Hedegaard presser på for flere kvindelige kommissærer

LIGESTILLING: Den danske klimakommissær Connie Hedegaard går sammen med sine kvindelige kommissærkolleger om at kræve mindst ti kvinder i den næste EU-Kommission.

Foto: EU-Kommissionen
Rikke Albrechtsen

BRUXELLES: En tredjedel af EU-landene har allerede meldt ud, hvem de har tænkt sig at sende til Bruxelles som deres næste EU-kommissær. Der er bare et problem. Der er en påfaldende mangel på kvinder blandt kandidaterne.

Det får nu klimakommissær Connie Hedegaard og de øvrige kvindelige medlemmer af den nuværende EU-Kommission til at sende et utvetydigt signal til Jean-Claude Juncker, der står til at blive institutionens næste formand.

De vil have Juncker til at udnævne mindst ti kvinder til de 28 poster i EU's centraladministration, der blandt andet står for at stille nye forslag til EU-lovgivning. Det er én mere end i den siddende Kommission.

"Vi siger mindst ti kvinder, fordi ti er flere end antallet i Kommissionen i dag, og den udvikling med mere ligelig repræsentation bør fortsætte. Det er vigtigt med mangfoldighed, og meget tyder desværre på, at det ikke kommer af sig selv, med mindre vi bevidst sætter det på dagsordenen. Det forsøger vi med dette brev," siger Connie Hedegaard i en skriftlig kommentar.

Fakta

Sådan udnævnes EU-Kommissionen
Først skal der findes en formand. Kandidaten er Luxembourgs Jean-Claude Juncker, der dog skal have EU-Parlamentets godkendelse ved en afstemning d. 15. juli. Dagen efter mødes EU's stats- og regeringschefer i Bruxelles, hvor de vil skulle tage stilling til mindst én anden post i Kommissionen, nemlig den som EU's næste udenrigschef. Derefter skal de resterende 26 lande stille med deres kommissærkandidater. Til september vil de skulle til høring i EU-Parlamentet, som efterfølgende skal beslutte, om de kan støtte den samlede nye Kommission.

Bedre med kvinder
I et brev til Juncker peger de kvindelige kommissærer blandt andet på, at store organisationer klarer sig bedre under et mere mangfoldigt lederskab, end når der kun er mænd på toppen.

Også i Europa-Parlamentet er der et pres for at få flere kvinder i Kommissionen. I et åbent brev underskrevet af medlemmer af den kristen-konservative EPP-gruppe, socialdemokraterne i S&D, de liberale i ALDE og De Grønne gentages kravet om mere ligelig kønsfordeling.

Vi siger mindst ti kvinder, fordi ti er flere end antallet i Kommissionen i dag, og den udvikling med mere ligelig repræsentation bør fortsætte. Det er vigtigt med mangfoldighed, og meget tyder desværre på, at det ikke kommer af sig selv, med mindre vi bevidst sætter det på dagsordenen. Det forsøger vi med dette brev.

Connie Hedegaard
EU-kommissær for klima

Op til regeringerne
Juncker har under høringer i Parlamentet i denne uge gjort klart, at han vil kæmpe for en stærk kvindelig repræsentation i den næste Kommission.

Han har også selv bedt de europæiske regeringer om at finde kvinder at sende til Bruxelles og har lokket med finere titler og bedre kommissærposter til dem, der kan hjælpe ham med hans kvindeproblem.

Det er i sidste ende landene selv, der bestemmer, hvem de vil sende ud. 

EU-Kommissionens nye sammensætning vil blive diskuteret ved et topmøde i næste uge.

Dokumentation

Kommende EU-kommissærer
Disse lande har allerede præsenteret deres mandlige kommissærkandidater:

Luxembourg: Jean-Claude Juncker

Østrig: Johannes Hahn

Kroatien: Neven Mimica

Tyskland: Günther Oettinger

Slovakiet: Maros Sefcovic

Estland: Andrus Ansip

Finland: Jyrki Katainen

Letland: Valdis Dombrovskis

Malta: Karmenu Vella

Litauen: Povilas Andriukaitis 

Irland: Phil Hogan 

Storbritannien: Jonathan Hill 


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Connie Hedegaard

Formand, Concito & KR Foundation, OECD’s Round Table for Sustainable Development
cand.mag. i historie og litteraturvidenskab (Københavns Uni. 1991)

0:000:00