Grønland vil øge sin CO2-udledning markant

KLIMA: Et stort grønlandsk mineprojekt vil øge Grønlands CO2-udledning med 45 procent. Det giver Danmark et kedeligt stempel, pointerer Greenpeace.

Kvanefjeld ligger få kilometer fra byen Narsaq i Sydgrønland.
Kvanefjeld ligger få kilometer fra byen Narsaq i Sydgrønland.Foto: Greenland Minerals
Andreas Krog

Grønlands bidrag til den globale udledning af drivhusgasser får et ordentligt nøk op ad, hvis den grønlandske regering godkender det store mineprojekt Kvanefjeld, der vurderes at rumme verdens største mængde af uudnyttede sjældne jordarter samt zink og uran.

En VVM-redegørelse for projektet er netop sendt i offentlig høring. Her i skriver selskabet bag projektet, at det vil øge Grønlands CO2-udledning med 45 procent.

Kedeligt stempel
Da Grønland har en ambition om at opbygge en stor mineindustri, som kan yde et stort bidrag til landskassen, så valgte landet at stå udenfor Paris-aftalen. Netop fordi man vidste, at mineprojekter vil føre til en øget CO2-udledning.

”Det betyder at en del af Danmark ikke er med i Paris-aftalen. Og det er da et kedeligt stempel at få på sig,” påpeger Tarjei Haaland, klima- og energipolitisk rådgiver i Greenpeace.

Fakta
Sjældne jordarter
Kvanefjeldet vurderes at rumme verdens største mængde af uudnyttede sjældne jordarter. Mere end en milliard tons af de jordarter, som bruges i blandt andet mobiltelefoner, elbilsbatterier og meget andet elektronik. Minen rummer også zink og uran.

Amerikansk-kinesisk power play
Kvanefjeld er dog meget mere end en mine. Det er også en lille brik i det amerikansk-kinesiske power play, som er en underliggende faktor i stort alle aspekter af global politik i disse år.
Mineprojektet er nemlig det mest håndgribelige eksempel på kinesisk tilstedeværelse og indflydelse i Grønland lige nu.

Den største aktionær i projektet er nemlig et kinesisk selskab, der er verdens største producenter af sjældne jordarter.

Penge lugter ikke
Fra både København og Washington har man igen og igen advaret Nuuk mod at samarbejde for tæt med kinesiske selskaber af sikkerhedspolitiske hensyn.

I Nuuk har man indtil videre afvist de danske og amerikanske advarsler med beskeden om, at Grønland er åben for investeringer fra alle og at penge ikke lugter.

Selvom en 45 procents øgning af Grønlands CO2-udledning lyder af meget, så er Grønlands andel af verdens samlede CO2-udledning så lille, at det ikke gør nogen forskel i det store billede. Det er mere et spørgsmål om moral og signalværdi, pointerer en ekspert.

”At Grønland øger sin CO2-udledning med 45 procent er ud fra et påvirkningssynspunkt fuldstændig ligegyldigt. Hvis du omvendt anlægger et moralsk synspunkt, som man gør i den danske klimalov, så er det en helt anden sag,” siger ekspert i miljøret, professor Peter Pagh fra Københavns Universitet.

 

Læs hele historien på Altinget Arktis.
Her kan du læse om, at de grønlandske myndigheder mener, at Kvanefjeld-projektet kun vil påvirke nærmiljøet i Sydgrønland. Det er miljøorganisationen NOAH ikke enig i. De mener, Grønland bør give sine nabolande mulighed for at blive hørt.

 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Peter Pagh

Professor, dr.jur., Københavns Universitet
cand.jur. (Københavns Uni. 1990), dr.jur. (Københavns Uni. 1999)

Tarjei Haaland

Klima- og energiekspert, Greenpeace Danmark, medstifter, OOA
BA i geologi og geografi

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024