Jens Chr. Grøndahl: Skal DF også bestemme vores udenrigspolitik?

KOMMENTAR: Hvis danskerne stadig vil Europa, er det for beskedent at tilskære udenrigspolitikken efter Folketingets mest obsternasige hjemmefødninger, skriver Jens Christian Grøndahl. 

Europa deler sig igen mellem vest og øst. På den ene side Tyskland og Frankrig i spidsen for de traditionelt EU-positive lande. På den anden side ”Visegradlandene” opkaldt efter den by ved Donau, hvor Polen, Tjekkiet, Slovakiet og Ungarn i 1991 blev enige om at samarbejde, efter at Murens fald havde gjort det muligt for dem at indføre demokrati og tilnærme sig Vesten.

Det er historiens grumme ironi, at det fornyede modsætningforhold netop skyldes den udemokratiske udvikling i Polen og Ungarn, hvor magtens tredeling og domstolenes uafhængighed er under angreb.

Ironien bliver ikke mindre af, at Visegradlandene er uforandret glade for at modtage økonomisk støtte fra EU, samtidig med at man med sin nationalchauvinistiske højrekurs forsøger at bakke ud af den demokratiske kontrakt, som er samarbejdets forudsætning.

Polens og Ungarns regeringer er i den grad enige om at undergrave de forfatningsmæssige principper med magtfordrejende lovgivning, at Warszawa kan regne med et veto fra Budapest, når EU for første gang iværksætter den famøse Artikel 7 om suspension af en medlemsstats rettigheder. De er desuden enige med Prag og Bratislava om at lægge gift for enhver ansats til en solidarisk løsning på flygtningekrisen.

Den fælles holdning til spørgsmålet – og til resten af EU – blev malende udtrykt af Tjekkiets tidligere præsident og premierminister Václav Klaus, da han i en pamflet sidste år i ramme alvor hævdede, at det er den politiske konsensus i Europa at slå alle porte op og hilse folkevandringen velkommen. (Václav Klaus og Jiri Weigl: ”Europe All Inclusive: A Brief Guide to Understanding the Current Migration Crisis”, Václav Klaus Institute 2017).

Som om Wir Schaffen Das ligefrem var blevet de europæiske politikeres motto.

Mindre EU og slet ingen fremmede. Lyder det som en melodi, vi kender? Herhjemme er det med årene lykkedes for Dansk Folkeparti at gøre modviljen mod flygtninge og indvandrere til en fælles sag, der forener blå blok og Socialdemokraterne.

Succesen er så stor, at det nu belaster erhvervslivet, der som bekendt råber på udenlandsk arbejdskraft. Et eksempel er den jyske slagteridirektør, der forleden måtte overflytte en somalisk medarbejder til natskiftet for at få ham op på et lønniveau, der forhindrer udvisning.

Men hvis manden taler dansk, har et job og er socialt velfungerende, kan det så ikke være lige meget, om forholdene i Somalia opfylder kriteriet for hjemsendelse? Hvis ydeevnen og integrationsviljen er til stede, hvad er det da ved manden, der byder den politiske konsensus imod?

Vi har at gøre med en gråzone i argumentationen fra Thulesen Dahls og Inger Støjbergs side, og det er i dén, venstrefløjens beskyldning om gement fremmedhad finder grobund. Mens vi venter på, at sumpen drænes, og de tungerevejende grunde kommer for en dag, kan vi se lidt på, hvordan den nationale udlændingeaversion gør sig som udenrigspolitik.

For det første har DF haft held med at få regeringen til at afmontere FN’s kvoteflygtningeordning og dermed obstruere en model for international solidaritet, der ellers kunne sætte en stopper for menneskesmuglerne og den fatale trafik på Middelhavet.

For det andet har DF efter Brexit gjort det til sin målsætning – når vi nu ikke følger med briterne ud – at Danmark skal alliere sig med Visegradlandene og lægge afstand til den fransk-tyske ambition om at styrke det europæiske samarbejde. Og det ser ud til at lykkes.

Siger man ”Macron” til Løkke, svarer han med ”rugbrødsarbejde”. Fransk konditorkunst over for dansk pragmatisme? Selvfølgelig har statsministeren ligesom sine forgængere og sin efterfølger de evindelige forbehold at danse med som en kæmpe klods af træghed om benet. Der er ingen udsigt til at få forbeholdene ophævet, men hvorfor er det ikke engang tilladt at diskutere dem?

Frygten er stor for at tirre dansk politiks ukronede konge, der til gengæld er polyamourøs nok til også at lægge an på Mette Frederiksen.

DF’erne er ved at overtage De Radikales gamle rolle som magtens mandatjonglører. Men der fandtes dog sådan noget som et radikalt udsyn på verden uden for krostuens blyindfattede ruder. DF har kun stegt flæsk på menuen, til nød russisk salat, al den stund at Putins nyautoritære zarvælde har indfølte og forstående venner i danskhedens midtsøgende højreparti.

