Her forklarer Ammitzbøll, hvorfor det offentlige forbrug er steget tre gange så meget som planlagt

ØKONOMI: Det offentlige forbrug er steget langt mere, end regeringen havde sat sig for. Tidligere har LA ellers krævet minusvækst. Hør ministerens forklaring.

Økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA) giver en del af forklaringen på, at det offentlige forbrug til næste år stiger med en hel procent. Regeringens mål er 0,3 procent.
Økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA) giver en del af forklaringen på, at det offentlige forbrug til næste år stiger med en hel procent. Regeringens mål er 0,3 procent.
Kristine Korsgaard

”Vi skal have minusvækst i den offentlige sektor, og det kommer vi også til at få.”

Sådan sagde formand for Liberal Alliance Anders Samuelsen til Altinget i 2014, før partiet kom i regering.

Men i dag var tonen anderledes, da partifælle Simon Emil Ammitzbøll-Bille ved et pressemøde præsenterede Økonomisk Redegørelse, December 2017.

Ifølge regeringens egen prognose for dansk økonomi vil det offentlige forbrug stige med 0,5 procent i år og 1,0 procent næste år.

Det er mere end tre gange så meget, som VLAK-regeringen egentlig havde sat sig for. Regeringens officielle målsætning - som også er nedskrevet i regeringsgrundlaget - er nemlig, at det offentlige forbrug år for år kun må vokse 0,3 procent.

Cepos: Større stigning end under Thorning
Dermed vokser udgifterne til offentligt forbrug mere under VLAK-regeringen, end de gjorde under Thorning-regeringen, siger cheføkonom i den liberale tænketank Cepos, Mads Lundby Hansen, ifølge TV2.

Regeringen og Dansk Folkeparti er aktuelt meget uenige om, hvor meget det offentlige forbrug må vokse. DF kræver en vækst på 0,8 procent, hvilket regeringen har afvist, fordi det er for højt. Men nu forventes det offentlige forbrug altså at vokse med endnu mere næste år.

Se Simon Emil Ammitzbøll-Billes forklaring i klippet fra pressemødet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Samuelsen

Adm. direktør, UV Medico, fhv. udenrigsminister, politisk leder og MF (LA)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1993)

Simon Emil Ammitzbøll-Bille

Radiovært, 24syv, fhv. MF, fhv. økonomi- og indenrigsminister (LA)
ba.scient.soc. (Roskilde Uni. 2003)

0:000:00