Højeste antal lønmodtagere i fem år

OPGØRELSE: 2.900 flere lønmodtagere i oktober vidner om fremgang på det danske arbejdsmarked. De nye tal fra Danmarks Statistik vækker glæde hos økonomer, der dog stadig tager enkelte forbehold.

Antallet af lønmodtagere steg med 2.900 fra september til oktober 2014.
Antallet af lønmodtagere steg med 2.900 fra september til oktober 2014.Foto: Colourbox
Line Jenvall

Antallet af lønmodtagere steg med 2.900 fra september til oktober 2014. Det viser en ny opgørelse fra Danmarks Statistik.

Stigningen svarer til en fremgang i lønmodtagerbeskæftigelsen på 0,1 procent og bringer det samlede antal af lønmodtagere op på 2.584.200 personer. Det er det højeste niveau i fem år.

Udviklingen skal ses som en følge af, at antallet af lønmodtagere i den private sektor og offentlige virksomheder under sektorgruppen ”virksomheder og organisationer” er steget med 3.300 personer, svarende til 0,2 procent. Samtidig er der sket en tilbagegang i antallet af lønmodtagere ansat indenfor offentlig forvaltning og service. Her ses et lille fald på 400 personer fra september til oktober. 

Bag tallene gemmer sig desuden en stigning i antallet af lønmodtagere, der er beskæftiget indenfor byggeri og anlæg. Fordelt på brancher ses der her den største fremgang på 0,6 procent. Indenfor industri, råstofudvinding og forsyning samt erhvervsservice er antallet af lønmodtagere steget med 0,3 procent, mens det er faldet med 0,2 procent indenfor fiskeri, land- og skovbrug.

Med den samlede stigning er der tale om 40.000 flere lønmodtagere sammenholdt med tallene fra foråret 2013, hvor lønmodtagerbeskæftigelsen begyndte at stige. 

Positive økonomer
På det sociale medie, Twitter, noterer Danske Banks cheføkonom Steen Bocian sig, at det går bedre på arbejdsmarkedet, end man havde frygtet. Han kalder stigningen for "overraskende", men anfører, at udviklingen skal ses i lyset af "stor krisefrygt" i perioden før oktober måned.

Også chefanalytiker i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd Erik Bjørsted vender tommelfingeren opad til det, han kalder flotte takter for lønmodtagerbeskæftigelsens udvikling.

“Dagens (onsdagens, red.) tal er en glædelig nyhed, som understreger, at det danske arbejdsmarked på trods af stort set uændret ledighed er på rette kurs, fordi flere er kommet i arbejde. Fremadrettet ser det også godt ud. Der bliver fortsat slået flere stillinger op, hvilket er et godt tegn,” skriver han i en kommentar på AE.dk.

Fyringer og frygt for EU-deflation udgør et men
Lutter gode tegn for arbejdsmarkedet er der dog ikke tale om. Erik Bjørsted bemærker nemlig, at man har kunnet konstatere en lille stigning i antallet af varslede fyringer.

“Antallet af varslede fyringer er i sig selv ikke alarmerende højt endnu, men hvis tendensen med flere fyringer bider sig fast, kan det danske arbejdsmarked godt komme i modvind,” skriver han.

Han peger desuden på en usikker faktor i form af deflationsfrygten i Europa, der kan ramme den danske eksport, og at de gode takter på arbejdsmarkedet er afhængige af, at der kommer gang i det private forbrug og de private investeringer.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00