Her er Løkkes tjekliste før valget

OVERBLIK: Hvad er på regeringens dagsorden, som skal være færdigbehandlet før folketingsvalget? Altinget giver dig overblikket.

Foto: Nils Meilvang/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Inden for de næste tre måneder skal statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) trykke på valgknappen.

Men inden da er der et par enkelte ting, der forventes at skulle være på plads, før regeringen er klar til valgkamp.

Et af vigtigste punkter kom i hus, da det såkaldte paradigmeskifte i udlændingepolitikken blev vedtaget i folketingssalen i slutningen af februar.

Det er en del af finanslovsaftalen mellem regeringen og Dansk Folkeparti, og det har især været vigtigt for støttepartiet at få det på plads inden en valgkamp, hvor Nye Borgerlige forsøger at kapre DF-stemmer.

Sundhedsreformen

Vi kan nå at træffe en beslutning om en reform, og hvis det politiske flertal, der beslutter det, eksisterer efter valget, så bliver det til noget, og ellers bliver det ikke til noget

Lars Løkke Rasmussen til TV 2 News

Men det allerøverste på regeringens – og især Lars Løkkes egen – tjekliste mangler stadig. Det er en aftale om en sundhedsreform.

Statsministeren har selv i TV 2 News-programmet 'Lippert' understreget, at der skal være en aftale om en sundhedsreform på plads, før han udskriver valg.

Derefter vil det være op til vælgerne, om der efter valget er et flertal for at gennemføre reformen:

"Vi kan nå at træffe en beslutning om en reform, og hvis det politiske flertal, der beslutter det, eksisterer efter valget, så bliver det til noget, og ellers bliver det ikke til noget," sagde Lars Løkke Rasmussen til TV 2 News.

Hvor tæt regeringen er på at få dette vigtige punkt på plads er endnu for svært at sige.

Men torsdag 7. marts blev det sidste såkaldte temamøde afholdt. Her går parterne i forhandlingerne, regeringen og Dansk Folkeparti, i dybden med forskellige områder inden for sundhedsreformen, og Dansk Folkeparti har fået mulighed for at få besvaret spørgsmål og få yderligere beregninger fra ministerierne.

Herefter går forhandlingerne ind i den næste – og afsluttende – fase, hvor man går i gang med at strikke en egentlig aftale sammen.

Det tegner det til at blive et smalt flertal, der står bag aftalen. Alternativet forlod tidligere på ugen forhandlingerne, og dermed er regeringen og Dansk Folkeparti alene tilbage.

Der er dog stadig en mulighed for at udvide flertallet, hvis regeringen vælger at invitere Radikale med til forhandlingsbordet igen. Radikale er dog imod regeringen og Dansk Folkepartis ønske om at nedlægge regionsrådene, og derfor vil partileder Morten Østergaard have opdelt forhandlingerne i to spor, så Radikale kun er med i den del, der handler om resten af sundhedsreformen.

Læs også

Infrastrukturinvesteringer

Sundhedsreformen er det eneste punkt, der er så afgørende for regeringen, at det skal være klaret inden et valg. 

Men det forventes, at regeringen vil nå at præsentere et udspil for de kommende ti års investeringer i infrastruktur. Udspillet skal afløse aftalen om den såkaldte grønne infrastrukturfond, der blev indgået af et bredt flertal i Folketinget i 2009 og udløber i 2020.

Regeringens udspil vil formentlig være fyldt med en række konkrete vej- og motorvejsprojekter – herunder forlængelse af Hillerødmotorvejen, færdiggørelse af Frederikssundmotorvejen, en motorvej til Kalundborg samt flere projekter i Jylland, hvilket for eksempel kunne være en midtjysk motorvej.

Så tæt på et valg er det meget usikkert, om regeringen kan nå at lande den brede aftale om udspillet, som et område som infrastruktur ideelt bør have for at fremtidssikre aftalens tiltag uanset, hvor magten skifter de næste ti år.

Formentlig vil regeringen og Dansk Folkeparti komme til at stå alene med ønsket om flere midler til veje, mens oppositionen vil kræve større investeringer i kollektiv transport.

Men selvom regeringen ikke når at få en aftale på plads, vil de konkrete forslag fungere som et oplæg til valgkampen, fordi det skaber kant til oppositionen, og det samtidig giver nogle konkrete løfter til vælgerne om, hvad regeringen (og Dansk Folkeparti) vil give, hvis man stemmer på dem.

Seniorførtidspension

Endelig foregår der i øjeblikket forhandlinger i Beskæftigelsesministeriet om at give nedslidte bedre mulighed for at forlade arbejdsmarkedet før tid. Her forhandler beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsens (V) med Folketingets partier om en forbedring af den nuværende seniorførtidspension.

Det særlige fokus på seniorførtidspension kommer i kølvandet på, at Socialdemokratiet i januar fremlagde et pensionsudspil, hvor partiet lægger op til at indføre en differentieret pensionsalder, således at ufaglærte og faglærte kan gå tidligere på pension.

Aftalen er ikke et altafgørende punkt for regeringen, men hvis det lykkes, kan det lukke en sårbar flanke mod Socialdemokratiet i valgkampen, fordi regeringen vil kunne henvise til, at den også vil forbedre nedslidtes muligheder for at forlade arbejdsmarkedet.

Troels Lund Poulsen har sagt til medierne, at der er mulighed for at lande en aftale i starten af april. Men det er endnu uvist, om Socialdemokratiet vil forsøge at forhindre en aftale ved enten at udvandre eller skabe for meget bøvl ved forhandlingsbordet.

Samtidig med forhandlingerne om seniorførtidspensionen forsøger Troels Lund Poulsen også at få lukket en stor aftale om forbedring af arbejdsmiljøet. Sådan en aftale vil også kunne styrke regeringen over for Socialdemokratiet i en valgkamp.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00