Grønlands landsstyreformand væltet som partiformand

LEDELSE: Grønlands landsstyreformand, Kim Kielsen, blev søndag væltet fra formandsposten i sit parti Siumut. Det er endnu uvist om Kielsen fortsætter som landsstyreformand.

Dagen før sin 54-års fødselsdag tabte Grønlands landsstyreformand, Kim Kielsen, søndag eftermiddag formandsvalget ved landsmødet i det socialdemokratiske regeringsparti Siumut.

Siumuts nye formand er således 45-årige Erik Jensen, der var den ene af de to kandidater, der stillede op mod Kim Kielsen.

Det er dog langt fra givet, at Erik Jensen nu også overtager posten som landsstyreformand. Det er nemlig det grønlandske parlament, Inatsisartut, der vælger landsstyreformanden. Parlamentets efterårssamling sluttede i fredags, og den ordinære forårssamling starter i februar næste år.

Det er sket én gang tidligere, at en landsstyreformand fra Siumut ikke samtidig har været partiets formand. Det var i 1988-1991, hvor Lars-Emil Johansen var    formanden for Siumut, mens Jonathan Motzfeldt var leder af det daværende hjemmestyre.

To afstemningsrunder
De 71 delegerede ved landsmødet måtte søndag ud i to afstemningsrunder før en af kandidaterne havde fået de krævede mere end 50 procent af stemmerne.

I første runde fik Erik Jensen 35 stemmer - én stemme fra at få de krævede mere end 50 procent. Kim Kielsen fik 29 stemmer, og den anden udfordrer, Vivian Motzfeldt, fik 7 stemmer.

I den anden afstemningsrunde kunne de delegerede kun stemme på Erik Jensen og Kim Kielsen. Her fik Erik Jensen 39 stemmer, mens Kim Kielsen fik 32 stemmer.

Blandt Erik Jensens støtter var blandt andet Siumuts medlem af Folketinget, Aki-Matilda Høegh-Dam, der holdt anbefalelsestale for Erik Jensen.

Erik Jensen er økonomiuddannet og har siddet i det grønlandske parlament, Inatsisartut, siden 2018. Han har desuden været landsstyremedlem for en lang række områder. 

Egenrådig ledelsesstil
Kim Kielsen er tidligere politimand og har været Siumutformand siden 2014, hvor han tog over efter Aleqa Hammond.

I adskillige år nød Kim Kielsen bred opbakning i partiet, men de senere år er utilfredsheden med Kim Kielsen vokset. Især blandt Siumut's medlemmer af Inatsisartut. Kielsen blev beskyldt for en meget egenrådig ledelsesstil og for blandt andet at true parlamentsformand Vivian Motzfeldt med, at hun ville blive smidt ud af partiet.

Forrige artikel Peter Kofod valgt ind i DF's hovedbestyrelse Peter Kofod valgt ind i DF's hovedbestyrelse Næste artikel Dagens overblik: Regeringen foreslår ny ordning for at få afviste asylansøgere til at rejse Dagens overblik: Regeringen foreslår ny ordning for at få afviste asylansøgere til at rejse