Global skatteaftale kan få vidtrækkende konsekvenser for danske andelsselskaber

Der ligger potentielt en økonomisk bombe under de største danske andelsselskaber, lyder det fra Landbrug & Fødevarer og Venstre, som frygter, at andelsselskaberne som led i en ny skatteaftale bliver dobbeltbeskattet. Kim Valentin fra Venstre mener ikke, at regeringen tager det seriøst nok.

Danish Crown er et af de andelsselskaber, der kan risikere at blive ramt af dobbeltbeskatning, hvis ikke Danmark lykkes med at få andelsselskaberne undtaget i den globale skatteaftale. Arkivfoto fra Danish Crown i Ringsted.
Danish Crown er et af de andelsselskaber, der kan risikere at blive ramt af dobbeltbeskatning, hvis ikke Danmark lykkes med at få andelsselskaberne undtaget i den globale skatteaftale. Arkivfoto fra Danish Crown i Ringsted.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Peter Ingemann Nielsen

BRUXELLES: De største danske andelsselskaber kan have udsigt til en skatteøkonomisk pine, når store europæiske selskaber fremover skal betale en ensartet selskabsskat.

Andelsselskaberne frygter nemlig at blive pålagt en dobbeltbeskatning, når EU skal implementere den globale OECD-skatteaftale, som blandt andet indeholder en minimumsselskabsskat.

Andelsselskabernes dobbeltbeskatning

I andelsselskaber ligger skattebyrden hovedsageligt hos andelshaverne, mens det for et aktieselskab gælder, at skattebyrden ligger i selskabet.

Ved indførslen af en minimumsselskabsskat vil der derfor for andelsselskabernes vedkommende være tale om en dobbeltbeskatning, fordi både selskab og andelshaver kommer til at betale skat af det samme overskud.


Kilde: Landbrug & Fødevarer

OECD-aftalen tager ikke hensyn til den særlige danske andelsbevægelse, og dobbeltbeskatningen vil potentielt være en trussel mod de danske andelsselskabers eksistens, påpeger interesseorganisationen Landbrug & Fødevarer.

"Beskatningsmodellen, som er og har været en af de væsentligste piller i fundamentet, har eksisteret i tæt på 100 år. Som nation risikerer Danmark at miste velstand på grund af færre arbejdspladser og lavere eksport," lyder det fra organisation i et høringssvar.

Selskaber som Arla, Danish Crown og DLG er blandt dem, der kan blive ramt af dobbeltbeskatningen.

Folketingsmedlem Kim Valentin fra Venstre har opfordret skatteminister Jeppe Bruus (S) og finansminister Nicolai Wammen (S) til at tage hånd om problemstillingen.

Reaktionen fra ministrene har ifølge Kim Valentin været, at de er opmærksomme på problemet, men han mener, at det er "underligt, at regeringen ikke arbejder mere koncentreret på det".

"Jeg synes ikke, at ministrene tager det 100 procent seriøst. Der står decideret i OECD-aftalen, at dobbeltbeskatning ikke er meningen. Så når man kan bevise, at der vil finde dobbeltbeskatning sted – som vi kan med andelsselskaberne – så burde man jo sætte sig ned med de andre og få andelsselskaberne undtaget," siger han.

Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00