Hækkerup forsvarer dobbeltstraf for coronakriminalitet: Vi skal gribe ekstra hårdt ind

Nick Hækkerup slog på et samråd fast, at han står ved den nye lov om, at coronarelateret kriminalitet skal give dobbeltstraf. Blå blok vil udvide strafskærpelsen til andre områder end corona. Se højdepunkter fra debatten her.  

Andreas Wind

Hvis man bryder loven under en coronademonstration, bliver man straffet dobbelt så hårdt, som hvis det var til en klimademonstraktion.

Er det rimeligt?

Det var spørgsmålet, da Nick Hækkerup torsdag var hevet i samråd i Folketingets Retsudvalg af Kristian Hegaard (R).

Den omstridte paragraf om skærpet straf for 'overtrædelser med baggrund i eller sammenhæng med covid-19' blev indført i forbindelse med epidemiloven i marts 2020 og forlænget i februar 2021. 

Lovændringen kom for alvor til debat, da en kvinde i marts i år blev idømt to års fængsel for at have opfordret til overfald mod betjente i forbindelse med en demonstration mod regeringens coronahåndtering. Strafudmålingen blev fordoblet med udgangspunkt i den nye lov.

Sagen er nu anket til landsretten, og derfor kunne Hækkerup heller ikke kommentere på rimeligheden bag strafudmålingen i den konkrete sag.

Men han forsvarede dog lovgivningen:

”De folk (politibetjente, red.) er ansat i det offentlige til at passe på os alle sammen og til at sikre, at vi kommer så godt igennem krisen som muligt. Når nogen så forbryder sig mod dem, og gør det med baggrund i eller sammenhæng med covid-19-epidemien i Danmark, så synes jeg og et bredt flertal i Folketinget, at det er ekstra strafværdigt. Så skal vi gribe ekstra hårdt ind," sagde ministeren på samrådet. 

Højere straffe generelt?
I stedet for at mildne straffen igen for coronarelateret kriminalitet kunne man i stedet forhøje straffen for lovovertrædelser til alle demonstrationer.

Den idé blev luftet af både Venstres Morten Dahlin, DF’s Peter Skaarup og løsgængeren Inger Støjberg på samrådet. Det var justitsministeren ikke afvisende overfor:

”Er der noget til hinder for at fordoble straffen til alle typer demonstrationer? Nej," sagde ministeren og fortsatte:

"Hvis vi er så forargede over - og det er der grund til at være - at man kaster ting mod politiet, fyrer fyrværkeri mod dem, og ikke retter sig efter det, politiet siger i forbindelse med en demonstration, så er der selvfølgelig grund til at vurdere, om vi har ramt det rette strafniveau. Det er jo noget, som vi hele tiden overvejer," sagde Hækkerup.

Men denne tanke brød Kristian Hegaard sig ikke om:

”Jeg er noget bekymret over de synspunkter, der bliver gjort gældende i retsudvalget, når nogen vil gøre den midlertidige lovgivning permanent,” sagde Radikales retsordfører.

Se højdepunkter øverst i artiklen eller hele samrådet på Folketingets hjemmeside.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Inger Støjberg

MF, partistifter (DD)
MBA (Aalborg Uni. 2013)

Kristian Hegaard

Ph.d.-stipendiat, Københavns Universitet, fhv. MF (R)
cand.jur. (Københavns Uni. 2019)

Morten Dahlin

Minister for byer og landdistrikter, kirkeminister og minister for nordisk samarbejde (V), MF
HA (kom.) (CBS 2012)

0:000:00