Bliv klar til kampdag: Her er fire nye bøger, som skriver kvinderne ind i historien

Det vrimler med nye bøger, der vil skrive kvinder ind i historien. Hvilken skal du vælge? Forud for Kvindernes internationale kampdag den 8. marts giver Altinget dig et overblik over de nyeste udgivelser.

Fredag udkommer 'Kvindsmod'. I bogen møder du syv kvinder. Den ene er Sviatlana Tsikhanouskaya (på billedet), som er politisk aktivist i Belarus.
Fredag udkommer 'Kvindsmod'. I bogen møder du syv kvinder. Den ene er Sviatlana Tsikhanouskaya (på billedet), som er politisk aktivist i Belarus.Foto: Mariam Zuhaib/AP/Ritzau Scanpix
Ida Elmdal Thagesen

Der er mange nye bøger, der skriver kvinderne ind i historien.

En af dem handler om kvinder fra hele verden, der kæmper for en sag. En anden giver indblik i danske kvinders hverdagsliv.

Så er der en, der handler om kvinder, der har sat aftryk på Danmarkskortet. Og en fjerde, der giver kvindelige forfattere liv.

Her kan du få et overblik, så du kan finde ud af, hvilken en, der passer bedst til dig.

Damer der fik nok af Sara Alfort

Foto: Forlag

For to år siden udgav journalist og forfatter Sara Alfort bogen 'Damer, der var for meget'. Den gav læserne et historisk indblik i 13 kvinders kamp for at gøre op med samfundsnormer i perioden 1884-1919.

Nu er hun klar med efterfølgeren, 'Damer, der fik nok'. Her giver Sara Alfort liv til endnu 12 fortællinger om forfattere, som med hendes egne ord "banede vejen for de samfund, som vi har i dag." Ved at fokusere på perioden 1915-1960 ligger den sig i forlængelse af forfatterens seneste bog.

Hun zoomer ind på nordiske, kvindelige forfattere, som blandt andet tæller Karen Blixen, Tove Jansson og Thit Jensen. Eksempelvis lærer vi om dengang, Thit Jensen skrev en historie om en kvinde, som blev godt og grundigt træt af, at mænd ikke lyttede til hende, når hun talte om politik.

Udkommer 8. marts 2024, Gads Forlag

Læs også
 

Kvindsmod af Trine Christensen

Foto: Forlag

Mens Sara Alfort giver liv til historiske fortællinger om nordiske kvinder, har Trine Christensen taget os med ud over de danske landegrænser. I 'Kvindsmod' skriver den tidligere generalsekretær for Amnesty International syv nulevende kvinders fortællinger frem.

Blandt dem er Sviatlana Tsikhanouskaya, som skiftede tilværelsen som husmor ud med politisk aktivisme i kampen mod landets diktator, Lukasjenko.

Kvinderne er fra vidt forskellige lande - fra Guatemala til Uganda til Mexico - men har ifølge Christensen alle syv udvist stort mod, hvilket har avlet bogens titel. Mange af dem kæmper for demokrati eller menneskerettigheder.

Udkommer 8. marts 2024, Lindhardt og Ringhof

 

Kort over hende af Inger Christine Løwe og Sidsel Welden

Foto: Forlag

Inger Christine Løwe og Sidsel Welden har skrevet en bog om kvinder, der ifølge forfatterne er gået under radaren, selvom de har efterladt et spor på Danmarkskortet, som man stadig kan følge i dag, hvis man blot ved, hvor man skal kigge.

Tag eksempelvis historien om snedkeren, der lavede Folketingets talerstol - Anny Berntsen. Hende hørte man måske ikke om i historieundervisningen i folkeskolen, men hvis man følger de to forfatteres kort, kan man stadig finde frem til det aftryk, som hun har sat på vores samfund.

I anledning af kampdagen 8. marts kan man i øvrigt opleve forfatterne i en samtale med journalist Felix Katzenelson i Politikens Boghal.

Udkom 6. februar 2024, Politikens Forlag

Læs også
 

Kvindernes bog af Jytte Rex

Foto: Forlag

Kvindernes bog blev første gang udgivet i 1972. Nu har Gyldendal genudgivet bogen, hvori forfatter Jytte Rex har skrevet et nyt forord og Naja Marie Aidt har skrevet et efterord.

Bogen adskiller sig fra de tre ovenstående ved at være hverdagsfortællinger fra almindelige kvinder, som ifølge forlagets egen beskrivelse har fortalt Jytte Rex om alt fra "drømme, mænd, kjoler, orgasmer, skyer, fødsler, kærlighed, barndom, frihed, æbleskiver, politi, breve og meget andet". Jytte Rex har skrevet dem sammen til en mosaik af kvindebilleder.

Udkom første gang i 1972, genudgivet 2. marts 2024, Gyldendal

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024