Det har længe forplumret dansk indenrigspolitik, at højrefløjen er blevet stueren, mens den eftertænksomme nuancering kaldes ”elitær”. Men hvad med Danmark og verden i form af FN – som vi modarbejder med vores kvotestop – og EU, som vi med vores forbehold er forhindret i at styrke? Endda på et tidspunkt, hvor danske erfaringer med flexicurity, grøn omstilling og tillid til samfundets institutioner kunne virke inspirerende for det kriseramte kontinent.

EU-modstandernes myte er nu som før, at Lille Danmark står over for mastodonten i Bruxelles. Som om vi ikke stod endnu mindre over for Rusland eller Kina. Eller som socialdemokraten Nick Hækkerup i egenskab af udenrigspolitisk ordfører sagde fra Folketingets talerstol under en debat i december: ”De internationale organisationer er uhyre vigtige for et lille land som Danmark. Og hvorfor er de det? Det er de, fordi vi ellers ender præcis i den situation, at det er de store lande, som kommer til at sætte deres magt igennem.” (Jyllands-Posten, 1. januar 2018).

På et tidspunkt hvor den tyske regeringskrise lammer aksen Berlin-Paris, og hvor de nationalautoritære Visegradlande, hvad EU-skepsis angår, til overflod har gjort sig til Storbritanniens ihærdige afløsere, har vi i Danmark al mulig grund til at diskutere med hinanden, om vores forbehold og mistro har udviklet sig til en blindgyde.

Diskutere kan vi vel, eller vil det være at forstyrre krostuens madro?

Forleden fandt jeg en bog frem, der i årene efter Murens fald var til stor inspiration for mange europæere, selv om den faktisk er skrevet, lige inden verden med ét blev forandret. Den italienske forfatter Claudio Magris tager i det mesterlige essayværk ”Donau” ud på det, han i undertitlen kalder ”en følsom rejse fra den store flods kilder til Sortehavet”.

Magris kunne ikke drømme om at definere en overgribende europæisk identitet, tværtimod er mangfoldigheden hans tema. For en gangs skyld er det ikke en floskel.

Det er en broget, heterogen og modsigelsesfuld kulturverden, han fremmaner, men også en verden, som er gået tabt. Donaus krogede løb forbandt jo især det habsburgske Østrig-Ungarn, og da dobbeltmonarkiet med Første Verdenskrig gik til grunde, var det også forbi med en særlig måde at være europæer på.

En fælles horisont, hvor det partikulære og særegne aldrig blev opfattet som modsætninger til fornemmelsen af at færdes i ét og samme historiske rum. I lyset af Viktor Orbans veto mod det europæiske fællesskab er det overraskende aktuelt at læse følgende i Claudio Magris’ lærde rejseskildring, her i Hanne Jansens oversættelse:

”Magyarernes nationalfølelse, som heroisk og lidenskabeligt gennemløber hele den ungarske historie, har sit udspring i en jord hvor invasionerne har afløst hinanden som flodbølger, hvor et utal af forskellige folkeslag i løbet af årtusinder har fundet sammen og aflejret sig: hunner og avarer, slaver og magyarer, tatarer og kumaner, jazyger og petschenegere, tyrker og tyskere. Disse folkevandringer hærgede, men civiliserede også landet – som tyrkerne der ikke blot bragte ødelæggelse og krig med sig, men også den islamiske kultur – og i deres kølvand fulgte det væld af blandinger, der er det hemmelige grundlag for enhver form for nationalisme og dens krav om etnisk renhed …”

Set i den belysning vil ”landsforræderi” først og fremmest sige at forråde historien om sit land og de mennesker, der i al deres indbyrdes forskellighed har præget det. Men Claudio Magris har desværre nok ret. Det er netop mødernes og blandingens uorden, der får usikre sjæle til at søge tilflugt i en illusion om forskelsløs kulturel samdrægtighed. Selv Danmark er jo ikke bare Danmark sådan i grundtvigsk forstand, men det er efterhånden kun Dronning Margrethe, der minder os om det, når hun i sin nytårstale sender en hilsen til Grønland og Færøerne.

I forhold til EU virker det direkte unfair, når man fra skeptikernes side ignorerer, at den nuværende kommission faktisk synes at have taget ved lære og eksplicit har gjort det til en målsætning at imødekomme den folkelige fremmedgørelse over for projektet. Hvem ved, måske har kommisærerne ligefrem læst, hvad Claudio Magris skriver om ”den århundredlange habsburgske politik, der hellere satte sin lid til en kløgtig fleksibilitet og en opmærksom nonchalance.”

Hvis danskerne stadig vil Europa – og det vil vi trods alt, når vi bliver spurgt – er det for beskedent at tilskære udenrigspolitikken i overensstemmelse med Folketingets mest obsternasige hjemmefødninger. Pragmatismen bliver meningsløs, hvis vi ikke kan se os selv i en større sammenhæng. Ind imellem må rugbrødsmadderne altså afløses af makroner.

