Højere priser og neutrale pakker: Sådan vil regeringen få unge til at stoppe med at ryge

DOKUMENTATION: Cigaretpakker skal koste 50 kroner, pakkerne skal være neutrale, og skoletiden for unge under 18 år skal være røgfri. Det er nogle af de tiltag, som regeringen har præsenteret for at sikre et røgfrit liv for de unge.

"Det er en markant større stigning, end vi har set de sidste 20 år," siger sundhedsminister Magnus Heunicke (S) til Avisen Danmark.
"Det er en markant større stigning, end vi har set de sidste 20 år," siger sundhedsminister Magnus Heunicke (S) til Avisen Danmark.Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Jeppe Sahlholdt

Cigaretterne skal gemmes væk, mere kontrol i butikkerne og forbud mod rygning på skoler, gymnasier og erhvervsskoler.

Regeringen er klar med en stribe initiativer, som skal forhindre børn og unge i at ryge. 

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) vil hæve prisen på en pakke med 20 cigaretter fra 40 kroner i dag til 50 kroner, der dog er mindre end de 60 kroner, som støttepartier samt Konservative og Venstre har ønsket. Regeringen vil hæve prisen ad to omgange, så prisen stiger med fem kroner i 2020 og med yderligere fem kroner i 2021.

"Vores handleplan er det største skridt, der er taget i den nyere danmarkshistorie, for at forhindre børn og unge i at begynde at ryge," siger sundhedsministeren til Avisen Danmark.

Ifølge regeringen vil prisstigningen medføre et fald i det samlede cigaretforbrug på ti procent.

Afgiftsstigningen skal blive en del af finanslovsforhandlingerne. Sundhedsminister Magnus Heunicke har inviteret alle Folketingets partier til forhandlinger om en samlet handlingsplan mod børn og unges rygning.

Røgfri skoletid
Regeringen vil forbyde salg af cigaretter på alle uddannelsesinstitutioner og indføre forbud mod rygning på alle uddannelsessteder, der har optag af unge under 18 år.

Det skal altså også gælde erhvervsskolerne, som indtil videre har været fritaget.

Folkeskoler skal være helt røgfri i skoletiden, og det skal også gælde uden for skolen.

Læs også

Salg på nettet
Regeringen vil bremse unge i at købe cigaretter på nettet.

Konkret skal der indføres en software, så man skal bruge NemID for at købe alle former for cigaretter og e-cigaretter på nettet.

Se regeringens otte tiltag herunder:

  • Regeringen vil hæve prisen for en pakke cigaretter med 10 kroner, så de fra 2021 skal koste 50 kroner.
  • Der skal indføres neutrale cigaretpakker for at gøre dem mindre tillokkende. Ifølge sundhedsminister Magnus Heunicke har lignende ordninger været succesfulde i fem lande.
  • Tobaksvarer skal skjules i kiosker, supermarkeder og på tankstationer, så man som kunde ikke bliver fristet ved kassen.
  • Forhandlere, der sælger tobak eller e-cigaretter over nettet, skal kontrollere alderen hos deres kunder effektivt. Eksempelvis via NemID.
  • Forbud af salg af tobak på uddannelsesinstitutioner.
  • Forbud mod rygning på alle uddannelsessteder, der har optag af børn og unge under 18 år, inklusive erhvervsskoler.
  • Forbud mod rygning for elever i folkeskolen. Det gælder også uden for skolens område.
  • Skærpelse af forbuddet mod tobaksreklamer og sponsorater.
  • Skærpelse af kravene til nikotinprodukter, så børn og unge ikke fristes og ryger ind i afhængighed. Det kan eksempelvis være et forbud mod visse smage i e-cigaretter.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00