Hæv skatten, høst gevinsten og lad boligejere betale senere

GRUNDSKYLD: Overgangen til et nyt boligskattesystem kan give kommuner mulighed for at øge indtægterne fra grundskylden, uden at boligejere skal have pengene op af lommen, før huset sælges.

Køb nu, betal senere.

Den slags tilbud har det med at fænge an, når forbrugsivrige danskere skal overbevises om ikke at udskyde til i morgen, hvad kan købes i dag.

Lidt på samme måde står landets kommuner nu over for muligheden for at sikre sig flere skatteindtægter fra borgerne, uden at borgerne skal have flere penge op af lommen lige med det samme.

Overgangen til det nye system for boligbeskatning åbner for, at kommuner frem mod 2020 kan hæve grundskylden og så først lade borgerne betale regningen, når de sælger deres nuværende bolig.

”Man kan få opsamlet noget skat, som vil være indefrosset hos borgene og som så gradvist vil blive udløst i takt med, at borgerne sælger deres boliger,” siger Morten Skak, lektor i boligøkonomi ved Syddansk Universitet.

Højere grundskyld betyder ekstra gæld
Baggrunden er, at det med forårets brede politiske forlig om en ny boligbeskatning blev besluttet at lade stigninger i grundskylden indefryse allerede fra 2018 og frem til 2021, hvor det nye system træder i kraft.

Hvordan den endelige model for denne indefrysningsordning strikkes sammen, vil først stå klar, når regeringen senere på efteråret præsenterer det lovforslag, som skal udmønte denne del af aftalen.

Lige nu står det klart, at kommunerne fortsat vil kunne hæve grundskylden i perioden under samme rammer som gælder i dag.

Men forventningen er ifølge Altingets oplysninger, at også en politisk besluttet stigning vil blive indefrosset.

”Gør man det, vil borgerne ikke mærke en stigning i grundskylden her og nu. Men de vil så opdage, at de får en ekstra gæld i deres bolig, fordi beløbet bliver indefrosset,” siger Morten Skak.

Fuld kommunal kompensation
I aftaleteksten om det nye boligskattesystem lyder det, at alle ”nominelle” stigninger i grundskylden vil blive indefrosset fra 2018.

Hos KL kan man endnu ikke sige, hvordan det helt konkret vil blive håndteret.

Men vælger regeringen at indefryse en eventuel politisk besluttet stigning i grundskyldsbetalingen, så vil også dette beløb efter 2021 blive pålagt renter.

”Hvis boligejerne foretrækker ikke at skulle betale renter, kan de fra 2021 frasige sig indefrysningen og indfri det lån, de har stående,” siger Mette Rosenbeck, chefkonsulent i KL’s økonomiske sekretariat.

Som udgangspunkt kan boligeejerne ikke fravælge den midlertidige indefrysning fra 2018 til 2021.

Samtidig fremgår det af aftaleteksten, at kommunerne vil blive fuldt kompenseret for indefrysningen, så den ikke vil gå ud over deres ”finansierings- eller forbrugsmuligheder”.

Læs hele artiklen på Altinget: kommunal (kræver abonnement). Få gratis prøveabonnement her.

 

Forrige artikel Minister afviser at skrotte forhadt krav: En aftale er en aftale Minister afviser at skrotte forhadt krav: En aftale er en aftale Næste artikel Kan DF kapre borgmesterposter med klassisk udlændingepolitik? Kan DF kapre borgmesterposter med klassisk udlændingepolitik?