Historisk forringelse, tragedie og lyspunkter: Her er reaktionerne på ny public service-kontrakt

REAKTIONER: Den nye public service-kontrakt for 2019-23 har fået en noget blandet modtagelse. Mens eksterne producenter ser positive elementer i kontrakten, udtrykker især politikere fra rød blok bekymring.

Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix
Freja SøgaardPeter Pagh-Schlegel

Kulturministeriet og DR er nået til enighed om en ny public service-kontrakt, der forbereder DR på sparerunden, der kommer som følge af DF og regeringens medieforlig.

Her bliver flere flow-tv-kanaler lukket, mens op mod 400 medarbejdere kan se frem til en fyreseddel.

Både kulturminister Mette Bock (LA) og DR fortæller, at selv om kontrakten er et led i en spareøvelse, er der også tale om en "fokusering" af DR.

"Efter en god, konstruktiv dialog med både DR og de politiske partier bag medieaftalen, er vi nu klar med en ny DR public service-kontrakt, der cementerer DR's rolle som kulturinstitution. I fremtidens DR vil kvalitet, tilgængelighed og åbenhed være nøgleord," siger Mette Bock i en pressemeddelelse.

Omvendt er oppositionspartierne, der siden medieforhandlingernes begyndelse i foråret har været stærkt kritiske over for besparelserne, igen gået til twittertasterne for at udtrykke beklagelse over udfaldet.

Producenter: Godt med konkurrence
På det private marked er stemningen noget mere positiv omkring den indgåede public service-kontrakt.

Særligt kravet om, at DR skal udlicitere produktion for mere end 2,3 milliarder kroner til det eksterne marked, vækker glæde hos Producentforeningen, der er brancheorganisation for de danske produktionsselskaber. Ved seneste public service-aftale lød beløbet på 1,5 milliarder kroner.

"Vi er glade for, at der er kommet flere kroner og ører på mængden af produktion, som DR skal udlægge til det eksterne marked. Vi har en stærk konkurrencepræget branche, der elsker at levere det allerbedste indhold. Derfor er det godt – også set fra et forbrugersynspunkt – at konkurrencen stimuleres," siger direktør i Producentforeningen, Klaus Hansen.

Udlægningen omfatter dog ikke kun produktion, men også udlicitering og indkøb af faciliteter i forbindelse med DR's programproduktion – og det kan være en djævel i detaljen, påpeger han.

"Jeg er bekymret over, at man har fjernet begrænsningen på, hvor mange facilitetsindkøb man kan medregne," siger han.

Læs også

Ros for øget tilgængelighed
Også Danske Handicaporganisationer kan glæde sig over nogle af public service-kontraktens konsekvenser.

Thorkild Olesen, formand for Danske Handicaporganisationer (DH), siger i en pressemeddelse, at organisationen er glad for, at den nye public service-kontrakt har fokus på tilgængeligheden for mennesker med handicap:

"DR gør i dag et stort stykke arbejde på tilgængelighedsområdet. Det bliver nu fastholdt og udviklet. Hvis mennesker med handicap skal kunne leve et liv som alle andre, er adgang til medier afgørende".

Også Mikael Arendt Laursen, generalsekretær i KLF, Kirke & Medier, ser positive tiltag i kontrakten, især bliver formuleringen i kontraktens indledning kaldt et "lyspunkt": "Det skal [..] være tydeligt, at vort samfund [..] har sin rod i kristendommen", vækker begejstring. 

Dog er KLF i pressemeddelelsen bekymret for, om politikerne fortsat vil skære i DR's budget. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Klaus Hansen

Adm. direktør, FilmFyn, fhv. direktør, Producentforeningen
cand.jur. (Københavns Uni.)

Mette Bock

Sognepræst, Horsens Provsti, tv-vært, Dk4, fhv. kultur- og kirkeminister og MF (LA)
cand.phil. i filosofi (Odense Uni. 1982), cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1986)

Mikael Arendt Laursen

Generalsekretær, KLF, Kirke & Medier, næstformand, Krifa
hhx (Vestjysk Handelsskole 1988)

0:000:00