--------------

Jens Christian Grøndahl er forfatter og skriver hver anden søndag fast klumme i Altinget. Klummen er alene udtryk for skribentens egne holdninger.

Forrige artikel Jens Chr. Grøndahl: Kvindernes nytår Jens Chr. Grøndahl: Kvindernes nytår
 • Anmeld

  Anthony Barrett

  Prøv med den svenske model

  Hvis svaret er nej, kan man tilhængere af en sådan løsning prøve med den svenskernes metode over for SD

 • Anmeld

  Michael Svennevig

  Fint udsyn

  Et godt og nuanceret blik rundt på verden

 • Anmeld

  Brigitte Haase · Pensionist

  Europa

  Som brændende EU tilhænger, dejlig læsning på en kold søndag morgen!

 • Anmeld

  Frits · pens. speciallæge

  Altid klogt og velgennemtænkt

  Tak for din ugentlige opsang. Den vil næppe vække genklang i krostuen :-(

 • Anmeld

  Jens Vornøe

  endnu en DF hadene artikel på Altinget.

  Hvorfor er der så mange DF hadene " journalister/ forfatter" på Altinget, spørgsmålet er om man snart kan tage dette medie seriøst, med alle disse "hjemmestrikket konklusioner", der intet sagligt er over, men kun en "mening" har er alt andet end oplysende.

  Nej trist artikel og virkelig trist udvikling!

 • Anmeld

  Christian X

  Eurokrater er ikke demokrater


  Jubel-europæerne forstår stadig ikke, at jo mere EU de laver, jo større bliver modreaktionen. De har selv skabt de kræfter de frygter.

  Hvad enten det er makroner, junckere eller rohdehoveder, så skaber netop de demagoger tusindvis af arve EU modstandere.

  Så længe EU ikke gør noget effektivt mod social dumping og spekulation, migration og den overbefolkning, der vil accelerere indvandringen, vil EU stå i vejen for, at andre løser problemerne. Det vil generere et hidtil uset had, der ender i konflikter, som dem vi kender fra Mellemøsten:

  http://www.telegraph.co.uk/science/2017/05/02/tomorrows-world-returns-bbc-startling-warning-stephen-hawking/

 • Anmeld

  Dines Jessen Petersen · Pensionist

  Visegrad

  JCG mener åbenbart at knæfald for UE`s nuværende tilstand er en betingelse for UE-deltagelse.
  Det er åbenbart vedtaget at Visegrad-landene undergraver demokratiet og magtens tredeling. Jeg har stadigvæk tilgode at se dokumentationen. Det er vel ikke flokmentaliteten der styrer de "insigtsfulde", at bare en har smidt en lortespand følger resten efter?
  I USA er dommere politisk udnævnte! I Danmark synes systemet at være tæt på selvsuplerende.

 • Anmeld

  Torben Bach Sørensen · Jordnær dansker

  BESTILT ARBEJDE AF ALTINGET

  Heldigvis kan man springe artiklen over efter 10 linier.

  Mage til EU lalleglad og dumsmart holdning til tåbelig og landskadelig indvandringspolitik, skal man ikke lede længe efter i Altinget. Stine Bosse får sikkert snart igen tildelte et debatindlæg - om dumme naive danskere der ikke forstår storheden i hendes "himmerigs" humanisme og tilbedelse af Juncher og Merkel.

  Men 33 millarder årligt investeret i tab af danskhed og ligeberettigelse - det er der ingen der skriver om i Radikale Altinget.

  Allerede brugt for meget søndags tid på JCB. Øv ...

 • Anmeld

  Morten Holgersen · Entreprenør

  Vi vil ikke jeres fantasi europa

  og slet ikke det Europa minoriteten af nasserøve og propagandister har så travlt (forgæves) med at sælge.
  Vi vil rent ud sagt s.... på jeres gammelmand og gammelkvinde fascistpladder og jeres store trang til at stjæle og slå ihjel og fylde vores land med omrejsende tatere og sigøjnere og landsknægte fra muhamedanien.
  Vi vil ikke og I får ikke lov.
  Nu er I jo selvfølgelig også snart døde af alderdom, måtte det ske snart og stille, så vi vil bare ikke have jer til at ødelægge for meget for os, de unge, de nye, os der lige snart egentlig har hældt jer ud på aftægt-
  det er fint gammelfar og gammelmor har en mening, men der er nyere folk på gården nu og I er færdige.. ti stille og vær glad for at I stadig spiser med af grøden.
  mvh

 • Anmeld

  Carsten Normann Munk · Fængselsbetjent

  Lavt bundniveau

  Hvis Altinget betaler for den her gynasie fristil bør mediestøtten tli Altinget overvejes på ny.

 • Anmeld

  Lars Stenberg

  Fornøjelse at læse

  Tak JCG for et indsigtsfuld indlæg !

