rolle i forhold til at udøve magt både i forhold til ministerkollegerne og internt i ministeriet.

"Magt handler om at få nogen til at gøre noget, de ellers ikke ville, og dér er erfaring helt ekstrem vigtig. At udøve magt kan du kun lære ved at være i det, så der er ingen tvivl om, at dem med erfaring har en kæmpe fordel," siger han.

Internt i ministerierne mener han, at manglende erfaring kan have betydning i forhold til embedsværkets ønske om at hjælpe sin minister.

"De ansatte bliver usikre, når der kommer en ny chef, og det forstærkes med en, der ikke har prøvet det før. Hvis den nye vurderes som en, der ikke kan styrke ministeriet, så har der været masser af eksempler på, at man holder op med at understøtte ministeren," siger han.

Artiklen er en del af Altinget | Magt - et digitalt magasin om den politiske magt. Læs mere om magasinet her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Henrik Dam Kristensen

Formand, Interforce og fhv. formand, Folketinget, fhv. MF (S)
postbud

Pia Gjellerup

Bestyrelsesformand, By & Havn, direktør, Center for Offentlig-Privat Innovation, formand, Fondet for Dansk – Norsk Samarbejde
cand.jur. (Københavns Uni. 1985), advokat (1990)

0:000:00