Hedegaard beklager kommunal klimaindsats

ENERGI: Ikke alle kommuner når at energimærke deres bygninger. Det beklager ministeren.
Anders Jerking

Kommunerne er ikke helt oppe på energimærkerne. Det beklager klima- og energiminister Connie Hedegaard (K). Selv om kommunerne har fået forlænget fristen til at energimærke deres bygninger, er det ikke alle kommuner, der får mærkningen på plads inden juli.

"Jeg synes, at det er meget beklageligt, at kommunerne er så forsinkede med gennemførelsen af mærkningerne," skriver ministeren i et §20-spørgsmål til Folketinget, hvor hun understreger, at det offentlige må gå foran i kampen for at finde energibesparelser.

Ingen sanktioner 
Connie Hedegaard er dog ikke parat med sanktioner over for de kommuner, der ikke når det. Hun vil hellere prøve at motivere kommunerne.

"Hvis vi skal realisere vore målsætninger om energibesparelser, så forudsætter det et langt sejt træk også i kommunerne, og det opnås bedst ved at sikre, at der er forståelse for målsætningerne. Derfor tror jeg heller ikke, at det på sigt vil gavne sagen, hvis der indføres sanktioner på området," skriver ministeren.

Fakta

Fakta

Kommunerne har forpligtet sig til at energimærke bygninger under 1.500 kvadratmeter. Oprindeligt skulle mærkningen være gennemført 1. januar 2008, men siden er fristen blevet udsat til 1. juli 2009.


Kilde: Energistyrelsen

Kræver garanti 
Det er Thomas Jensen (S), medlem af Folketingets Energiudvalg, der har stillet spørgsmålene til ministeren. Han er ikke tilfreds med svarene.

"Ministeren tager ikke fat om nældens rod, nemlig at anlægsloftet fratager kommunerne motivationen til at gøre noget. Når de har gennemført mærkningen, må de jo ikke bruge de penge, det kræver at følge anbefalingerne," siger Thomas Jensen, der opfordrer til at give kommunerne et økonomisk råderum til energibesparende investeringer.

Det er meget beklageligt, at kommunerne er så forsinkede med gennemførelsen af mærkningerne.

Connie Hedegaard (K)
Klima- og energiminister

Han foreslår samtidig, at ministeren opretter en task force, der kan give kommunerne faglig bistand og følge op på indsatsen. Desuden vil han afkræve ministeren en garanti for, at alle kommuner får mærket deres bygninger inden 1. juli.

En stor opgave 
Da Energistyrelsen i juli sidste år lavede en statusopgørelse, var kun 48 af landets kommuner sikre på, at de nåede at energimærke deres bygninger i tide. I KL håber formanden for Teknik- og Miljøudvalget, Jens Stenbæk (V), at det ser bedre ud, når Energistyrelsen næste gang gør status.

"Mit indtryk er, at der er flere kommuner, der er kommet i gang. Der er stor interesse i kommunerne, og det bliver ikke betragtet som en pligtopgave," siger han og forklarer, at forsinkelsen primært skyldes, at der har manglet mærkningskonsulenter.

"Det er jo ikke nogen helt lille opgave. Hver en pære skal jo tælles," siger han.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Connie Hedegaard

Formand, Concito & KR Foundation, OECD’s Round Table for Sustainable Development
cand.mag. i historie og litteraturvidenskab (Københavns Uni. 1991)

Jens Stenbæk

Formand, Andel, formand, Professionshøjskolen Absalon, formand, Danske Professionshøjskolers formandskollegie

Thomas Jensen

MF (S)
ba.scient.pol. (Københavns Uni. 2005)









0:000:00