Her er listen over 22 lukningstruede satspuljeprojekter

TRUET: En række frivillige sociale initiativer lukkes ned ved årsskiftet, viser en opgørelse. Det kan betyde et farvel til julehjælp og rekruttering af unge frivillige.

Klaus Ulrik MortensenSimon Rosenstand

En liste med 22 lukningstruede projekter til en samlet værdi af 130 millioner kroner burde kunne vække bekymring i civilsamfundet.

Og ikke mindst når man medregner, at oversigten er underskrevet af børne- og socialminister Mai Mercado (K) som svar på spørgsmålet om, hvilke satspuljeprojekter der ikke forlænges i 2019.

Hovedparten af de 22 initiativer har rod i eller afstikkere til civilsamfundet.

Det kan eksempelvis være Center for Frivilligt Socialt Arbejde, som ikke får penge til at fortsætte indsatsen med at rekruttere unge til frivilligt arbejde. Eller en ansøgningspulje til uddeling af julehjælp til fattige familier, der må dreje nøglen om.

Min filosofi er, at hvis det virker, skal det spredes til gavn for borgerne. Ellers skal det lukkes. Og i den optik er det brandærgerligt at se gode projekter blive lukket ned.

Mads Roke Clausen
Formand, Frivilligrådet

Liste over dødsdømte projekter
Altinget har i flere omgange bedt Børne- og Socialministeriet oplyse navnene på de foreninger og institutioner, der rammes af projekternes udløb.

Men er blevet mødt med det formelle svar, at fordi oversigten figurerer i de aktuelle drøftelser om fordelingen af næste år satsmidler (partierne var inviteret til sættemøde i fredags), er det ikke muligt at få suppleret de sparsomme oplysninger.

Her er oversigten over de 22 projekter, som ikke har fået forlænget bevillingerne på regeringens forslag til finanslov for 2019:

 

Farvel til julehjælp og rekruttering af unge frivillige
Man kan blive klogere på de skrottede projekter ved at dykke ned i de respektive konti på årets finanslov. Her kan man eksempelvis læse, at Center for Frivilligt Socialt Arbejde tilbage i 2009 fik tildelt 4,2 millioner til etablering af et landssekretariat, som skulle give alle på ungdomsuddannelserne tilbud om forløb med frivilligt arbejde.

Projekt Frivillig er siden tilført løbende midler i håbet om at styrke inddragelsen af unge i civilsektoren. Men fra 2018 er det nedlagt.

Man kan også forstå, at staten siden 2015 har spyttet 4 millioner i en pulje, som skulle hjælpe landsdækkende, frivillige foreninger med at uddele julehjælp til økonomisk klemte og socialt udsatte familier.

Foreningernes julehjælp uddeles blandt andet i form af mad, gaver og økonomisk støtte i forbindelse med de landsdækkende frivillige foreningers egne julearrangementer. I 2017 blev præmissen for støtten ændret, så det kun var udsatte familier med børn, der kunne støttes. Nu bortfalder støtten så helt.

Et sidste tydeligt eksempel er en pulje på 10 millioner kroner tiltænkt udviklingsstøtte til frivillige organisationer. Målet er at støtte frivillige organisationer, ngo’er og andre private aktører med henblik på at skabe bedre vilkår for sårbare og udsatte børn og unge.

Et projekt, som uden yderligere kommentarer nu afvikles.

 

Læs hele artiklen på Altinget: civilsamfund. Her kan du blandt andet også læse, hvorfor en placering på dødslisten ikke nødvendigvis betyder, at pengekassen bliver lukket helt i. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mads Roke Clausen

Direktør, Landsorganisationen for sociale tilbud, bestyrelsesmedlem, Bikubenfonden og Liljeborgfonden
cand.scient.adm. (RUC 1997), Diploma in Organisational Leadership (University of Oxford 2017)

Pernille Rosenkrantz-Theil

Social- og boligminister, MF (S)
ba.scient.pol. (Københavns Uni. 2003)

0:000:00