 • Anmeld

  wedell christensen · cand.pæd.almen

  Det er vist et "paradigmeskift"?

  Det er nyt for mig, at accept af FN kvoteflygtninge kan sætte en stopper for menneskesmuglere og andre tilrejsende emigranter. Det er et paradigmeskift, der ikke underbygges af resten af artiklens mange ord. Derfor er artiklen gentagelse af tidligere luftige hensigter.

 • Anmeld

  J.Larsen

  Tågehornet tuder igen...

  Nu er den åbenbart gal igen og JCG har ikke været i medierne i et stykke tid og som enhver medielus, så skal dette behov opfyldes på ægte Maslowsk vis.... Dette skriv er een lan tirade af løse påstande, postulater, gætterier som alle som een dækker over at han føler sig som en forsmået bejler, der lige har fået "en kurv" lige som han troede han fik sin udkårne.
  EU er IKKE den navle hvorom alting drejer JCG, EU er IKKE noget ideelt sted at være, EU er IKKE demokratisk, uanset hvor meget du, JCG, påstår det. At pålægge nationer en massiv tilførsel af svært intergrerbare akn ALDRIG RETFÆRDIGGØRES, så enkelt er det, VISEGRAD landene er ideres gode ret til at suge NEj. Det er ikke det samme som at fravælge fællesskabet men man kan ikke forlange den slags "ofre" på fællesskabets alter, at hive et essay frem og ophøje det som svar på hvorfor det skal gå i den retning som JCG vil er, naivt og nogen vil kalde det smalsporet....
  Desuden er det radikale tunnelsyn ikke at efterstræbe, de er så fokuseret på et fixpunkt i horisonten at de helt og aldeles glemmer alt det der sker henimod dette fixpunkt, som til stadighed flytter sig længere og længere væk. Det er jo ingen hemmelighed at netop De Radikale har en forkærlighed for alt udenlandsk, ja man siger ikke for meget når man konkluderer at alt dansk er nærmest hadet af Partiet og dette had til alt Dansk afspejler sig da også i vælgertilslutningen... tilsvarende må man sige at Dansk Folkeparti i langt højere grad er i overensstemmelse med hvad der rører sig i befolkningen, hvilket ses på mandattallet i det nuværende Folketing. Dette piner JCG og han har set rigtigt i, at DF har overtaget de radikales rolle og det anser jeg ikke som noget dårligt, tværimod, i klar modsætning til JCG som, tilsyneladende er mere Europæer end Dansker og nu, på ægte EU vis, vil tvinge en Europæisk nationalfølelse igennem på bekostning af den nationalfølelse vi har overfor vores fødeland, vi har nu. I øvrigt er besynderlig form for udmeldeing, man fordømmer national følelse som værende højrepopulistisk ( som om at venstreorierenterede ikke kan have nationalfølelse) og på samme tid, vil man tvinge en nationalfølelse igennem for et, dybt udemokratisk sammenslutning som end ikke dækker det kontinent de påstår de repræsenterer... man vil både være anti nationaist og nationalist på samme tid.... på et eller andet tidspunkt skulle man mene at de bukser revner....
  Hvad angår fremtiden så ligger den udenfor EU, det kan der ikke være tvivl om og at tro at FN vil og kan gøre noget er hinsides al fornuft, for FN er en papirtiger uden saft&kraft til at gøre noget som helst og har udviklet sig fra at være en rigtig god opfindelse til at være det stik modsatte en version 2.0 af det hedengangne Folkeforbund og det vil ikke bevæge sig ud af stedet, det er som en slags elefanternes kirkegård for afdankede personer der ikke betyder noget længere.. de reelle problemer bliver der ikke gjort noget ved, fordi alle holder alle i skak mens alle sørger for at få deres bid af kagen og berige sig.. man kan roligt sige at det er de laveste instinkter i mennesket der får lov til at slå sig løs, hér. I stedet for at efterlyse en debat som ikke bare føres på livet løs nu men som har været i gang siden 19782 her i landet, sp ville det klæde JCG at fokusere på hvad der er bedst for Danmark og Danskerne og det er IKKE at slå ind på den radikale selvmordskurs, men at have fokus rettet mod at indgå i et fællesskab på de punkter hvor det giver god mening UDEN at man mister retten og evnen til at være "Herre i eget hus"

 • Anmeld

  I.R.Bertelsen · Borger og vælger

  Hvem skal bestemme?

