Grønlands politichef: Vi har et efterslæb. Og det er Christiansborgs ansvar

Politikerne på Christiansborg glemmer ofte Grønland og Færøerne, når de ændrer lovgivning, der gælder i hele kongeriget, påpeger Grønlands politimester.

Foto: Morten Larsen
Andreas Krog

En færdselslov fra 2008 og en udlændingelov fra 2001. Det er nogle af de love, som Grønlands politimester Bjørn Tegner Bay arbejder med til daglig på hovedpolitistationen i Grønlands hovedstad Nuuk.

Politimesteren kan se fra sit kontor over på det grønlandske parlament Inatsisartut. Men han kan ikke appellere til politikerne i Inatsisartut om at opdatere og modernisere lovgivningen, så reglerne er de samme, som i Danmark.

Vi har et klart efterslæb på den del af vores lovgivning, som Christiansborg har ansvaret for.

Bjørn Tegner Bay
Politimester, Grønlands Politi
For på 30 sagsområder er det politikerne på Christiansborg, der laver den lovgivning, som gælder i Grønland. Det er blandt andet tilfældet på justitsområdet.

Bjørn Tegner Bay oplever, at politikerne på Christiansborg glemmer deres ansvar for store dele af grønlandsk lovgivning. Det betyder, at grønlandsk lovgivning halter langt efter dansk lovgivning.

”Vi har et klart efterslæb på den del af vores lovgivning, som Christiansborg har ansvaret for,” fastslår Bjørn Tegner Bay, da Altinget aflægger ham et besøg en torsdag eftermiddag i maj.

Moderne lovgivning

Bjørn Tegner Bay har et fromt ønske til Christiansborg.

”Mit ønske er, at de 179 folketingsmedlemmer er bevidste om, at de har nogle områder i Grønland - herunder justitsområdet - som de har ansvaret for. Det skal selvfølgelig foregå i samarbejde med det politiske system i Grønland, som har lokalkendskabet. Men politikerne på Christiansborg har et reelt ansvar for at vi i Grønland har en moderne lovgivning på alle områder. Og det har vi ikke,” fastslår Bjørn Tegner Bay, der har været chef for Grønlands Politi siden 2010.

Eksempelvis er Grønland kun nu på vej til at få en uafhængig politiklagemyndighed, sådan som Danmark har haft det siden 2012.

”Det er aldrig blevet problematiseret. Vi har ikke fået klager eller stor presseopmærksomhed omkring, at det er sådan. Det er nok fordi folk stoler på, at det går rigtigt for sig. Men ud fra en principiel betragtning, så skal det ændres. Det bliver det nu,” forklarer politimesteren.

Ansvaret ligger i sidste ende ét sted

Det er faktisk ikke så svært at rette op på skævhederne, pointerer politimesteren.

”Når politikerne snakker om reformer og at det er rart at få ændret noget, der viser sig at være uhensigtsmæssigt i den danske lovgivning, så bør politikere fra alle partier spørge sig selv, om Grønland har den samme lovgivning.

Det er ikke politikerne på Christiansborg, der bærer hele ansvaret. Der sidder også nogle politikere i Inatsisartut, som kunne råbe op. Men man skal også bare huske på, at justitsområdet ikke er hjemtaget. Så ansvaret ligger i sidste ende ét sted.

Bjørn Tegner Bay
Politimester, Grønlands Politi
Hvorfor bør vi så ikke også ændre den grønlandske lovgivning? Jeg ved godt, at det er mere kompliceret, da man også skal spørge selvstyret. Men man kan da i det mindste spørge dem,” understreger Bjørn Tegner Bay og fortsætter:

”Det er ikke politikerne på Christiansborg, der bærer hele ansvaret. Der sidder også nogle politikere i Inatsisartut, som kunne råbe op. Men man skal også bare huske på, at justitsområdet ikke er hjemtaget. Så ansvaret ligger i sidste ende ét sted.” 

Specielle og mærkelige

Tingene er blevet bedre i den periode Bjørn Tegner Bay har været politichef i Grønland. Men der er stadig et stykke vej hen til reel ligestilling.

”For 10 år siden oplevede jeg det sådan, at man straks gik i gang med at lave reformen af politikredsene i Danmark. Færøerne og Grønland kørte man fra start af ud til siden. De er lidt specielle og lidt mærkelige, så de passer ikke ind. Så dem forholder vi os ikke til. I stedet laver vi en reform for Danmark. Så må vi se på Færøerne og Grønland bagefter. Det nåede man bare aldrig til,” pointerer Bjørn Tegner Bay og fortsætter:

”Det kan der godt stadig lidt være en tendens til. Jeg har et håb om, at når man går i gang med at lave ny lovgivning, at man så med det samme overvejer, om det er relevant på Færøerne og i Grønland. Det bør nødig være sådan, at det går, som det gik med børnepornografi. Her gik der adskillige år fra det blev forbudt i Danmark til det blev forbudt i Grønland.”

I den seneste flerårsaftale for politiet, som blev indgået i december 2020, var der til gengæld fuld fokus på de to nordatlantiske rigsdele med et decideret ”Arktis-spor”.

”Vi har ikke tidligere haft store problemer med at få vores andel af finanserne. Men nu bliver der sendt et politisk signal om, at der er nogle ting, der er særligt for Færøerne og Grønland. Og som man er opmærksom på i både flerårsaftalen og finanslovsforhandlingerne. Det har været en positiv oplevelse,” fastslår Bjørn Tegner Bay.

Mere opmærksomhed 

Internt i politiet oplever den grønlandske politimester også større opmærksomhed end tidligere.

”Jeg oplever, at der i dag er en forståelse og en opmærksomhed på politikredsen. Jeg skal ikke længere gøre opmærksom på politikredsens eksistens. Grønlands Politi skal ikke have flere ressourcer end de andre politikredse. Vi skal bare ligestilles. Hvis du havde spurgt mig for 5-6 år siden, så syntes jeg ikke, vi blev det. Men det bliver vi i dag,” fastslår Bjørn Tegner Bay.

Han oplever også større interesse for Grønland og Arktis i centraladministrationen.

”Der er kommet et større arktis-fokus i blandt andet de ministerier, som har ansvaret for delområder i Grønland. De er blevet mere opmærksomme på det ansvar, end de var for 6-7 år siden,” vurderer Bjørn Tegner Bay.

Frem til 2008 var det ikke lovpligtigt at bruge sikkerhedssele, når man kørte bil i Grønland.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bjørn Tegner Bay

Politidirektør, Grønland
cand.jur. (Aarhus Uni. 1995), Master i Public Governance (CBS 2016)

0:000:00