Her er status på forhandlingerne om finansloven ifølge Dansk Folkeparti

FINANSLOV: Der er lang vej igen, siger René Christensen (DF) om at nå en aftale om næste års finanslov. Her gør han status på de tre områder, som er vigtigst for DF i forhandlingerne: udlændinge, ældre og erhvervsuddannelser.

Udlændinge er overskriften for det møde, finansminister Kristian Jensen (V) har i kalenderen i aften tirsdag klokken 19. Her mødes han og udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) med Dansk Folkeparti for at forhandle videre om næste års finanslov.

Og der er stadig lang vej til en aftale, siger Dansk Folkepartis finansordfører, René Christensen, som har været til en række forhandlingsmøder med regeringen siden sættemødet den 10. oktober.

"Vi er ikke kommet ret langt. Der er to store klumper nu: de ældre, hvor der er mange penge på spil og meget teknik og skattelovgivning. Og udlændinge, hvor vi gerne vil have hele systemet lavet markant om," ridser han op.

Han kalder stemningen i forhandlingerne foreløbig for "udmærket", men det er for tidligt at sige, hvad de helt store knaster bliver.

"Vi respekterer alle sammen, at vi er forskellige partier med hver vores ønsker. Vi er ikke inde, hvor det er rigtig svært endnu," siger han.

Her er DF's krav
Regeringens støtteparti gik til sættemøde med tre hovedkrav:

1. Et såkaldt paradigmeskifte i udlændingepolitikken, så flygtninge bliver forberedt på hjemsendelse i stedet for at blive integreret i Danmark.

2. Flere penge til de ældre, som har mindst.

3. Drop sparekravet på erhvervsuddannelserne, det såkaldte omprioriteringsbidrag.

Her er status på de tre områder ifølge René Christensen.

Status på erhvervsuddannelser
Mandag præsenterede regeringen og DF en aftale om at sløjfe de årlige toprocents-besparelser på erhvervsuddannelserne.

"Så der er fuld plade på den. Det er rart, at det kører nu – så kan vi sætte den til side," siger DF-ordføreren.

Status på ældre
Også de ældre har været på dagsordenen ved nogle af de første forhandlingsmøder.

Dansk Folkeparti vil blandt andet:

  • Hæve grænsen for, hvor meget pensionister kan tjene – fra i dag 60.000 kroner til 100.000 kroner – før de bliver modregnet i deres pension.
  • Hæve grænsen for, hvor meget man må få udbetalt i arbejdsmarkedspension – altså den pension, man selv har sparet op – før man bliver modregnet i pensionstillæg og ældrecheck.
  • Ændre på reglerne, så man ikke bliver trukket så meget i pension, hvis ens ægtefælle stadig er i arbejde og trækker husstandsindkomsten op.

René Christensen mener, det er for tidligt at sige noget om, hvor langt regeringen vil strække sig for at imødekomme kravene.

"Vi har ikke haft så mange møder om det endnu. Vi har stillet mange spørgsmål, og nu venter vi på, at der bliver regnet på nogle modeller, siger han. Det vigtige for os er at få løftet bunden, så de, der i dag har mindst, ikke bliver modregnet i deres pension."*

Status på udlændinge
Det sidste afgørende område bliver udlændinge.

Her ønsker DF'erne

  • At forlænge grænsekontrollen.
  • At få gennemført det såkaldte paradigmeskifte i udlændingepolitikken, så flygtninge bliver forberedt på at rejse tilbage til deres hjemland og ikke bliver integreret i Danmark.

Dansk Folkeparti råbte højt, da regeringen fremlagde et finanslovsforslag uden penge til at forlænge grænsekontrollen efter nytår. DF har nu fremsat krav om penge til grænsekontrol ved forhandlingerne, og regeringen har ifølge René Christensen ikke afvist det.

"Ved det første møde så vi finansministeren dybt i øjnene og sagde, at dét er vi godt nok skuffede over. At den regering, som vi støtter, ikke vil sørge for grænsekontrol. Status er, at der bliver ikke en finanslov med DF uden dén, og det har vi også en fornemmelse af, at regeringen gerne vil," siger finansordføreren.

Paradigmeskiftet bliver en sværere øvelse.

"For her bliver vi altid mødt af en mur af embedsmænd og også politikere, der siger, at det kan man ikke. Men vi vil have en aftale, hvor vi udfordrer konventionerne og ser, hvor langt vi kan komme. Vi vil ikke gøre noget, hvor vi med sikkerhed overtræder dem, men vi vil gerne køre på kanten og se, om vi kan vinde," siger René Christensen.

Han nævner, at DF vil give flygtninge hjemsendelsesforløb frem for integrationsforløb. Og at det konkret kan betyde, at man bliver undervist i engelsk i stedet for dansk, og at flygtningebørn ikke nødvendigvis skal gå i almindelig dansk skole.

Dansk Folkeparti vil også gerne stramme reglerne for familiesammenføring, så en enkelt flygtning ikke kan få "hele familien" til Danmark. Problemet er ifølge René Christensen, at flygtningene dermed også får mere tilknytning til Danmark og bliver sværere at sende hjem, når der er fred i hjemlandet.

Der har også været talt om at isolere flygtninge mere, så de ikke opnår tilknytning til Danmark – simpelthen fordi de ikke er i kontakt med danskere for eksempel på skoler og arbejdspladser.

Men det er ikke Dansk Folkepartis foretrukne plan, siger René Christensen.

"Det bedste vil være, at opholdet i Danmark kan have værdi for både den enkelte og for det danske samfund. Men hvis vi ikke kan det inden for reglerne, så er den ultimative anden vej at gå at sørge for, at folk ikke opnår tilknytning til Danmark," siger ordføreren.

*Rettelse onsdag 7.11.18 kl.08.30: Det fremgik tidligere, at "Dansk Folkeparti ikke ønsker en model, hvor de rigeste pensionister stadig kan få en fuld folkepension fra staten". Men partiet vil ikke ændre på reglerne for pensionister med store, private pensionsordninger. Det vil alene øge rådighedsbeløbet for pensionister med ingen eller lille pensionsordning samt dem med tillægspension og pensionsordning i ATP. 

Forrige artikel Kenneth Thue: Her er alt, hvad du behøver at vide om midtvejsvalget i USA Kenneth Thue: Her er alt, hvad du behøver at vide om midtvejsvalget i USA Næste artikel Finsk maratonmand vil være chef for EU: Finsk maratonmand vil være chef for EU: "Værdier er vigtige. De er alt, hvad vi har"