  Tak for et godt, perspektiveret og nuanceret udsyn, Jens Christian Grøndahl. Det er den slags velformulerede opsange, vi har brug for.
  Når man tænker på Polens og Ungarns historie, hvor de på skift er blevet mast, gennemtromlet og besat på værste vis af deres magtfulde, egenrådige naboer, Rusland og Det Tyske Rige, så forstår man måske den forskrækkelse, der opstod, da så mange sydfra pludseligt vandrede nordpå. Måske netop derfor har de udemokratiske kræfter i disse lande fået overtaget og magten? Det er dybt bekymrende og faktuelle kendsgerninger, der til trods for nyhedscensur slipper ud i verdenspressen.
  Det er tilstande, vi absolut skal undgå i Danmark.
  Det er dybt bekymrende, at danske, demokratisk valgte ledende politikere og partier i Danmark bruger deres generaliserende fremmedhad i forsøget på at overbevise danskerne om, at 'vi skal gøre som Visegrad-landene'.
  Set med historiske briller, tror jeg ikke, at Finnerne har glemt den rædselsfulde Vinterkrig, og vi danskere bør heller ikke glemme, at Bornholm kun med nød og næppe undgik at blive russisk territorie efter 2. Verdenskrig.
  Som den lille tut på verdenskortet, vi er , placeret ved en for Rusland strategisk godt placeret indsejling til Sankt Petersborg....og til Rusland.... skal vi bestemt have øjne og ører vidt åbne, .... ganske som svenskerne.
  Ja. Vi er medlemmer af Nato. Heldigvis. Det er godt af have et velfungerende 'politi', men i dagligdagen er det vitalt at have gode naboer og et tillidsfuldt samarbejde, hvor man respekterer og hjælper hinanden i tykt og tyndt. Sådan skal det selvfølgelig også være i Europa.
  Vi kan bestemt ikke undvære et gensidigt, respektfuldt samarbejde, samvær og samliv med vores nærmeste naboer.
  ....
  Man må eksempelvis spørge sig selv:
  ..Hvorfor har vi som danskere bla har sendt en DF repræsentant til EU, der åbenlyst modarbejder sin egen 'arbejdsplads' ?
  ..Hvorfor er en DF'er formand for Det Udenrigspolitiske Nævn.. og også kommitteret til vores hjemmeværn?
  ..Hvorfor foreslår DF at minimere hver enkelt danskers Grundlovssikrede rettigheder til at tænke, tale og tro frit?
  ..Hvorfor har vi en Udlændinge- og Integrationsminister fra venstre, der ikke kan lide udlændinge og som gang på gang i sin vrede slipper afsted med at bøje lovgivningen og sit ministeransvar
  ..Ja. Hvorfor? Hvad sker der?
  Som vælger må man spørge sig selv: Hvad i alverden sker der indenfor Slotsholmens mure og voldgrave?
  Er "vi" blevet så selvforherligende og overmodige at "vi" tror, "vi" er verdens uundværlige navle og omdrejningspunkt, der helt alene kan klare alt selv og så godt, at vi blæser på alle indgåede aftaler, på alle andre og på samarbejdets stærke værdier?
  ...
  Heldigvis viste resultatet af kommunal- og regionsvalget, at danskerne tænker sig rigtigt godt om, når de går til valgurnerne.
  Vælgerne er hverken 'egohumanister', 'elitære' eller naive 'godtfolk', der 'sætter kikkerten for det blinde øje', men de er reflekterende, oplyste og ansvarlige mennesker, der værdisætter samlivets og demokratiets værdier.
  Synes, vi trænger til at få rystet op i posen indenfor murene på Slotsholmen, hvor adfærden i min optik er ved at udvikle sig til en form for parallelsamfund i samfundet.
  Danmark skal i hvert fald ikke blive et parallel-land.
 • Anmeld

  I.R.Bertelsen · Borger og vælger

  Blot et opklarende spørgsmål, Morten Holgersen

  Som vælger er jeg nysgerrig. Er dine synspunkter og din retorik i overensstemmelse med Nye Borgerliges? Mener at huske, at du har oplyst, at du er repræsentant for partiet?
  Vh. I.R.Bertelsen

 • Anmeld

  Morten Holgersen · Entreprenør

  Blot et andet opklarende spørgsmål, I. R. Bertelsen

  Som vælger og borger er jeg nysgerrig; er du i virkeligheden Marlene Wind? Eller Stine Bosse in disguise? Hvem er I. R. Ingen Rigtigt?
  Får du penge for at støtte antidemokratiske kræfter, der vil overtage mit land og sælge det til Big Money?
  Du får ikke lov.
  mvh

 • Anmeld

  Anthony Barrett

  Hvornår Danmark sidst var "herrer i eget hus"

  Før 1658

 • Anmeld

  Graves Simonsen

  Hvorfor disse evindelige udfald?

  Det er en gåde, hvorfor ethvert indlæg om den europæiske situation, der forholder sig kritisk til de kræfter, der ønsker at nedbryde det europæiske samarbejde, altid skal mødes med hadefulde kommentarer. Det kunne være interessant at møde modargumenter, der forholder sig til substansen og ikke blot er vanlige raserier og personangreb.

