Hækkerup vil øge straffen for coronaforbrydelser: ”Den slags kriminalitet tolererer vi ikke”

CORONA: Tricktyverier, indbrud og bedrageri skal straffes markant hårdere, hvis det har relation til coronakrisen, lyder det fra justitsminister Nick Hækkerup (S).

Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Hjalte T. H. Kragesteen

Mens hele samfundet står på den anden ende på grund af coronakrisen, så udnytter kriminelle situationen.

Og for at gøre noget ved det problem vil regeringen øge straffen for coronarelateret kriminalitet. Det sagde justitsminister Nick Hækkerup (S) på et pressemøde onsdag.

”Vi har set begyndende tegn på, at kriminelle udnytter den sårbare situation, vi er i. Derfor vil regeringen vil slå hårdt ned på dem, der begår kriminalitet i lyset af coronaepidemien,” sagde han.

Ministeren kunne berette om ”en række forbrydelser, der har sammenhæng med corona”. Som udgangspunkt er der tale om en fordobling af straffen for forbrydelser, der sker i lyset af coronakrisen (se faktaboks til højre). Det gælder eksempelvis tricktyverier, hvor ældre mennesker franarres værdier af kriminelle, der udgiver sig for at repræsentere sundhedsmyndighederne.

Hvis ikke man vil høre, så må man føle.

Thorkild Fogde
Rigspolitichef

Det gælder tyverier af håndsprit og andre livsvigtige værnemidler på hospitaler, som nu skal betyde fængselsstraf i stedet for en bøde. Og for virksomheder, der skulle finde på at svindle med hjælpepakkerne, vil straffen være fire gange så høj som normalt. Og det gælder også på nettet, hvor kriminelle forsøger at bruge coronakrisen til at få fingre i folks oplysninger.

”Det vigtigste er, at budskabet nu går ud til skruppelløse personer og virksomheder, som måtte overveje at snyde sig til profit og på den måde gøre skade på samfundet. Til dem siger vi helt klart: at den slags kriminalitet tolererer vi ikke. Og derfor skal der straffes markant hårdere end normalt,” siger Nick Hækkerup.

Læs også

Ikke mange forbrydelser
I Rigspolitiet er der glæde for stramningerne.

”Alle de, der lader sig pålægge restriktioner, begrænsninger og økonomiske byrder, skal selvfølgelig ikke tåle at se et lille mindretal blæse på det hele og gøre, som de vil. Det er vigtigt, at vi fra myndighedernes side slår hårdt ned på den lille gruppe, der ikke vil høre. Hvis ikke man vil høre, så må man føle,” lød det fra rigspolitichef Thorkild Fogde på pressemødet.

Han sagde dog også, at problemet ikke er stort på nuværende tidspunkt.

”Vi har heldigvis ikke set mange af de her forbrydelser. Men det vigtigt at være et skridt foran udviklingen og tage initiativerne, inden de breder sig. Så det er vi glade for, at regeringen gør nu,” sagde han.

Ifølge justitsminister Nick Hækkerup tegner der sig et bredt flertal bag regeringens forslag, der hastebehandles i Folketinget torsdag.

Dokumentation

Fakta om strafskærpelserne:

·        Strafskærpelserne omfatter falsk erklæring på tro og love, urigtig erklæring til det offentlige, dokumentfalsk, tyveri, indbrudstyveri, underslæb, bedrageri, afpresning, åger, røveri, hæleri, brugstyveri og svig med offentlige midler, hvis forbrydelsen har baggrund i eller sammenhæng med covid-19-epidemien i Danmark.

·        Strafskærpelserne betyder som udgangspunkt, at strafniveauet fordobles. I forhold til visse overtrædelser kan der dog blive tale om mere end en fordobling.

·        Overtrædelser omfattet af strafskærpelsen, der i dag straffes med bøde, vil fremover blive straffet med fængsel, hvis der er tale om gentagelsestilfælde, eller hvis lovovertrædelsen er begået under særlige omstændigheder, f.eks. hvis der er tale om tyveri af værnemidler fra hospitaler, lægeklinikker eller lignende.

·        Hertil kommer, at hvis lovovertrædelsen har fundet sted under sådanne omstændigheder, at der uberettiget er opnået lån, kredit, støtte, tilskud eller lignende kompensation fra regeringens hjælpepakker, kan straffen blive fire gange så høj.

·        Herudover skal det i almindelighed indgå som en strafskærpende omstændighed, hvis andre overtrædelser end de opregnede har baggrund i eller sammenhæng med covid-19-epidemien i Danmark.  

Kilde: Justitsministeriet


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Nick Hækkerup

Direktør, Bryggeriforeningen
cand.jur. (Københavns Uni. 1994), ph.d. i EU og folkeret (Københavns Uni. 1998)

Thorkild Fogde

Rigspolitichef
cand.jur. (Aarhus Uni. 1991)

0:000:00