Grøn jubel: Nu leverer regeringen  

ÅBNING: For et år siden kritiserede en række grønne organisationer regeringen for at svigte naturen. Men efter Helle Thorning-Schmidts (S) åbningstale er organisationerne begejstrede.

Foto: Rasmus Flindt Pedersen/Altinget
Anders Jerking

”Kære regering. I kan nå det endnu”.

Sådan lød overskriften på store annoncer, som syv grønne organisationer sidste år indrykkede i dagbladene. Budskabet var, at regeringen havde svigtet naturen og miljøet.

Men nu – et år efter – har organisationspiben fået en anden lyd.

”Vi er kisteglade for, at regeringen er begyndt at levere på det grønne område. Nu skal vi have foldet forslagene ud og få nogle politiske aftaler på plads,” siger Michael Leth Jess, direktør i Danmarks Naturfredningsforening.

Vi er kisteglade for, at regeringen er begyndt at levere på det grønne område. Nu skal vi have foldet forslagene ud og få nogle politiske aftaler på plads.

Michael Leth Jess
Direktør i Danmarks Naturfredningsforening

Samme toner lyder fra DOF-formand Egon Østergaard:

”Det var nødvendigt, at vi råbte 'vagt i gevær' for et år siden. Vi har været utålmodige, men nu kan vi se, at regeringen begynder at levere konkret lovgivning. Det er i 11. time, men de når det måske,” siger Egon Østergaard, der særligt glæder sig over, at de nye initiativer er målrettet naturen.

”Naturen kræver noget mere end bare en bred miljøindsats,” understreger han.

Også Friluftsrådet og Danmarks Jægerforbund, som begge var med i sidste års annoncekampagne, glæder sig over regeringens natur-initiativer.

Tre forhold
Organisationernes begejstring skyldes mindst tre forhold.

For det første lovede statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) i sin åbningstale tirsdag en Naturplan Danmark, som blandt andet skal binde den danske natur bedre sammen. 

For det andet vil regeringen fremsætte en lov om naturfonden, der skal behandles i november, og for det tredje vil regeringen sikre, at der bliver passet bedre på §3-naturen. Den lov er programsat til december.

Detaljerne i Naturplanen er endnu ikke kendte, men miljøminister Kirsten Brosbøl (S) oplyser, at planen kommer ”snart”.

Friluftsrådets direktør Jan Eriksen er med egne ord ”afsindig spændt” på at se naturplanen.

”Den skal gavne biodiversiteten, give flere samlede, grønne områder og involvere befolkningen i dansk naturpolitik,” siger han.

Også DOF håber på en tydelig biodiversitets-strategi i naturplanen.

”Vi har store forventninger, men også en frygt for, at der ikke er klare målsætninger. Der er allerede gået fire år siden 2010, hvor man ikke nåede målet, og vi er næsten halvejs mod det nye mål i 2020,” siger han med henvisning til det forpligtende mål om at vende tilbagegangen i biodiversiteten.

Flere af de grønne organisationer peger på, at de selv har et medansvar for, at naturplanen og naturfonden bliver en succes.

”Naturfonden skal have en folkelig forandring, og der skal vi tage et ansvar,” siger Jan Eriksen.

Også jægernes formand, Claus Lind Christensen, er klar til at bidrage:

”Der er gode takter, men nu skal det udmøntes, så tingene kommer til at ske i virkeligheden. Det vil vi gerne bidrage konstruktivt med,” siger han.

Brosbøl: Der kan komme flere penge
I sin åbningstale fortalte Thorning, at der er afsat 195 millioner kroner over tre år til naturplanen. Det beløb imponerer ikke Jan Eriksen.

”Jeg er nødt til at sige, at beløbet ikke er stort, men det er selvfølgelig godt at komme i gang,” siger han og henviser til, at alene genetableringen af Filsø har kostet over 200 millioner kroner.

I en mail til Altinget understreger miljøminister Kirsten Brosbøl, at de 195 millioner kroner er ”nye penge”, og at de kan få følgeskab af andre midler:

”Pengene vil gå til at skabe mere og bedre natur til gavn for alle danskere. Dertil kommer penge til naturen fra bl.a. landdistriktsprogrammet, så naturen kan få et løft. Med pengene vil vi skabe meget bedre sammenhæng mellem naturområderne i Danmark, og vi vil passe bedre på vores dyrebare naturområder, hvor sjældne planter og dyr som orkideer og hasselmus lever,” skriver hun og fortsætter:

”Det er helt nødvendigt, at vi yder en markant indsats for at stoppe den dårlige udvikling i den danske natur, så vi får en natur i fremgang til gavn for kommende generationer.”

Dokumentation

Det sagde Thorning blandt andet:
"Jeg ønsker et Danmark, hvor vi både lever et moderne liv og har en rig natur. Den grønne balance kommer ikke af sig selv. I 00’erne blev naturen nedslidt. Det retter vi op på med en ny Naturplan Danmark.

Vi skal passe på vores heder, søer og moser. Derfor forbyder vi sprøjtning og gødning de steder.

Naturområder må ikke blive ødelagt. Derfor skal man betale, hvis man bryder reglerne. Vi hæver bøderne. Og vi skal have mere natur.

I dag ligger enge og skove som isolerede øer på Danmarkskortet. I fremtiden skal de bindes sammen af nye naturområder, som giver danskerne nye oplevelser.

Regeringen vil investere i naturen – 195 millioner kroner ekstra over tre år. For naturens skyld, for vores egen skyld og for vores børns skyld."


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00