Henrik Dam finder mere plads til Folketinget: ”Der er faldet en appelsin ned i turbanen”

Folketinget udvider med Rigsarkivets gamle læsesal. ”Det er en styrkelse af den demokratiske samtale,” siger Folketingets formand, Henrik Dam Kristensen.

Folketingets formand, Henrik Dam Kristensen, midt i renoveringen af Rigsarkivets læsesal, der bliver en del af Folketinget fra sommeren 2022.
Folketingets formand, Henrik Dam Kristensen, midt i renoveringen af Rigsarkivets læsesal, der bliver en del af Folketinget fra sommeren 2022.Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Nicole Sander Bertelsen

Murstenvæggene med den hvide kalk løber på hver side af de store ruder.

Herfra sendes middagssolen ind i det, der var Christian den fjerdes gamle kornkammer, og bliver til et loft af store hvælvinger, der danner et ekkokammer.

Stemningen er næsten majestætisk.

Det største rum, som også er det bagerste, der på sigt skal blive til en konferencesal, hvor der også er mulighed for buffet på den anden side af midter stolperne.
Det største rum, som også er det bagerste, der på sigt skal blive til en konferencesal, hvor der også er mulighed for buffet på den anden side af midter stolperne. Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget

Med udsigt til Bibliotekshaven ved Christiansborg står vi midt i Rigsarkivets gamle læsesal, der står halvtom efter Rigsarkivet er flyttet og slået deres afdeling sammen med Det Kongelige Bibliotek.

Nu skal bygningen have nyt liv.

Folketinget har overtaget den, og de store hvælvinger skal fra sommeren 2022 være en del af det danske demokratis højborg: Folketinget, der hører til på Slotsholmen i det indre København.

 

De store vinduer, hvor kalk og mursten mødes, der giver lys til det seks velvinger store rum, der grundet fredning skal forblive den størrelse. De gamle lysekroner skal tages ned, men bruges et andet sted i huset.
De store vinduer, hvor kalk og mursten mødes, der giver lys til det seks velvinger store rum, der grundet fredning skal forblive den størrelse. De gamle lysekroner skal tages ned, men bruges et andet sted i huset.
Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget

”Det emmer af historie,” lyder det fra Folketingets formand, Henrik Dam Kristensen (S), mens han sammen med Altingets udsendte går gennem de fredede lokaler, hvor der med små skridt er påbegyndt en omfattende restaurering. Der er ikke et eneste rum, hvor der ikke skal renoveres.

0:000:00