Haarders junior-SU skudt ned af DF og K

UNGE: Både De Konservative og Dansk Folkeparti afviser en junior-SU, som Bertel Haarder ellers har luftet tanker om. Ministeren erkender modstanden, men vil arbejde videre med forslaget.
Skal unge under 18 år have løn for at tage en uddannelse? Det er politikerne uenige om.
Skal unge under 18 år have løn for at tage en uddannelse? Det er politikerne uenige om.Foto: colourbox.com
Anders Heissel

Mens undervisningsminister Bertel Haarder (V) har vist interesse for at lave en slags junior-SU, der skal erstatte ungeydelsen, afviser både Dansk Folkeparti og De Konservative ideen.

"Det har aldrig været udgangspunktet, at unge under 18 år på en ungdomsuddannelse skal have støtte, hvis de bor hjemme. Jeg bryder mig ikke om tanken om, at man giver SU til unge under 18 år, der bor hjemme. Det er udelukkende forældrene, der har ansvaret og derfor skal straffes økonomisk," siger Marlene Harpsøe, uddannelsesordfører for Dansk Folkeparti.

For spørgsmålet er, om pisken skal være rettet mod de unge selv eller mod deres forældre i kampen om at få flere til at tage en uddannelse?

Emnet var med til at splitte globaliseringsforhandlinger ad for nylig, men blev skilt ud af forhandlingerne og skal nu vedtages af regeringen og Dansk Folkeparti. De har meldt ud, at ungeydelsen skal kunne tages fra forældrene til de omkring 11.000 unge i alderen 15-17 år, der hverken er i uddannelse eller arbejde.

Fakta

Så mange får produktionsskoleydelse i dag:

Hvis man ikke modtager dagpenge eller anden offentlig ydelse, kan man få en ugentlig godtgørelse, en såkaldt skoleydelse, som i 2009 er 592 kr. om ugen for unge under 18 år og 1.419 kr. om ugen for unge over 18 år.

2006 5.424 årselever
2007 4.832 årselever
2008 5.066 årselever

Antallet af enkeltelever er større, da mange ikke har gået på skole hele året.


Kilde: Undervisningsministeriet

Praktikere støtter junior-SU
Det mener både Danmarks Vejlederforening og børne- og kulturcheferne er den forkerte vej af gå, og det burde i stedet være motivationen i stedet for straffen, der fører flere unge til mere uddannelse. Det kunne løses ved at lave en løsning, der ligner produktionsskoleydelsen, hvor elever på produktionsskoler får løn for at komme i skole og bliver trukket, hvis de ikke kommer. På den måde knyttes junior-SU'en direkte til en uddannelse og til den unge og ikke til forældrene.

"Ved at anvende ungeydelsen på denne måde, bliver der tale om en positiv tilskyndelse frem for en sanktion. Og set fra kommunernes side burde der heller ikke være nogen problemer i at administrere ordningen," siger Klaus Majgaard, formand for Børne- og Kulturchefforeningen.

Jeg bryder mig ikke om tanken om, at man giver SU til unge under 18 år, der bor hjemme. Det er udelukkende forældrene, der har ansvaret og derfor skal straffes økonomisk.

Marlene Harpsøe
Uddannelsesordfører for Dansk Folkeparti

Men det er ikke konservativ politik, siger Charlotte Dyremose, uddannelsesordfører for De Konservative.

"Det har aldrig været hensigten at knytte børnechecken specifikt til uddannelse. Det ligger ikke i aftalen. Bertel Haarder taler derfor på egne vegne," siger Charlotte Dyremose.

Undersøger det trods modstand
Men selv om Bertel Haarder med egne ord heller ikke "er vild med ideen", så er den alligevel så interessant, at han vil gå videre med den.

"Jeg synes det er interessant, at vejlederne melder ud, at der er brug for incitament, og at det incitament skal ligge hos de unge og ikke hos forældre. Det er interessant, og så har jeg lovet at undersøge fordele og ulemper ved det forslag. Den største ulempe er, at vi ville få en slags cafepenge til gymnasieelever, og vi vil jo heller ikke svække forældrenes ansvar over for deres børn. Men jeg synes, det er interessant, at vejlederne i modsætning til alle andre åbent siger, at der er brug for et incitament," siger Bertel Haarder.

Hvorfor vil du undersøge det, når du er imod forslaget?

"Fordi jeg skylder vejlederne et svar," siger han.

Så vil nogle af elementerne fra vejledernes forslag blive en del af forslaget om ungeydelsen?

"Forslaget om ungeydelsen står fast, men vi har ikke udformet det endelige forslag endnu, og det kan udmøntes på mange måder. Produktionsskoleydelsen blev jo indført efter Socialdemokraternes ønske, fordi der skulle være noget at tage fra de unge, hvis ikke de passede deres skole," siger Bertel Haarder.

Men straffen i forslaget om ungeydelsen ligger jo på forældrene og ikke på de unge selv som i produktionsskoleydelsen. Hvad foretrækker du?

"Jeg synes, jeg har svaret rigeligt," siger Bertel Haarder.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bertel Haarder

Fhv. MF og minister (V)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1970)

Marlene Harpsøe

MF (DD), byrådsmedlem og formand for Omsorgs- og Sundhedsudvalget, Helsingør Kommune
kontorassistent (Accoat 2006), sygeplejerske

Charlotte Dyremose

Sognepræst, fhv. MF (K)
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2004)

0:000:00