 • Anmeld

  Morten Holgersen · Entreprenør

  Det er nemlig rigtigt Anthony Barret

  og siden 1658 er der hele tiden nogen, der forsøger at sælge os til hertuger og grever og Rothschilder og Kejser Juncker og hele resten af ågerkarle og krigsophidsere og polakførere, for simpel mammon.
  Det er dejligt at der stadig er nogen, der har lidt historisk viden og værner om æren. Tak.
  mvh

 • Anmeld

  Lars Holm · Forudsigeligt

  Forudsigeligt

  Hver gang Jens Christian Grøndahls foto vises eller navn nævnes, behøver man ikke at læse, se eller lytte mere. Det er så forudsigeligt, hvad der kommer fra EU-fundamentalisten. Det er hver gang den samme vin, den argumentation, men den bliver ikke mere interessant af den grund. Det ville klæde forfatteren at udvise en smule empati overfor de "stakler", der endnu ikke har forstået storhed i det Tysk-Franske projekt.
  Jeg bor på 5. år i Berlin og orienterer mig flittigt og meget i, hvad der sker i politik og samfundet.....for hvert af den snart 5 år er demokratiet blevet mindre, dårligere og slemt ikke noget at kopiere.....vi skulle have haft en europæisk Tyskland, kendsgerningen er, at vi har nu fået et tysk Europa....hvad de ikke fik i første forsøg har de da bare taget af andre kanaler...og nej Frankrig betyder INTET i den sammehæng. Merkel er dygtig til at have dem med som den gode samvittighed....blot sørgeligt, at åndsfyrsten, oraklet, forfatteren ikke evner at se denne side af det grimme spil.

 • Anmeld

  Soeren Jensen · Politisk aktiv pensionist SF3

  Værdipolitikken er også en del af udenrigspolitikken

  Du er allerede indirekte med til at styre udenrigspolitikken flygtninge kommer fra andre lande og ligeledes økonomiske indvandre så det krydser over hinanden. DF i den nuværende reg bestemmer det der interesserer dem. Så udenrigspolitikken er DF også med i "på deres måde". SJ.

 • Anmeld

  Annette Landstrøm · pensionist

  forudsigeligt

  Tak til Jens Christian Grøndahl. Når jeg ser eller hører på Thulesen og DF så behøver jeg ikke læse og lytte mere. Det er så forudsigeligt, hvad der kommer derfra. De tabte kommunalvalget og nu bliver de endnu mere modbydelige af frygt for at miste stemmer til et endnu mere modbydeligt parti.

 • Anmeld

  Poul B. · pensionist, iagttager

  @Jens Christian Grøndahl

  Min rigtig store respekt for din indsigt, høje IQ og informationløst, men..
  du skrev bl.a.:
  "Men hvis manden taler dansk, har et job og er socialt velfungerende, kan det så ikke være lige meget, om forholdene i Somalia opfylder kriteriet for hjemsendelse? Hvis ydeevnen og integrationsviljen er til stede, hvad er det da ved manden, der byder den politiske konsensus imod?"
  Mit svar, hvis jeg også blev spurgt: NEJ!
  Islam kunne stoppe alle diskussioner, hvis de ville -såfremt de vil opholde sig i 'ikke-muslimske lande' - accepetere Vestens kultur. Med en somalisk mand følger vel en kone, et antal børn, forældre, bedsteforældre og en hel familie. Med en årsløn over kr. 430.000 kan han jo -i Danmark - forsørge hele flokken. Er det ikke somalier, der bl.a skære drenge og pigers kønsorganer i stykker. Forhold som øse-lem fruen argumenter FOR?
  Vi er i Danmark...Please.
  JCG: Du burde faktisk, udover at være forfatter, være præst

 • Anmeld

  Poul B. · pensionist, iagttager

  Hvem som har tid og mod

  Læs lige Holstein topprofessionelle artikel "Ghettoproblemet er ikke kun et socialt problem" d.d
  https://www.altinget.dk/artikel/ghettoproblemet-er-ikke-kun-et-socialt-problem
  Tak Holstein

 • Anmeld

  Torben Bach Sørensen · Jordnær debattør

  "Den tænksomme nuancering kaldes "elitær""

  skriver du Jens Christian Grøndahl et sted.

  Jamen helledusseda...!!!!

  Er det tænksomt, nuanceret og elitært at lade Danmark ødelægge af islamske migranter mv. der ikke ønsker at migrere sig i danskernes respekt for ligeberettigelse, frihed, love og regler.

  Kære JCG: En dag om få årtier, vil du og dine efterkommere bitterlig fortryde at du kæmpede for menneskelig ulighed mellem kønnene, naiv humanisme, kommende uvelfærd, udanske paralelle samfundsadfærd - og anvendte en nedladende og dumsmart tone og holdning overfor almindelige jordnære og fornuftige danskere der bare holder af deres land og - kultur.

  Indtil videre har deres bekymring desværre vist sig langt mere end berettiget.

  Dine naive forventninger modbevises dagligt i aviser, TV, politi rapporter og kæmpe integrations omkostninger.

  Desværre har du nok ret i at din holdning og dine ligesindede - kaldes "elitære".

