Markant debattør stopper som litterær direktør i Gyldendal

NAVNE: Johannes Riis stopper som litterær direktør på Gyldendal. Det er en stilling, han har haft siden 1994. 

I kulturens verden er Johannes Riis kendt som en af de tunge drenge – en status, der kommer helt naturligt for manden, der bestrider posten som litterær direktør på Gyldendal. Fremover skal Riis ikke være litterær direktør, hvorimod han fortsætter på Gyldendal som redaktør for de forfattere, han allerede arbejder med.

Debattør tværs af fløje 
Stillingen som litterær direktør har Johannes Riis ellers siddet i siden 1994, hvorfra han har blandet sig i debatten om såvel litteratur som politik. To sfærer, det ikke har nogen naturlig adskillelse for forlæggeren. 

"Jeg tror, politikerne ville have godt af at gå mere på museer, se noget mere teater og læse nogle flere bøger, end de gør, for de ville få en større forståelse af, hvad andre mennesker tænker, og hvad der sker omkring dem. De ville blive meget klogere på verden af at bruge tid på litteraturen," som han sagde i 2016 til Politiken. 

Udfald mod blandt andet Venstres kulturprioriteringer og Dansk Folkeparti har fået den konservative debattør Søren Krarup til at rubricere Riis som kulturradikal – det værste skældsord i konservative kredse. Spørger man ham selv, er han borgerligt-liberal. 

Overraskende var det alligevel for nogle, da Anders Fogh Rasmussen i Thomas Larsens interviewbog afslørede, at den berømte og berygtede "Fra socialstat til minimalstat" blev skrevet på opfordring fra Johannes Riis selv.

Skulle have været landmand
Det lå ikke i kortene, at Johannes Riis skulle blive en af Danmarks ledende kulturelle skikkelser. Født på Mors i 1950 havde landmand været det nærliggende. Riis var nemlig den ældste af seks børn og dermed den udsete arving til familiens gård. Han blev i stedet uddannet på Aarhus Universitet i litteraturhistorie. I 1979 blev han ansat på Gyldendal og blev senere leder af datterforlaget Samleren. 

Han har desuden siddet i Undervisningsministeriets kanonudvalg, i Forfatterforeningens bestyrelse, i bestyrelsen for Aarhus Universitet, og af tidligere tillidsposter kan nævnes posten som sekretær for Dansk PEN og medlem af bestyrelsen for Dansk Litteraturinformationscenter.

Gyldendal har imidlertid fået en ny profil i den nye administrerende direktør, Morten Hesseldahl, der kom fra en stilling som Teaterchef i Det Kongelige teater. 

Forrige artikel Se og hør Junckers årlige tale om EU's tilstand Se og hør Junckers årlige tale om EU's tilstand Næste artikel Trods EP-spidskandidatur: Rasmus Nordqvist genopstiller til Folketinget Trods EP-spidskandidatur: Rasmus Nordqvist genopstiller til Folketinget