Højesteret giver Ørsted medhold: Får lov til at beholde navn

DOM: Energiselskabet Ørsted har også fremover lov til at bruge Ørsted-navnet. Syv af H.C. Ørsteds efterkommere havde ellers sagsøgt selskabet for uretmæssig brug af navnet, men Højesteret gav i dag selskabet medhold i navnestriden.

Tidligere i dag gav Højesteret medhold til energiselskabet Ørsted. Dermed kan selskabet fortsat benytte sig af den afdøde videnskabsmand H.C. Ørsteds efternavn.

Sagen startede, da energiselskabet Dong Energy i 2017 skiftede navn til Ørsted. Det faldt ikke i god jord hos H.C. Ørsteds efterkommere, og året efter valgte syv af disse at sagsøge Ørsted-selskabet. Selskabet havde efter deres mening ikke ret til at bruge Ørsted-familiens navn.

Allerede sidste år fik Ørsted-selskabet medhold i en dom ved Sø- og Handelsretten, men da de syv efterkommere valgte at anke Sø- og Handelsrettens dom, måtte sagen for Højesteret. Det skete for to uger siden, og i dag faldt dommen så - også denne gang til fordel for energiselskabet.

I en pressemeddelelse udtrykker selskabets administrerende direktør, Henrik Poulsen, tilfredshed med, at sagen nu er endegyldigt afgjort:

”Vi er meget tilfredse med, at Højesteret i sin dom giver os medhold i, at vi har ret til at bruge navnet Ørsted, og at denne sag nu er afsluttet. For 200 år siden opdagede Ørsted elektromagnetismen og lagde dermed grunden til den måde, vi producerer elektricitet på i dag. Derfor synes vi, at Ørsted-navnet er det helt rigtige for vores virksomhed.”

I 2006 blev navneloven ændret, sådan at efternavne, som bæres af færre end 2.000, er beskyttet mod at blive brugt af andre.

Men ifølge Berlingske har Patent- og Varemærkestyrelsen gennem mange år haft en praksis om, at det kun er sjældne navne med færre end 30 bærere, som virksomheder ikke kan bruge som et varemærke.

Der er i dag cirka 400 mennesker, der bærer navnet Ørsted. Dermed læner Højesterets afgørelse sig op ad Patent- og Varemærkestyrelsens praksis.

Og således kommer familien Ørsted også fremover til at dele navn med energiselskabet Ørsted.

,

Forrige artikel Ugen i dansk politik: Ministre på stribe i samråd om mink og corona Ugen i dansk politik: Ministre på stribe i samråd om mink og corona Næste artikel Ankestyrelsen undsiger seks kommuner i sag om ulovlige konsulenter Ankestyrelsen undsiger seks kommuner i sag om ulovlige konsulenter