  PÅ DEN DAG, NÅR DEN DANSKE KATATROFE ER ET FAKTA, VIL DU - BL.A. SAMMEN MED MARIANNE JELVED, ZENIA STAMPE, STINE BOSSE OG BO LIDEGAARDS DICIPLE MV. - KALDE JERES NUVÆRENDE NEDLADENDE HOLDNINGER:

  "DUMT OG NAIVT"

  OG BRØDEBETYNGET SIGE............. "Undskyld".

  Men da er det for sent. !!!

 • Anmeld

  Bertel Johansen · Maskinmester

  Vi skal lære at tage religion alvorligt

  De der har godkendt ukritisk islamisk indvandring til EU har vel gjort det i den tro, at alle andre i hele verden er lige så ligegyldige overfor den religion de tilhører eller accepterer at leve under som danske Folkekirkemedlemmer eller franske Katolikker.

  Men hellige enfold: Sådan er verdens folk jo ikke. Troende i Islam tror faktisk, og med deres politiske islamiske trosbekendelse undergraver de det solidariske sekulære velfærdssamfund et par generationer eller 3 møjsommeligt har opbygget her i Europa og Danmark.

  Også Jens Chr. Grøndahl glemmer den poiente. Stammementalitet, tro frem for viden og nyde uden at yde er ikke, og må ikke, blive norm i EU eller DK, men desværre er det allerede godt på vej. Kun et totalt stop for islamisk indvandring og familiesammenføring i hele EU kan stabilisere situationen. Får det lov at fortsætte kan vores nuværende sociale systemer ikke opretholdes, og det bliver samfundsmodeller som i Libanon og Tyrkiet der bliver nødt til at tage over for børnebørn og oldebørn.

  Men det er jo også en slags samfund, men den tids historieskrivere vil forhåbentligt give de ansvarlige politikere en hård medfart.

  Og fri os så venligst for tårepersere som "en enlig Somalier" på nathold."

 • Anmeld

  Evald Sørensen · Pensionist

  Mastodonten i Bruxelles.

  Grøndahl har leveret et sobert indlæg i EU-debatten, men jeg er meget uenig med ham. Jeg opfatter ikke min modstand som rettet mod "mastodonten i Bruxelles". Min modstand er rettet mod storkapital og multinationale selskaber, som er de eneste der har fordel af at arbejdskraft og kapital kan transporteres frit over grænserne. Billig udenlandsk arbejdskraft kan blive en trussel mod den danske model og de fordele som arbejderbevægelsen har tilkæmpet sig, og selskabernes fortjeneste kan uden problemer sendes i skattely. Er det ikke skattefifler nr. 1 der nu er formand for foretagendet?

 • Anmeld

  I.R.Bertelsen · Borger og vælger

  Svar til Niels Holgersen

  Hej Niels Holgersen
  Nej. Ved ikke, hvem Marlene Wind er. Stine Bosse kender jeg af omtale, fordi hun er en aktiv debattør.
  Mit navn er fuldstændigt korrekt jævnfør Folkeregistret. Sidder midt i provinsen og er en ganske almindelig dansk vælger med hus, have og en stor familie. Er meget nysgerrig politisk og samfundsmæssigt. Alene derfor deltager jeg i debatten.
  Vh I.R.Bertelsen

 • Anmeld

  Anthony Barrett

  Efter 1658

  Efter 1658 var det fortsat kun Kongen, Rigsrådet og en elitær del af adelen, der var herrer i deres egne huse. Resten af den danske befolkning var nul og niks i forhold hvad de kunne og måtte bestemme over - meget mindre end de er i dag.

 • Anmeld

  Steen Olesen · Borger i Danmark

  Forudsigeligt

  Når det kommer et indlæg her som Jens Chr, Grøndahls, så ved man, at alle Den korte Avis's støtter kommer krybende frem fra den sten, de nu engang gemmer sig under - og så flyder galden. Ingen lyst til at diskutere oplægget. Man dømmer det ude på forhånd. Som sædvanlig!
  Tak Jens, for dit indsigtfulde debatoplæg. Det var spændende læsning.
  Jeg synes blot, at du skånede Socialdemokratiet, som nu også er med på DF's og det yderste højres galaj.
  At Socialdemokratiet synger med i koret og også går ind for at ophæve FN-kvoteflygtningenes adgang til Danmark med ordene "antallet betyder også noget" er så usselt, at man tager sig til hovedet. 500 om året .... come on!
  Og så bare en faktuel rettelse. Visegrad ligger ikke ved Donau, men ved bifloden Drina, "Broen ved Drina"

 • Anmeld

  Bertel Johansen · Maskinmester

  Bem. til pensionist Evald Sørensen ·

  Du har vist misforstået noget. Det er faktisk Kommissionen og Parlamentet i Bruxelles der holder snor i den storkapital og de multinationale selskaber Du ikke kan lide.

