Her er kommunernes ønskeliste til statslige arbejdspladser

UDFLYTNING: Omkring 30 kommuner har skrevet til regeringen for at få en bid af de statslige arbejdspladser, der rykker ud af hovedstaden i den kommende udflytning. Se, hvem kommunerne bejler til.

Erhvervsstyrelsen er et perfekt match til os.

Vi kan tilbyde kompetent, kvalificeret og stabil arbejdskraft til SU-styrelsen.

Kommunerne frier i stor stil til regeringen for at indgå et arrangeret ægteskab med styrelser og andre statslige arbejdspladser, der kan blive smidt ud hjemmefra i hovedstadsområdet.

I december offentliggør regeringen sin anden store runde udflytning, og omkring 30 kommuner har knap halvvejs inde i november skrevet til regeringen for at bejle til de udflyttede arbejdspladser. Det viser en aktindsigt fra Altinget.

Derudover har de sjællandske kommuner fået hjælp fra Region Sjælland, der i et fælles brev beskriver, hvilke faglige fortrin regionen og de enkelte kommuner kan tilbyde en række styrelser og institutioner.

Mange styrelser i sigtekornet
Blandt de mere attraktive partnere er Energistyrelsen, Erhvervsstyrelsen og Beredskabsstyrelsen. Kommunerne peger dog på en meget blandet skare af statslige arbejdspladser, som de gerne ser flytte ind på deres matrikler.

Halsnæs appellerer blandt andet til Bygningsstyrelsen, Skive fremhæver Miljøstyrelsen som en af flere, mens Billund ser særlige synergier ved at placere eksempelvis Styrelsen for Undervisning og Kvalitet eller Styrelsen for It og Læring i kommunen.

Kommunernes taktik er dog forskellig.

Nogle kommuner holder sig til primært at fremhæve deres egne positive egenskaber såsom kort afstand til en lufthavn, velegnede lokaler eller attraktive fritidstilbud.

Andre kommuner går skridtet videre og uddyber de fagligt stærke miljøer, hvor der vil være særlige synergier til styrelser.

Nogle tager skridtet fuldt ud og peger på konkrete oplagte arbejdspladser. Det kan du se mere om på Danmarkskortet i bunden af artiklen.

Nu er det vores tur
Også borgmestrenes selvsikkerhed i brevene varierer. Lemvig-borgmesteren går lidt videre end de fleste.

"Lemvig Kommune har reserveret pladsen – I Nordvestjylland venter vi blot på vores nye statslige kolleger," skriver Erik Flyvholm (V).

Borgmester Mogens Gade (V) i Jammerbugt gør klart, at man har en “begrundet forventning om, at vores kommune nu også tilgodeses”.

Generelt er et meget anvendt argument, at kommunen ikke har mange statslige arbejdspladser i forvejen, og at kommunen ikke blev tilgodeset ved regeringens udflytning fra oktober 2015.

Udmanøvrer rivalerne
Enkelte kommuner benytter også en taktik med at sætte rivalerne i et lidt dårligere lys.

I et fælles brev fra syv kommuner i Trekantsområdet bemærker borgmestrene følgende:

"I modsætning til store dele af Region Syddanmark oplever Trekantsområdet således ikke større problemer med at rekruttere de rigtige medarbejdere".

Halsnæs, der blandt andet bejler til arbejdspladser på landbrugsområdet, bemærker, at man blot ligger en times kørsel væk fra København.

“Den personaleflugt, der har været kendetegnende for eksempel i forhold til flytning af dele af Fødevareministeriet til Augustenborg eller Nævnenes Hus til Viborg, vil ikke komme på tale i en Halsnæs-kontekst.”

På kortet herunder kan du se, hvilke kommuner der har skrevet til regeringen, hvem der har peget på særlige styrkepositioner, og hvilke konkrete arbejdspladser der peges på.

Andre kommuner kan naturligvis have henvendt sig til regeringen via møder, telefoniske opkald og deslige.

Forrige artikel Magtfuld direktør forlader Kræftens Bekæmpelse Magtfuld direktør forlader Kræftens Bekæmpelse Næste artikel Prøv quizzen: Har du fulgt med? Prøv quizzen: Har du fulgt med?