Her er ekspertanbefalingerne regeringen har glemt

REFORM: Regeringens udspil til en reform af førtidspension og fleksjob ligner i høj grad Arbejdsmarkedskommissionens anbefalinger. Men regeringen har ignoreret en række af eksperternes råd. Se hvilke her.
Regeringen har udeladt fire af Arbejdsmarkedskommissionens anbefalinger i deres forslag til en reform af førtidspension og fleksjob.
Regeringen har udeladt fire af Arbejdsmarkedskommissionens anbefalinger i deres forslag til en reform af førtidspension og fleksjob.
Jørgen Skadhede
Regeringen fulgte i vid udstrækning Arbejdsmarkedskommissionens anbefalinger, da den i sidste uge spillede ud med sit forslag til en reform af førtidspension og fleksjob.

Men regeringen har dog ignoreret fire af kommissionens konkrete forslag. Det gælder blandt andet eksperternes forslag til, hvordan man kan få flere af de eksisterende førtidspensionister tilbage på arbejdsmarkedet.

Her foreslog kommissionen, at alle førtidspensionister skal udstyres med et førtidspensionsbevis. Et bevis, der skulle give dem sikkerhed for, at de ikke mister retten til førtidspension, hvis de har fået det bedre og begynder at arbejde igen.

Professor ærgrer sig
Men den anbefaling har regeringen altså ikke taget til sig. Og det ærgrer professor Michael Svarer fra Aarhus Universitet, som sad med i kommissionen.

"Det er en skam, at regeringen ikke bruger det forslag. Det er næsten omkostningsfrit at gøre og en let måde at signalere, at folk ikke har noget at frygte. Man kan have en forhåbning om, at flere førtidspensionister tør prøve kræfter med arbejdsmarkedet igen, hvis de har sådan et bevis," siger Michael Svarer.

Baggrunden for kommissionens forslag er, at nogle førtidspensionister afholder sig fra at prøve kræfter med arbejdsmarkedet igen, selvom de har fået det bedre, fordi de frygter, at kommunen fratager dem deres pension.

Det sker ellers meget sjældent. Sidste år frakendte kommunerne kun pensionen til fem førtidspensionister, fordi de havde genvundet deres arbejdsevne. Alligevel vurderer fagfolk, at den risiko afholder nogle fra at forsøge at komme tilbage på arbejdsmarkedet, eventuelt i et deltidsjob nogle timer om ugen.

Fakta
De glemte anbefalinger

Midlertidigt beskæftigelsesfradrag til deltagere i udviklingsforløb, som kommer i ustøttet beskæftigelse.

Mulighed for førtidspension med genoptagelsesfrist afskaffes.

Førtidspensionsbevis til alle førtidspensionister.

Ved et i øvrigt uændret refusionssystem nedsættes refusionsprocenten for fleksjobtilskud fra 65 pct. til 35 pct. (svarende til refusionsprocenten for førtidspension).

Hver ottende førtidspensionist arbejder
I dag har 29.000 førtidspensionister arbejde med lønindtægt ved siden af pensionen svarende til cirka hver ottende førtidspensionist. Hver fjerde af dem arbejder mere end 20 timer om ugen, og cirka 2.000 arbejder på fuld tid.

Arbejder man på fuld tid, kan man få hvilende førtidspension, så man kan vende tilbage på førtidspension, hvis helbredet svigter igen.

Det er en skam, at regeringen ikke bruger det forslag. Det er næsten omkostningsfrit at gøre og en let måde at signalere, at folk ikke har noget at frygte. Man kan have en forhåbning om, at flere førtidspensionister tør prøve kræfter med arbejdsmarkedet igen, hvis de har sådan et bevis.

Michael Svarer
Professor i arbejdsmarkedsøkonomi ved Aarhus Universitet

Men det er kun dem, der fik tilkendt førtidspension på den gamle ordning før 2003, som har en garanti for, at de altid kan vende tilbage på førtidspension. Den garanti fik de i 2008, men den omfatter ikke folk på den nye ordning. Og det er altså det, som kan afholde nogle fra at forsøge at vende tilbage til arbejdsmarkedet.

Men et førtidspensionsbevis til folk på den ordning står ikke nødvendigvis på ønskeseddelen hos Landsforeningen af Førtidspensionister.

"Det er rigtigt, at der er den mistillid. Og sådan et bevis vil nok få flere til at føle sig trygge ved at tage arbejde nogle timer om ugen. Men det er et forsvindende lille antal mennesker, vi taler om. Nogle kan midlertidigt få det bedre, men dem, som er kommet på førtidspension på den nye ordning, har ikke en nævneværdig rest af erhvervsevne tilbage," siger Carl-Erik Nielsen, der er formand i Landsforeningen for Førtidspensionister.

Af de 29.000 førtidspensionister, som har lønindtægt ved siden af pensionen, er de 8.000 på den nye ordning, hvor folk har en lavere beskæftigelsesgrad.

Ingen sikker effekt
Når regeringen ikke har fulgt denne anbefaling fra kommissionen, så skyldes det blandt andet, at der ikke er sikker dokumentation for effekten.

"Vi kan ikke se nogen entydig positiv beskæftigelseseffekt af den garanti, som blev givet i 2008. Men omvendt så kan vi med de seneste års dårlige konjunkturer ikke afvise, at beskæftigelsesgraden ville have været dårligere for denne gruppe, hvis man ikke havde indført garantien," siger Bent Nielsen, der er kontorchef i Social- og Integrationsministeriet.

Kommissionens forslag om at nedsætte statens refusion til kommunernes udgifter til fleksjob er heller ikke med i regeringens reformudspil. Men det kan blive til virkelighed senere, da beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) har bebudet en reform af hele refusionssystemet på beskæftigelsesområdet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Michael Svarer

Professor, Institut for Økonomi, Aarhus Universitet, fhv. formand/overvismand, De Økonomiske Råd
cand.oecon. (Aarhus Uni. 1997), ph.d. i nationaløkonomi (Aarhus Uni. 2000)

0:000:00