  Og der er samtidig disse selskaber der er grundlaget for den rigdom der holder velfærdsstaten i gang. Uden den produktionseffektivitet de repræsenterer, havde vi ikke råd til den sociale velfærd.

  Og det er faktisk os alle der har gavn af arbejdskraft og kapitalens frie bevægelse over grænserne, da det er den mekanisme der hæver lønningerne hvor de er for lave. Se selv efter på statistikkerne over løn i Polen, Tjekkiet, Estland og hvor som helst.

  Og "billig udenlandsk arbejdskraft" i DK blive en aldrig en alvorlig trussel mod den danske model, dertil er den danske fagbevægelse for velorganiseret. Prøv at tro lidt på det vi faktisk har og som virker udmærket.

  Og Du tager også helt fejl af "skattelyproblemet." Her er det jo netop EU der er løsningen, også for Danmark, da et DK aldrig, med eller uden EU, vil blive et Østtyskland med pigtrådsgrænser og forbud imod at rejse ud og ind og medtage penge og værdier. Det ønsker Du vel heller ikke ?

  Alle Dine argumenter er direkte i modstrid med det Du vel egentligt selv ønsker: Et stabilt Danmark i et stabilt Europa. Det kræver demokratisk samarbejde, og det hedder EU på civilsamfundet og NATO på sikkerhedspolitikken.

  Måske skulle Du lytte lidt mindre på Thulesen Dahl og Messerschmtch`s lokketoner om et falskt danmarksbillede.

 • Anmeld

  Anthony Barrett

  Maskinmesteren kan sin Kierkegaard

  Modstanderne udstråler Angst - ikke Frygt. Det er sagens kerne

 • Anmeld

  I.R.Bertelsen · Borger og vælger

  Angst

  Enig, Anthony Barett:
  Angst kan være særdeles opslidende og ressourcekrævende for personen selv og for omgivelserne. Bliver angsten dominerende, mister man ofte overblikket helt og kan reagere uhensigtsmæssigt udadrettet.. også verbalt. Man oplever sig afmægtig og kan blive meget vred.
  Det store spørgsmål er, hvordan denne angst kan finde et roligt leje.
  I herværende problemstilling må det handle om, hvordan vores ledende politikere agerer:
  .... at der gives reelle informationer til os alle i et normalt, respektfuldt, ordentligt stilleje ... uden poppede, selvpromorende enkeltstående skrækscenarier.
  ....at der skal skabes tillid til de politisk ansvarlige ledere ved at der tværpolitisk udarbejdes brugbare, lovmedholdelige løsninger også på svære problemstillinger.
  ....at man holder op med at skabe utryghed ved igen og igen i tale og handling på skift at nedgøre forskellige befolkningsgrupper og borgere, ved at give de andre skylden og spille dem ud imod hinanden.
  Tænk, hvis en leder i en virksomhed offentligt begyndte at miskreditere sine medarbejdere, give dem skylden for de overordnede problemer, og at spille medarbejdergrupperne ud imod hinanden.
  Samarbejdsmiljøet ville øjeblikkeligt gå op i limningen med stress- og angstsymptomer hos den enkelte og i medarbejdergruppen .
  Gad vide, hvad der ville ske, hvis en borgmester eller et byrådsmedlem begyndte at agere miskrediterende overfor sine medarbejdere og at spille borgergrupperne i nærsamfundet ud imod hinanden??
  Tja. Vi skal tænke os godt om, når vi går til valgurnerne næste gang, for mistrivsel, stress og angst spænder ben for en god, konstruktiv dialog og for det gode samvær.
  ....
  Vores ledere har et stort ansvar for, at vi borgere føler os trygge ved ledelsesformen, fordi det sker i et respektfuldt samarbejde for at finde de bedste løsninger....og uden, at vi på skift skal opleve at blive miskrediteret og beskyldt for udygtighed, dovenskab, snylteri eller hårfarve.
  **De politiske ledere har et alvorligt ansvar for sammenhængskraften og vores allesammens trygge rammer,....så vi ikke bliver stressede, angste eller går i panik. **
  Vh. I.R.Bertelsen


 • Anmeld

  Christian X

  Tragikomisk

  At alle de talblinde patos personager i tråden, netop tillægger talkyndige fagfolk, de ikke kender angstmotiver. Tyv tror hver mand stjæler.

  Det må være svært at føle stærkt for en god sag - og så al statistik og økonomiske fremskrivninger tilsiger noget andet. Så må man jo i sin frelsthed ty til de intimideringer man formår.

  Lidt af dagens udpluk:

  http://www.lokalavisen.dk/joakim-indsamlede-600000-kr-til-offer-for-gruppevoldtaegt---men-ingen-ville-fortaelle-om-det-/20180114/artikler/180119813?ref=eblistermest

  https://denkorteavis.dk/category/indvandring/

  https://newspeek.info/somalisk-doedspatrulje-i-sverige-kan-ramme-danskere/