Haarder: Nej tak til spindoktor

SPIN-NYT: Som regeringens eneste minister siger den erfarne kultur- og kirkeminister Bertel Haarder nej tak til at få sig en særlig rådgiver.

Kultur- og kirkeminister Bertel Haarder har ikke brug for en spindoktor.
Kultur- og kirkeminister Bertel Haarder har ikke brug for en spindoktor.Foto: Casper Andersen/Altinget.dk
Erik Bjørn Møller

Mens Venstre-regeringens øvrige ministre stort set alle for længst har udpeget særlige rådgivere, går partiets drevne værdikriger, kultur- og kirkeminister Bertel Haarder (V), sine egne veje.

Kulturministeren – der har længere ministeranciennitet end både Stauning og Krag – har nemlig besluttet, at han ikke har noget at bruge en spindoktor til. Derfor agter han ikke at ansætte en af de omdiskuterede og forkætrede særlige rådgivere, som det ellers har været kutyme i skiftende regeringer gennem de seneste mange år.

Bertel Haarder ønsker ikke at begrunde sin beslutning, hvilket kan hænge sammen med, at en begrundelse indirekte vil kunne tolkes som kritik af de ministerkolleger, der har valgt at modtage assistance fra spindoktorer.

Ingen kommentarer
Kulturministeriets presseafdeling oplyser til Altinget, at "ministeren ikke agter at ansætte en særlig rådgiver. Han vil benytte sig af ministeriets presseafdeling og ønsker ikke at kommentere dette yderligere."

Men i et interview i Altinget i september sidste år lagde Bertel Haarder ikke skjul på sin skepsis over for spindoktorernes indtog i dansk politik.

Thornings ministre i uføre
“De såkaldte særlige rådgivere - også kaldet spindoktorer - er en sikkerhedsrisiko, fordi de ikke kender ministeriet godt nok. Og de har ikke en tilstrækkelig juridisk indsigt i, hvad en minister må og ikke må. Det er jo blandt andet en for svag juridisk rådgivning, der har ført nogle af Thornings ministre i uføre,” sagde han.

I stedet for spindoktorer kunne ministre med fordel oprette sekretariater med embedsmænd, der kan hjælpe med at omsætte politiske ideer til praktisk politik, sagde han dengang.

Bertel Haarder, der blev valgt til Folketinget første gang i 1975 som en af Venstres fremadstormende liberale ideologer, anses af partifæller stadig for at være selve pejlemærket på, om Venstre holder den rigtige kurs. Sammenlagt har han været minister i over 20 år.

"Han har en politisk ild, der aldrig brænder ud, heller ikke efter så mange år," har partifællen, udenrigsminister Kristian Jensen, sagt om ham.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bertel Haarder

Fhv. MF og minister (V)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1970)

0:000:00