Grønland vil øge sin CO2-udledning markant

KLIMA: Et stort grønlandsk mineprojekt vil øge Grønlands CO2-udledning med 45 procent. Det giver Danmark et kedeligt stempel, pointerer Greenpeace.

Grønlands bidrag til den globale udledning af drivhusgasser får et ordentligt nøk op ad, hvis den grønlandske regering godkender det store mineprojekt Kvanefjeld, der vurderes at rumme verdens største mængde af uudnyttede sjældne jordarter samt zink og uran.

En VVM-redegørelse for projektet er netop sendt i offentlig høring. Her i skriver selskabet bag projektet, at det vil øge Grønlands CO2-udledning med 45 procent.

Kedeligt stempel
Da Grønland har en ambition om at opbygge en stor mineindustri, som kan yde et stort bidrag til landskassen, så valgte landet at stå udenfor Paris-aftalen. Netop fordi man vidste, at mineprojekter vil føre til en øget CO2-udledning.

”Det betyder at en del af Danmark ikke er med i Paris-aftalen. Og det er da et kedeligt stempel at få på sig,” påpeger Tarjei Haaland, klima- og energipolitisk rådgiver i Greenpeace.

Selvom en 45 procents øgning af Grønlands CO2-udledning lyder af meget, så er Grønlands andel af verdens samlede CO2-udledning så lille, at det ikke gør nogen forskel i det store billede. Det er mere et spørgsmål om moral og signalværdi, pointerer en ekspert.

”At Grønland øger sin CO2-udledning med 45 procent er ud fra et påvirkningssynspunkt fuldstændig ligegyldigt. Hvis du omvendt anlægger et moralsk synspunkt, som man gør i den danske klimalov, så er det en helt anden sag,” siger ekspert i miljøret, professor Peter Pagh fra Københavns Universitet.

 

Læs hele historien på Altinget Arktis.
Her kan du læse om, at de grønlandske myndigheder mener, at Kvanefjeld-projektet kun vil påvirke nærmiljøet i Sydgrønland. Det er miljøorganisationen NOAH ikke enig i. De mener, Grønland bør give sine nabolande mulighed for at blive hørt.

 

Forrige artikel Dagens overblik: Regeringen vil lukke delvist ned for Folketingets arbejde og udskyder lovforslag Dagens overblik: Regeringen vil lukke delvist ned for Folketingets arbejde og udskyder lovforslag Næste artikel LA-partileder Vanopslagh er ramt af stress LA-partileder Vanopslagh er ramt af stress