Hørt og set på Folkemødet dag tre: Vejret løb med opmærksomheden

NEDSLAG: Thulesen Dahl stak til både Mette Frederiksen og Lars Løkke i sin partiledertale, og Kristian Jensen sprang ud som 'vikaren fra Herning'. Få overblik over en folkemødedag, hvor vejret var mere dramatisk end de politiske udmeldinger. 

Det er lørdag aften, og de sidste debatter om sundhedsdata, verdensmål og barrierer for uddannelse af unge med handicap er ved at klinge ud. Uvejret raser over Allinge, ngo'erne ligger på deres campingpladser og holder fast i teltet, og lufthavnen i Rønne er omdannet til en slags laboratorium, hvor tømmermændsramte, overstimulerede kontormennesker udsættes for voldsomme kontroltab, hvorefter deres adfærd kan studeres. 

Dagen har budt på debat og events fra tidlig morgen, selvom mange havde brug for en ekstra kop kaffe oven på en løssluppen fredag aften. 

Her får du vores overblik over lørdag på Folkemødet.

En form for midlertidigt indslag
Mens de røde partier genoptog forhandlingerne på Christiansborg, holdt Det Konservative Folkepartis formand, Søren Pape Poulsen, tale i Allinge. 

Han opfordrede Lars Løkke (V) til at glemme idéen om en SV-regering. Om Løkkes samtalebog "Befrielsens øjeblik", der udkom midt i den netop overståede valgkamp, lød det:

"Jeg vil sige, at jeg selv oplevede et "forundringens øjeblik". Jeg håber, at det var en form for midlertidigt indslag," sagde Pape, og fortsatte:

"Der er brug for et stærkt borgerligt modspil til den danske venstrefløj."

Hjemløshed og meningsmålinger
I løbet af formiddagen deltog Altinget i debatter om blandt andet meningsmålinger, hjemløshed, fondenes samfundsansvar og Grønlands fremtid.

Over middag var det så Kristian Thulesen Dahls (DF) tur til at træde op på hovedscenen for at holde tale. 

Partilederen brugte blandt andet sin tale til at stikke til Lars Løkke, som har overtaget en del af DF's politik, ifølge Thulesen Dahl. 

Det var dog især den socialdemokratiske formand, Mette Frederiksen (S), som i øjeblikket sidder i regeringsforhandlinger, som Thulesen Dahl henvendte sig til: 

"Har man sagt A – behøver man ikke også sige B," sagde Thulesen Dahl med henvisning til De Radikales udlændingepolitik. Læs mere her.

Vikaren fra Herning blev afbrudt
Den sidste partileder, der skulle tale på Bornholm, var fra Venstre. Her måtte Lars Løkke imidlertid sende sin næstformand, da han selv skulle deltage i en markering af 800-året for Dannebrog – en begivenhed, der også blev fejret i Allinge.

Kristian Jensen benyttede lejligheden til at give sig selv tilnavnet 'vikaren fra Herning':

"I har hørt om 'vikaren fra Helvede'. Det var Karsten Hønge fra SF. I har hørt om 'vikaren fra Himlen'. Det var Isabelle Arendt fra Kristendemokraterne. Jeg må nøjes med at være vikaren fra Herning," sagde Jensen under en tale, som mest udmærkede sig ved ikke med ét ord at komme ind på en mulig SV-regering. 

Talen blev i øvrigt afbrudt af det voldsomme uvejr, som om eftermiddagen trak op over Bornholm. 

Apokalyptiske tilstande
Herefter udviklede Folkemødet sig til en form for Roms sidste dage, hvor telte blev evakueret, alt fra Peter Sommer til Dannebrog-fejring aflyst, DR's mole oversvømmet, og folk kæmpede for deres telt, en plads i baren på Grønbechs, et regnslag med logo, en taxa eller – for dem, som forsøgte at rømme øen lørdag – en tartelet fra buffetten i lufthavnen. 

På Twitter opsummerede direktør i Danske Gymnasier, Jenny Bøving Arendt, situationen for de ventende i lufthavnen i et klasse-tweet:

Og således slutter den demokratiske samtale denne lørdag aften. I aften debriefer vi og finder en seng til dem, hvis telt er regnet væk. Søndag morgen går det løs med fællessang, satire og stort morgenbord på Cirkuspladsen klokken 8.30. 

Forrige artikel Bjørn Lomborg: Politikere lever af at få det til at se ud, som om de redder alle mennesker i verden Bjørn Lomborg: Politikere lever af at få det til at se ud, som om de redder alle mennesker i verden Næste artikel Dannebrog skyllede ind over Folkemødet: Sådan blev 800-årsdagen fejret i Allinge Dannebrog skyllede ind over Folkemødet: Sådan blev 800-årsdagen fejret i Allinge