Heunicke er "i fuld gang" med at regne på prisen for psykiatriplan, men holder kortene tæt til kroppen

Flere partier har efterlyst en pris på Sundhedsstyrelsens anbefalinger til en psykiatriplan. Nu forsikrer sundhedsministeren, at beregningerne er på vej - men de ændrer sig løbende på grund af partiernes krav, og derfor er de ikke fremlagt i forhandlingslokalet endnu. 

Magnus Heunicke bekræfter, at der er flere penge at hente til psykiatriplanen end dem, der kommer fra finansloven.
Magnus Heunicke bekræfter, at der er flere penge at hente til psykiatriplanen end dem, der kommer fra finansloven.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Simon LesselMarie Schønning Jensen

Folketingets psykiatriordførere kan snart blive klogere på, hvad det vil koste at indføre Sundhedsstyrelsens anbefalinger til den tiårsplan for psykiatrien.  

Både Venstre og Enhedslisten har efterlyst konkrete tal på, hvad det vil koste at indføre initiativerne for at skabe fremdrift i forhandlingerne. 

Nu bekræfter sundhedsminister Magnus Heunicke (S), at beregningerne er på vej.  

"Vi sidder og regner på konkrete initiativbeskrivelser og konkrete beløb på, hvad det vil koste i år ét og år to, og vi er i fuld gang med konkretiseringen," siger han til Altinget.  

Men ifølge Magnus Heunicke ændrer beregningerne sig løbende, fordi der "hele tiden" kommer meldinger fra partierne om, hvad de hver især vil prioritere. Derfor er beregningerne ikke fremlagt i forhandlingslokalet endnu, og ministeren kan ikke sige noget om, hvornår det kommer til at ske.

Det lyder, som om I har beregninger på, hvad de forskellige initiativer vil koste? 

"Vi er hele tiden nødt til at ændre på det, før vi kommer med et konsolideret forslag til partierne. Vi har haft en del møder, både bilateralt og med alle partierne, hvor der er kommet input. Ud fra de input prøver vi at lave modeller for, hvordan det kan se ud, så både partierne kan se sig selv i det, og vi også er 100 procent tro mod det faglige oplæg," siger han og kalder forhandlingerne "brandvarme".

Allerede i marts spurgte Enhedslisten om prisen for hver enkelt af de 37 initiativer til en psykiatriplan, der indgår i Sundhedsstyrelsens faglige oplæg til forbedringer af psykiatrien. 

Men beregningerne har endnu ikke været en del af forhandlingerne. Det fik blandt andet Venstres sundhedsordfører, Martin Geertsen, til at rette en hård kritik af regeringen for ikke at levere svar på det spørgsmål, som Enhedslistens Peder Hvelplund stillede regeringen i marts.  

Altinget logoSocial
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget social kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00